ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ATATÜRK BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    • TARİHÇE
    • HAKKIMIZDA
    • GÖREVLERİ
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
  • PERSONEL
    • İDARİ KADROMUZ
    • TEKNİK KADROMUZ
    • TEKNİSYEN-TEKNİKER-LABORANT
    • İDARİ PERSONEL
    • İŞÇİ
  • VİZYON-MİSYON
  • BÖLÜMLER
    • MEYVECİLİK
    • SEBZECİLİK
    • SÜS BİTKİLERİ
    • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ VE MEKANİZASYON
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ
    • TARIM EKONOMİSİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • ÜRETME VE İŞLETME
    • BAĞCILIK
  • ÇEŞİTLERİMİZ
    • SEBZELER
    • MEYVELER
    • SÜS BİTKİLERİ
    • TIBBİ AROMATİK BİTKİLER
    • MİLLİ TESCİL LİSTESİ
  • YAYINLARIMIZ
    • HABER BÜLTENİ
    • YILLIK
    • YAYIN LİSTESİ
    • YAYIN İNDİRME
  • FAALİYETLERİMİZ
    • FAALİYETLERİMİZ
      • FAALİYETLERİMİZ
      • EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ
      • STAJ EĞİTİMLERİ
      • ÜRETİM
      • LABORATUVARLARIMIZ
    • EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ
    • STAJ EĞİTİMLERİ
    • ÜRETİM
    • LABORATUVARLARIMIZ
  • BAHÇE DERGİSİ
  • GEOFİT ARAŞTIRMA MERKEZİ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksAtatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

Bağcılık

​

          Bağcılık bölümünde, sofralık üzüm, kivi ve feijoa konularında yeni çeşit geliştirme ve yetiştirme tekniklerinin belirlenmesine yönelik araştırma projelerinin yürütülmesi yanında, biyoteknoloji laboratuvarı ile çeşitli tanı ve uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de Kivi meyvesine ait araştırma ve adaptasyon çalışmaları ilk kez Enstitümüz tarafından yapılmış ve Doğu Karadeniz ile Yalova bölgesinin kivi yetiştiriciliği açısından uygun bölgeler olduğu tespit edilmiştir.

     Kuruluşundan bu yana gerçekleştirilen ıslah çalışmaları sonucunda çok sayıda yeni üzüm çeşidi geliştirilmiş olup, bu çeşitler Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilebilecek farklı çeşitler ıslah edilmiştir. Üzüm ihracatında önemli bir çeşit olan Yalova İncisi, iç piyasada kaliteli bir sofralık çeşit olan Ata Sarısı üreticiler tarafından çok talep gören çeşitlerimizdendir.

           Kivinin Akdeniz ülkelerinde yetiştirilmeye başlaması 1970'li yıllarda olmuştur. Öncelikle İtalya ve Fransa'da başlayan üretim giderek yaygınlaşmıştır. Bu ülkelerde uygun ekolojiyi bulan bu yeni meyve türünün tüketici tarafından da benimsenmesi ile üretim alanları giderek artış göstermiştir. Akdeniz ülkelerinde yaşanan bu gelişme Bakanlık yetkililerinin de dikkatini çekmiş 1987 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde konu üzerinde çalışılmaya başlanmıştır. Bu meyve türünün adapte olabileceği ekolojileri saptamak amacıyla farklı bölgelerde adaptasyon çalışmalarına 1988 yılında Enstitümüz konu uzmanları tarafından başlanmış ve Karadeniz kıyı bölgesi ile Yalova iklimi Türkiye'de kivi yetiştiriciliği için uygun alanlar olarak belirlenmiştir. Dünyada ortaya çıkan gelişmeler ışığında Bölümde sarı kivi çeşit geliştirme çalışmaları da yapılmaktadır.​

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Süleyman Bey Mh., 77100 Merkez / YALOVA

  • Telefon : (0226) 814 25 20-21 (0226) 814 10 05

  • Faks : (0226) 814 11 46

  • E-Posta : yalova.arastirma@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​