Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ATATÜRK BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • MEYVECİLİK
    • SEBZECİLİK
    • SÜS BİTKİLERİ
    • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ
    • TARIM EKONOMİSİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • ÜRETME VE İŞLETME
    • BAĞCILIK
    • MANTAR ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • GEOFİT GEN BANKASI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
    DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
    HASAT SONRASI FİZYOLOJİLERİ LABORATUVARI
    GIDA TEKNOLOJİSİ LABORATUVARI
    TOPRAK VE SU KAYNAKLARI LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
    MEYVECİLİK LABORATUVARI
    SEBZECİLİK LABORATUVARI
    TIBBİ VE AROMATİK BİKTKİLER LABORATUVARI
    MANTARCILIK LABORATUVARI
  • PROJELER
    MEYVECİLİK BÖLÜMÜ PROJELERİ
    SEBZECİLİK BÖLÜMÜ PROJELERİ
    BAĞCILIK BÖLÜMÜ PROJELERİ
    BİTKİ SAĞLIĞI BÖLÜMÜ PROJELERİ
    TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ PROJELERİ
    GIDA TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
    TIBBİ VE AROMATİK BİKTKİLER BÖLÜMÜ PROJELERİ
    TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
    SÜS BİTKİLERİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
    HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
  • YAYINLAR
    BAHÇE DERGİSİ
    ORGANİK SEBZE VE MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ
    TESCİLLİ ÇEŞİTLERİMİZ
    ENSTİTÜ YAYIN KATALOĞU
    BRÖŞÜRLER
    YAYIN SATIŞ LİSTESİ
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAtatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Haber

Türkiye’nin İlk Yerli Kivi Çeşidi “İlkaltın” Tescil Edildi

12.03.2018 / Gösterim Sayısı : 1549 / Arşiv

Ülkemizin ilk yerli kivi çeşidi "İlkaltın" ismiyle tescil edildi. Enstitümüzde kivi ıslah çalışmalarına 2008 yılında başlanmış olup, 2011 yılında projelendirilerek devam edilmiştir. Bu ıslah çalışmalarında selekte edilen çeşit adaylarından birisi tescile sunularak 2016 ve 2017 yıllarında tescil denemeleri yürütülmüştür. Yapılan gözlem ve incelemeler sonucunda 2018 yılında tescil edilerek ilk yerli kivi çeşidimiz olmuştur. İlkaltın kivi çeşidinin en önemli özelliği, sarı meyve etine sahip olmasıdır. Çekirdek yatağı rengi koyu sarı olup, orta kısmında hafif turuncu renk bulunmaktadır. Erkenci bir çeşit olması ve meyve kabuğunun az tüylü olması da önemli özelliklerindendir. Meyveleri orta iri (ortalama 87 g), meyve şekli diktörtgenimsidir. Ayrıca verimli bir çeşit olup, omca başına verimi ortalama 60 kg'dır. Depolama süresi 3-4 aydır.

Enstitümüzde Kemal A. Kahraman liderliğinde kivi ıslah çalışmaları devam etmekte olup, yeni çeşit adayları da geliştirilmektedir. Bununla birlikte yeni kivi çeşit adaylarının muhafaza süreleri de araştırılmaya devam etmektedir.

Son Haberler
...
Tagem Genel Müdürü Sayın Dr. Mustafa Altuğ Ata ...
...
​Yalova Valisi Sayın Dr. Hülya Kaya Entitümüzü ...
...
Vııı. Uluslararası Tohumculuk Kongresi'ne Katı ...
...
Yalova Valisi Sayın Dr. Hülya Kaya'dan Enstitü ...
...
Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Eğitimi V ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Süleyman Bey Mh., 77100 Merkez / YALOVA

  • Telefon : (0226) 814 25 20-21 (0226) 814 10 05

  • Faks : (0226) 814 11 46

  • E-Posta : yalova.arastirma@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI