Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GAP TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • EĞİTİM MERKEZİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ
    • İSTASYONLAR
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • HAYVANCILIK
    • LABORATUVAR
    • TARIM EKONOMİSİ
    • TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
    • TARLA BİTKİLERİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • ÜRETİM VE İŞLETMELER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
  • ÜRÜNLER
    ARPA ÇEŞİTLERİMİZ
    ASPİR ÇEŞİDİMİZ
    BİBER ÇEŞİDİMİZ
    BUĞDAY ÇEŞİTLERİMİZ
    ÇÖREKOTU ÇEŞİDİMİZ
    KARPUZ ÇEŞİDİMİZ
    MERCİMEK ÇEŞİTLERİMİZ
    NAR ÇEŞİTLERİMİZ
    NOHUT ÇEŞİDİMİZ
    PAMUK ÇEŞİTLERİMİZ
    SOYA ÇEŞİDİMİZ
    SUSAM ÇEŞİTLERİMİZ
    YEREL ÇEŞİTLERİMİZ
    HİZMETLER
    • ANALİZ ÜCRETLERİ
    • MİKROBİYAL GÜBRELERİMİZ
  • PROJELER
    ENSTİTÜ YAYINLARIMIZ
    SONUÇLANAN PROJELER
    İNOVASYON ÇALIŞMALARIMIZ
  • YAYINLAR
    LOGO
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu
Yerel Çeşitlerimiz

​


Çeşit İsmi (varsa sinonimleri)ŞELENGO
Tür adı (Latince ve Türkçe)Cucumis melo var. cantalupensis
Orjin Bölgesi (İl-İlçe vs)ŞANLIURFA-VİRANŞEHİR
Gen Bankasına BağışlayanGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Yerel Çeşit Tescili için çalışmanın yapıldığı Enstitü ve yılGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2017-2020
Çeşit Sahibi KuruluşGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Bitki Genel ÖzellikleriŞelengo görüntüsüyle karpuzu ve mangoyu, tadıyla da hıyarı olgunlaştığında ise kavunu andıran ilginç bir sebzedir. Şelengo'nun fide devresinde ilk yapraktan itibaren hipokotili orta uzunlukta, kotiledonların boyutu büyük ve açık yeşil renktedir
Yaprak Özellikleri Yaprak ayası orta büyüklükte olup, yeşil renk yoğunluğu açık ile koyu arasındadır. Yaprak ayasında kenarda dalgalılık ve dişlilik kuvvetlidir. Yaprak ayasında kuvvetli kabarcıklılık mevcuttur. 
Çiçek yapısıÇiçeklerin durumu monoiktir. Çiçeklerin rengi sarıdır.
Meyve ÖzellikleriTaze tüketilen meyvelerin kabuk zemin rengi açık yeşil ile koyu yeşil arasında değişmektedir. Meyve kabuğunda ikincil renkler mevcut olup, noktalar ve lekeler şeklinde dağılım göstermektedir. Noktalar ve lekelerin yoğunluğu seyrek ve yoğun arasında değişkenlik göstermektedir. Meyve görsel olarak genellikle oval, basık oval ve eliptik şeklindedir. Bir üretim sezonunda, bir bitkide ortalama 12 adet meyve hasat edilmektedir
Yetiştirme ŞekliAçıkta
Morfolojik Özellikleri Bitki yatay olarak gelişerek, kol atarak büyür.
Tarımsal ÖzellikleriYüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı olan şelengo bölgenin iklim koşullarında susuz koşullarda ve gübre verilmeden yetiştirilmektedir.
Verimi (kg) 1,5 ton/da
Tüketim ŞekliTaze tüketim, turşuluk ve dolmalık.
Yetiştirilebilecek bölgelerViranşehir/Şanlıurfa Merkez ve benzer iklim koşullarına sahip yerleşimler.
1 gramdaki tohum sayısı18


​


Çeşit İsmi (varsa sinonimleri)Tat Karpuzu
Tür Adı (Latince ve Türkçe)Citrullus lanatus
Orjin Bölgesi (İl-İlçe vs)Şanlıurfa-Karaköprü-Tatburcu Köyü
Yerel Çeşit Tescili için çalışmanın yapıldığı Enstitü ve yılGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (2018—2020)
Çeşit Sahibi KuruluşGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Bitki Genel ÖzellikleriYüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı olan tat karpuzu bölgenin iklim koşullarında susuz koşullarda ve gübre verilmeden yetiştirilmektedir.
Yaprak ÖzellikleriYaprak ayası genişliği de 7cm ile 11cm arasında yeşil renkte yoğunluğu koyudur. Yaprak ayasında kabarcıklık ve kenarda dalgalanma kuvvetli olup, beneklilik vardır. Yaprak sapının uzunluğu 4 cm veya 5 cm olarak belirlenmiştir.
Çiçek YapısıÇiçeklerin durumu monoiktir yani tek evciklidir. Bitkide erselik çiçekler yoktur. Dişi çiçekler ile ilk boğumdan yukarı doğru boğumların sayısı yüksektir. Dişi çiçeğin taç yaprağının uç şekli keskin olup, yumurtalıkta tüylülük yoğundur.
Meyve ÖzellikleriKurak koşullarda yetiştirilen tat karpuzunun ortalama meyve ağırlığı 8 kg olup, bu oran değişkenlik gösterebilir. Meyve uzunlamasına kesitin şekli silindirik, meyve kabuğunun zemin rengi yeşil, kabuğun yeşil renk yoğunluğu ise çok açık yeşil olarak belirlenmiştir.
Yetiştirme ŞekliAçıkta
Morfolojik Özellikleri Bitki kol atarak gelişmekte olup, kurak koşullarda yetiştirildiğinde ana gövdenin uzunluğu, meyve hasadı zamanında orta seviyededir.
Tarımsal ÖzellikleriGeleneksel olarak yüksek sıcaklıkta kurak koşullarda susuz yetiştirilen geççi bir çeşittir.
Verimi (kg) 6 ton/da
Tüketim ŞekliTaze tüketime uygun.
Yetiştirilebilecek bölgelerBozova/Şanlıurfa, Merkez ve benzer iklim koşullarına sahip yerleşimler.
1 gramdaki tohum sayısı9


​


Çeşit İsmi (varsa sinonimleri)Zabaran Patlıcanı
Tür Adı (Latince ve Türkçe)Solanum melongena
Orjin Bölgesi (İl-İlçe vs)Kilis-Merkez- Bozcayazı (Zabaran) Köyü
Gen Bankasına BağışlayanSebahattin YILDIZ
Yerel Çeşit Tescili için çalışmanın yapıldığı Enstitü ve yılGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2020
Çeşit Sahibi KuruluşGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Bitki Genel ÖzellikleriBitki dikine büyümekte olup, kısa vegetatif aksama sahiptir. Yaprak tipinin kabarması orta seviyede olup, yaprak yeşil  rengi yoğunluğu, orta yeşildir.
Yaprak ÖzellikleriYaprak en ve boy oranı orta seviyede olup, yaprak tipinin kenarlarının bükülüp kıvrılması ortadır.
Çiçek YapısıErselik çiçek yapısına sahiptir. Yani  dişi ve erkek organları aynı çiçek üzerinde bulunmaktadır. Çiçek rengi açık mor rengindedir.
Meyve ÖzellikleriMeyve küçük boyutta olup, meyve boyu ortalama 8 cm, meyve eni ortalama 4 cm'dir. Meyve genel olarak yumurtamsı şekilde olup, hasat olgunluğunda meyve kabuk rengi menekşedir. Tohum olgunluğunda meyve rengi beyaz olmaktadır.  Meyvede çizgililik var olup, çiçek zarfında dikenlilik orta seviyededir.  Meyve et rengi beyazımsıdır.
Yetiştirme ŞekliAçıkta
Morfolojik Özellikleri Bitki yeşil aksamı dikine ve büyük değildir.
Tarımsal ÖzellikleriOcak sonu fide hazırlığı, nisan başında dikim yapılmaktadır. Haziran sonunda hasat başlangıcı ve ekim sonuna kadar hasat devam etmektedir.
Verimi (kg)7-8 ton/da
Tüketim ŞekliSofralık, ve dolmalık
Yetiştirilebilecek bölgelerKilis merkez ve benzer iklim koşullarına sahip çevre iller
1 gramdaki tohum sayısı223


​


Çeşit İsmi (varsa sinonimleri)Tophan Patlıcanı
Tür Adı (Latince ve Türkçe)Solanum melongena
Orjin Bölgesi (İl-İlçe vs)Akçakale/Şanlıurfa
Yerel Çeşit Tescili için çalışmanın yapıldığı Enstitü ve yılGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2020
Çeşit Sahibi KuruluşGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Bitki Genel ÖzellikleriBitki dikine büyümekte olup, orta büyüklükte vegetatif aksama sahiptir.
Yaprak ÖzellikleriYaprak tipinin kabarması az seviyede olup, yaprak yeşil  rengi yoğunluğu, orta yeşildir. Yaprak en ve boy oranı orta seviyede olup, yaprak tipinin kenarlarının bükülüp kıvrılması azdır.
Çiçek YapısıErselik çiçek yapısına sahiptir. Yani  dişi ve erkek organları aynı çiçek üzerinde bulunmaktadır. Çiçek rengi açık mor rengindedir.
Meyve ÖzellikleriMeyve genel şekli  küre olup, top patlıcan olarak bilinmektedir.  Meyve uzunluk/çap oranı ortadır. Meyve boyu ortalama 8 cm, meyve eni ortalama 9,5 cm'dir. Hasat olgunluğunda meyve kabuk rengi menekşedir. Tohum olgunluğunda meyve rengi sarı olmaktadır.  Meyvede çizgilik yoktur. Çiçek zarfında dikenlilik yok veya çok zayıf seviyededir.  Meyve et rengi beyazımsıdır.
Yetiştirme ŞekliAçıkta
Morfolojik Özellikleri Bitki yeşil aksamı dikine ve orta düzeydedir.
Tarımsal ÖzellikleriOcak sonu fide hazırlığı, nisan başında dikim yapılmaktadır. Haziran sonunda hasat başlangıcı ve ekim sonuna kadar hasat devam etmektedir.
Verimi (kg)5-6 ton/da
Tüketim ŞekliSofralık, ve dolmalık
Yetiştirilebilecek bölgelerAkçakale/Şanlıurfa, Merkez ve benzer iklim koşullarına sahip yerleşimler.
1 gramdaki tohum sayısı174



​


Çeşit İsmi (varsa sinonimleri)URFA KABAĞI/ yuvarlak kabak
Tür adı (Latince ve Türkçe)Cucurbita pepo L. /Sakız Kabağı
Orjin Bölgesi (İl-İlçe vs)Haliliye /Şanlıurfa (Sırrın Mahallesi)
Yerel Çeşit Tescili için çalışmanın yapıldığı Enstitü ve yılGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2019-2020
Çeşit Sahibi KuruluşGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Bitki Genel ÖzellikleriBitki yarı sürünücü yapıdadır.
Yaprak ÖzellikleriYaprak yüzeyinde gümüşi lekeler yoktur, yapraklar büyük olup, koyu yeşil renktedir.
Çiçek yapısıÇiçeklerin durumu monoiktir.  Yani bir evcikli, bitkide erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde farklı yerlerde bulunmaktadır. Çiçeklerin rengi sarıdır.
Meyve ÖzellikleriMeyveler hafif ampul, orta boyludur. Uc kısmı yuvarlak olup açık yeşil, beyazımsı ve parlak renklidir. Meyve eti beyaz , dolgun ve lezzetlidir. Meyve ortalama eni 5.5 cm, meyve ortalama boyu 10.5 cm, meyve ortalama ağırlığı 170 gr'dır.
Yetiştirme ŞekliAçık tarla
Morfolojik Özellikleri Bitki yarı sürünücü yapıda olup, yan dal oluşturmaktadır.
Tarımsal ÖzellikleriAçıkta ve örtüaltı yetiştiriciliğe uygun, hasat periyodu: 140 gün, sofralık, kızartmalık ve turşuluk kalitesi yüksek.
Verimi (kg)2,5 ton/da
Tüketim ŞekliTaze tüketim ve dolmalık
Yetiştirilebilecek bölgelerHaliliye/Şanlıurfa ve benzer iklim koşullarına sahip yerleşimler.
1 gramdaki tohum sayısı14


​


Çeşit İsmi (varsa sinonimleri)Urfa Kavunu
Tür adı (Latince ve Türkçe)Cucumis melo
Orjin Bölgesi (İl-İlçe vs)Akçakale/Şanlıurfa
Yerel Çeşit Tescili için çalışmanın yapıldığı Enstitü ve yılGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2019-2020
Çeşit Sahibi KuruluşGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Bitki Genel ÖzellikleriSusuz koşullarda yetişebilen, güçlü vegetatif aksama sahip.
Yaprak ÖzellikleriOrta büyüklükte, koyu yeşil yaprak
Çiçek yapısıÇiçeklerin durumu monoiktir.  Yani bir evcikli, bitkide erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde farklı yerlerde bulunmaktadır. Çiçeklerin rengi sarıdır.
Meyve ÖzellikleriMeyve boyuna kesit şekli  geniş eliptik olup, meyve yüzey ana rengi sarıdır, meyve beneklerin yoğunluğu orta seviyededir. Meyvede siğiller yoktur. Meyvede olukluluk yok veya çok zayıftır. Meyvede ağ yapısı olup, ağ oluşum şekli doğrusal ve ağ şeklindedir. Ağ oluşum şeklinin yoğunluğu dağınık olup, meyve ana et rengi turuncudur . Ortalama meyve ağırlığı 1887 gr olup, meyve ortalama boyu 16 cm, meyve eni 13 cm dir
Yetiştirme ŞekliAçıkta
Morfolojik Özellikleri Bitki yatay olarak gelişerek, kol atarak büyür
Tarımsal ÖzellikleriYüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı olan Urfa Kavunu, bölgenin iklim koşullarında susuz koşullarda ve gübre verilmeden yetiştirilmektedir.
Verimi (kg)1,8 ton/da
Tüketim ŞekliTaze tüketim
Yetiştirilebilecek bölgelerAkçakale/Şanlıurfa ve benzer iklim koşullarına sahip yerleşimler.
1 gramdaki tohum sayısı18


İLETİŞİM

    GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Paşabağı Mah. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı No:106 PK:75 63040 Haliliye / ŞANLIURFA

  • Telefon : 0 (414) 313 28 83 - 84

  • Faks : 0 (414) 313 28 82

  • E-Posta : gaptaem@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI