ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GAP TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL
    • TARİHÇE
    • MİSYON
    • ENSTİTÜ GÖREV ALANI
    • İDARİ YAPI
    • LOGO
    • İSTASYONLAR
  • EĞİTİM MERKEZİ
    • TANITIM
  • BÖLÜMLER
    • BAHÇE BİTKİLERİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • HAYVANCILIK
    • LABORATUVAR
    • TARIM EKONOMİSİ
    • TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ
    • TARLA BİTKİLERİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • ÜRETME VE İŞLETME
  • ÇEŞİTLERİMİZ
    • ARPA ÇEŞİDİMİZ
    • ASPİR ÇEŞİDİMİZ
    • BİBER ÇEŞİDİMİZ
    • BUĞDAY ÇEŞİTLERİMİZ
    • KARPUZ ÇEŞİDİMİZ
    • MERCİMEK ÇEŞİTLERİMİZ
    • NAR ÇEŞİTLERİMİZ
    • NOHUT ÇEŞİDİMİZ
    • PAMUK ÇEŞİTLERİMİZ
    • SOYA ÇEŞİDİMİZ
    • SUSAM ÇEŞİTLERİMİZ
  • PROJELER VE YAYINLAR
    • ENSTİTÜ YAYINLARIMIZ
    • SONUÇLANAN PROJELER
    • İNOVASYON ÇALIŞMALARIMIZ
  • PERSONEL
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Viranşehir'in 'Şelengo'su Koruma Altına Alınıyor

25.2.2020 / Gösterim Saysı : 1384 / Arşiv

​

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetiştirilen, görünüşü kavuna, tadı salatalığa benzeyen şelengo, yürütülen çalışmalarla hem koruma altına alınacak hem de ekonomiye kazandırılacak.

 

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) mühendisleri, bölgede yetiştirilen ürünlerin verimliliği ve çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla yerli tohumların ıslahı ve geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Bu kapsamda endemik bitki olarak Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetiştirilen şelengo ile ilgili çalışma yapan mühendisler, şelengonun verim, yetişme koşulları, ekonomik ve tüketim özelliklerini tespit ederek hem koruma altına alınmasını hem de ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak.

 

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Viranşehir Kaymakamlığı tarafından şelengonun tohumlarının toplanarak koruma altına alınması, ıslahı ve geliştirilmesi talebi üzerine çalışma başlattıklarını söyledi.

 

Bu kapsamda şelengonun tescil edilmesi amacıyla geçen yıl ekiminin yapıldığını aktaran Çetiner, "Şelengonun 9 farklı çeşidi elimize ulaştı ama bunlardan sadece ikisinin farklı olduğunu düşünüyoruz. Şelengonun tarla sonuçlarını geçen yıl elde ettik, bu yıl da elde edeceğiz. Böylece tescile aday yerel bir çeşit olarak tescil edeceğiz." dedi.

Çetiner, çalışmadaki bir başka amaçlarının da şelengonun taze ve turşuluk şeklinde değerlendirilmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

"Şelengo bölgenin endemik bitkisi olarak artık tarıma kazandırılacak"

Şelengonun sadece bölgede yetişmesi dolayısıyla endemik bir bitki olduğunu vurgulayan Çetiner, şöyle devam etti:

"Şelengo bölgenin endemik bitkisi olarak artık tarıma kazandırılacak. Gen kaynağımızı zenginleştirerek yeni bir çeşidin soframıza gelmesini sağlayacağız. Şelengonun dışı kavuna benziyor, içi ve tadı salatalık gibi. Daha çok taze ve turşu olarak da tüketilebilir. Onun için gen havuzumuza yeni bir bitkiyi, yerel bir tohum olarak katacağız. Özellikle yöre halkının uygun tarım teknikleri ile daha fazla verim alması, sanayilik olarak turşu yapımında kullanılabilmesi nedeniyle bölge ve ülke tarımına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz."

Olgunlaştığında kavun tadı alıyor

GAPTAEM Bahçe Bitkileri Bölümü Mühendisi Dr.Mahmut Bayram da şelengoyu detaylı incelemek amacıyla farklı sulama yöntemleri uyguladıklarını belirtti.

Bitkinin suya olan tepkisini ölçtüklerini aktaran Bayram, "Bir uygulamamızda bitkiyi haftada bir defa, diğer bir uygulamamızda 2 haftada bir defa, üçüncü uygulamamızda da ayda bir defa suladık. En iyi verimi iki haftada bir sulanan bitkilerden aldık ve meyvenin olgunlaşma zamanına geldiğinde kavun tadını almaya başladığını tespit ettik." dedi.

Geçen yıl ekimini yaptıkları çeşitlerin tamamından tohum aldıklarını kaydeden Bayram, bu yıl da yaptıkları uygulamalarda bitkinin karakter yapısını, verdiği meyve miktarını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

 

Kaynak Anadolu Ajansı; Mehmet Fatih ASLAN 


Son Haberler

  • Müdürlüğümüzde Görev Değişimi
  • Tagem 2022 Yılı 1. Genişletilmiş Koordinasyon ...
  • Ab Horizon 2020 Ejp Soıl Projelerimiz
  • Bakan Yardımcımız M. Hadi Tunç Tarımsal Eğitim ...
  • Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünden Personelimiz ...
  • Bölge Grup Toplantısı

Haber Arşiv

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

İLETİŞİM

    GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Paşabağı Mah. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı No:106 PK:75 63040 Haliliye / ŞANLIURFA

  • Telefon : 0 (414) 313 28 83 - 84

  • Faks : 0 (414) 313 28 82

  • E-Posta : gaptaem@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​