Meyvecilik Bölümü ıslah ve genetik dalında kuraklığa, düşük sıcaklığa, hastalık ve zararlılara dayanıklı, yüksek verimli, kaliteli, iç ve dış pazar isteklerine uygun çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Islah ve yetiştirme tekniği konularında araştırma çalışmalarının yanında üretim faaliyetlerini de gerçekleştirmektedir. Bölümümüz meyve tanımlama çalışmalarının yapıldığı bir pomoloji laboratuvarı ve doku kültüründe gerek üretim gerekse araştırma çalışmalarının devam ettiği bir doku kültürü laboratuvarı ile çalışmalarına devam etmektedir.
Meyve tür ve çeşitleri konusundaki çalışmalarla birlikte anaç geliştirme çalışmaları da sürdürülmektedir.
Meyvecilik bölümü ayrıca ülkemizde ıslah edilen veya yurtdışından getirilen meyve tür ve çeşitlerinin verim ve kalitelerinin iyileştirilmesine yönelik kültürel işlemler, bitki fizyolojisi ve üretim teknikleri üzerine araştırma programları yürütebilecek altyapı ve teknik donanıma sahiptir. Yetiştirme tekniklerine yönelik yeni teknolojilerin üretilmesi konusunda çalışan meyvecilik bölümü, çalışmalara ait teorik bilgileri, düzenlemiş olduğu kurs seminer gibi eğitim programları ile Bakanlık yayım elemanları ve üreticilere aktarmaktadır.
Uzun yıllar boyunca yapılan çalışmalarda kullanılan ve ülkemizin farklı bölgeleri taranarak elde edilen yerli ve yabancı materyaller çeşit muhafaza ve araştırma çalışmalarında kullanılmak üzere kuruluş bünyesinde koleksiyon bahçeleri ve arazi gen kaynağı şeklinde muhafaza edilmektedir.
Bölümde, yumuşak çekirdekli meyveler (elma, armut, ayva), sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kızılcık, kayısı, erik, hünnap, karayemiş), zeytin ve subtropik meyveler (nar, Trabzon hurması, incir), sert kabuklu meyveler (ceviz, badem, kestane), üzümsü meyveler (çilek, böğürtlen, ahududu, frenk üzümü, yaban mersini, aronia gibi) konularında araştırma çalışmaları yürütülmektedir.
Diğer sorumluluklar;
- Elma, armut, ayva, kiraz, şeftali, zeytin, ceviz, kestane, kızılcık ve üzümsü meyvelerde genetik kaynaklarının toplanması, muhafazası ve değerlendirilmesini sağlamak
- Sahibi olduğu çeşitlerde sertifikasyona esas olacak 1 ve 2 no'lu parselleri oluşturmak, baz materyali muhafaza etmek, talep eden üreticilere nitelikli çoğaltım materyali temin etmek.