|
YALOVA-1 : Agaci yayvan ve kuvvetli bir taç gelismesine sahiptir. Salkimda meyveler 1-2'li olup, kabuk orta kalinlikta, az pürüzlü, oval sekilli bir çesittir. Meyve agirligi 17 gram, iç orani %50'dir. Yag orani %70, protein orani %23 olup, kabuktan ayrilmasi kolaydir. Kiyi bölgeler hariç (deniz etkisine açik olan yöreler) ceviz yetisen bütün bölgelerde yetistirilir. Nisan ayinin basinda yapraklanir. Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 3-4 kg'dir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Yalova-4, Kaplan-86 ve Sebin çesitleridir.
|
|
YALOVA-3 : Dik, yayvan dalli olup, orta kuvvetli bir taç gelisimi gösterir. Salkimda meyveler 2-3'lü olusur. Ince kabuklu ve ovalimsi bir meyve sekline sahiptir. Meyve agirligi 13 gram, iç randimani %53'tür. Yag orani %69, protein orani %21 olup, kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Kabuktan ayrilmasi çok kolaydir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 5-6 kg'dir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetistirilir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Yalova-1, Bilecik ve Tokat-1 (60TU-1) çesitleridir.
|
|
YALOVA-4 : Yayvan, dik dalli agaci orta kuvvette gelisme gösterir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisebilir. Erken çiçeklenir. Geç donlarin görülmedigi yörelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyveler 2-5'li olusur. Meyve içi dolgun olup, kabuktan kolay ayrilir. Tane agirligi 13 gram, iç orani %52, yag orani %69, protein orani %17'dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 5-6 kg'dir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Yalova-1 ve Kaplan-86 çesitleridir.
|
|
BILECIK : Dik, yayvan ve kuvvetli bir taç gelismesi gösterir. Kiyi bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetistirilir. Özellikle geç donlarin görüldügü yörelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkimi 2-3'lü olusur. %30 yan dallarda meyve yapar. Ince kabuklu, içi dolgun, kabuktan kolay ayrilir. Tane agirligi 13 gram, iç orani %53, yag orani %68, protein orani %18'dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 6-7 kg'dir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Sebin, Yalova-3 ve KR-2 (Y-1) çesitleridir. |
|
SEBIN : Sik dalli, yayvan bir taç gelismesi gösterir. Kiyi bölgeleri hariç, ceviz yetisen tüm yörelerde yetisir. İnce kabukludur. İç kurduna hassastır. Meyve salkimi 2-4'lü olup, %35 oraninda yan dallarda meyve olusur. Oval bir meyve yapisina sahiptir. Ince kabuklu, kabuktan kolay ayrilir. Içi dolgun, tane agirligi 12 gram, iç orani %63, yag orani %67, protein %17 olup, çiçekleri (homoganaus) kendine verimlidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 7-8 kg'dir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Bilecik ve KR-2 (Y-1) çesitleridir.
|
|
GÜLTEKIN-1 (KR-1) : Dik, kuvvetli bir taç gelismesi gösterir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Iyi kaliteli, albenisi olan bir meyvedir. Kabuktan kolay ayrilir. Geç donlarin görüldügü yörelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkimi 1-2'li olur. Tane agirligi 17 gram, iç orani %40, içi dolgun, açik beyaz renkli olup, taze ve kuru olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 3-4 kg'dir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Sebin ve Bilecik çesitleridir.
|
|
YAVUZ-1 (KR-2) : Yaygin, dik formlu bir taç gelismesi gösterir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Özellikle geç donlarin görüldügü yörelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyve oval sekilli olup, kabuktan çok kolay ayrilir. Tane agirligi 17.4 gram, iç orani %56, içi dolgun, beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 4-5 kg'dir. Eylül ayi sonlarina dogru hasat edilir. Tozlayicilari; Sebin, Yalova-3 ve Bilecik çesitleridir.
|
|
KAPLAN-86 : Dik, yayvan bir taç gelismesi gösterir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Özellikle kiyi bölgelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkimi 2-3'lü olur. Meyveleri elips seklinde olup, kabuktan kolay ayrilir. Taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Normal cevizlerden büyük meyveli olmasi dikkat çekicidir. Tane agirligi 24 gram, iç orani %40, protein %16, yag orani %68'dir. Bir yil çok, bir yil az meyve verir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 4-5 kg'dir. Içi orta dolgunlukta olup, 15 Agustos'tan itibaren hasat edilir. Tozlayicilari; Yalova-1, Yalova-3 ve Sebin çesitleridir.
|
|
SEN-1 (24-KE-25) : Dik, yayvan, kuvvetli bir taç gelismesi gösterir. Kiyi bölgeler hariç tüm bölgelerde yetistirilir. Özellikle geç donlarin görüldügü yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. 2-3'lü meyve yapar. Kaliteli, verimli, içi dolgun, kabuktan kolay ayrilir. Çiçekler (homoganaus) kendine verimlidir. Meyve sekli yuvarlak, tane agirligi 17 gram, iç orani %54, içi dolgun olup, kabuktan kolay ayrilir. Protein orani %18, yag orani %74'tür. Kuru ceviz olarak tüketilir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 4-5 kg'dir. Eylül ayi sonlarina dogru hasat edilir. Tozlayicilari; Sebin, Yalova-1 ve KR-2 çesitleridir.
|