Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ATATÜRK BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • MEYVECİLİK
    • SEBZECİLİK
    • SÜS BİTKİLERİ
    • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ
    • TARIM EKONOMİSİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • ÜRETME VE İŞLETME
    • BAĞCILIK
    • MANTAR ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • GEOFİT GEN BANKASI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
    DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
    HASAT SONRASI FİZYOLOJİLERİ LABORATUVARI
    GIDA TEKNOLOJİSİ LABORATUVARI
    TOPRAK VE SU KAYNAKLARI LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
    MEYVECİLİK LABORATUVARI
    SEBZECİLİK LABORATUVARI
    TIBBİ VE AROMATİK BİKTKİLER LABORATUVARI
    MANTARCILIK LABORATUVARI
  • PROJELER
    MEYVECİLİK BÖLÜMÜ PROJELERİ
    SEBZECİLİK BÖLÜMÜ PROJELERİ
    BAĞCILIK BÖLÜMÜ PROJELERİ
    BİTKİ SAĞLIĞI BÖLÜMÜ PROJELERİ
    TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ PROJELERİ
    GIDA TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
    TIBBİ VE AROMATİK BİKTKİLER BÖLÜMÜ PROJELERİ
    TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
    SÜS BİTKİLERİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
    HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ BÖLÜMÜ PROJELERİ
  • YAYINLAR
    BAHÇE DERGİSİ
    ORGANİK SEBZE VE MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ
    TESCİLLİ ÇEŞİTLERİMİZ
    ENSTİTÜ YAYIN KATALOĞU
    BRÖŞÜRLER
    YAYIN SATIŞ LİSTESİ
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    SIK SORULAN SORULAR
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAtatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

Bağcılık

​

          Bağcılık bölümünde, sofralık üzüm, kivi ve feijoa konularında yeni çeşit geliştirme ve yetiştirme tekniklerinin belirlenmesine yönelik araştırma projelerinin yürütülmesi yanında, biyoteknoloji laboratuvarı ile çeşitli tanı ve uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de Kivi meyvesine ait araştırma ve adaptasyon çalışmaları ilk kez Enstitümüz tarafından yapılmış ve Doğu Karadeniz ile Yalova bölgesinin kivi yetiştiriciliği açısından uygun bölgeler olduğu tespit edilmiştir.

     Kuruluşundan bu yana gerçekleştirilen ıslah çalışmaları sonucunda çok sayıda yeni üzüm çeşidi geliştirilmiş olup, bu çeşitler Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilebilecek farklı çeşitler ıslah edilmiştir. Üzüm ihracatında önemli bir çeşit olan Yalova İncisi, iç piyasada kaliteli bir sofralık çeşit olan Ata Sarısı üreticiler tarafından çok talep gören çeşitlerimizdendir.

           Kivinin Akdeniz ülkelerinde yetiştirilmeye başlaması 1970'li yıllarda olmuştur. Öncelikle İtalya ve Fransa'da başlayan üretim giderek yaygınlaşmıştır. Bu ülkelerde uygun ekolojiyi bulan bu yeni meyve türünün tüketici tarafından da benimsenmesi ile üretim alanları giderek artış göstermiştir. Akdeniz ülkelerinde yaşanan bu gelişme Bakanlık yetkililerinin de dikkatini çekmiş 1987 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde konu üzerinde çalışılmaya başlanmıştır. Bu meyve türünün adapte olabileceği ekolojileri saptamak amacıyla farklı bölgelerde adaptasyon çalışmalarına 1988 yılında Enstitümüz konu uzmanları tarafından başlanmış ve Karadeniz kıyı bölgesi ile Yalova iklimi Türkiye'de kivi yetiştiriciliği için uygun alanlar olarak belirlenmiştir. Dünyada ortaya çıkan gelişmeler ışığında Bölümde sarı kivi çeşit geliştirme çalışmaları da yapılmaktadır.​

İLETİŞİM

    Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Süleyman Bey Mh., 77100 Merkez / YALOVA

  • Telefon : (0226) 814 25 20-21 (0226) 814 10 05

  • Faks : (0226) 814 11 46

  • E-Posta : yalova.arastirma@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI