Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GAP TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • EĞİTİM MERKEZİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ
    • İSTASYONLAR
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • HAYVANCILIK
    • LABORATUVAR
    • TARIM EKONOMİSİ
    • TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
    • TARLA BİTKİLERİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • ÜRETİM VE İŞLETMELER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
  • ÜRÜNLER
    ARPA ÇEŞİTLERİMİZ
    ASPİR ÇEŞİDİMİZ
    BİBER ÇEŞİDİMİZ
    BUĞDAY ÇEŞİTLERİMİZ
    ÇÖREKOTU ÇEŞİDİMİZ
    KARPUZ ÇEŞİDİMİZ
    MERCİMEK ÇEŞİTLERİMİZ
    NAR ÇEŞİTLERİMİZ
    NOHUT ÇEŞİDİMİZ
    PAMUK ÇEŞİTLERİMİZ
    SOYA ÇEŞİDİMİZ
    SUSAM ÇEŞİTLERİMİZ
    YEREL ÇEŞİTLERİMİZ
    HİZMETLER
    • ANALİZ ÜCRETLERİ
    • MİKROBİYAL GÜBRELERİMİZ
  • PROJELER
    ENSTİTÜ YAYINLARIMIZ
    SONUÇLANAN PROJELER
    İNOVASYON ÇALIŞMALARIMIZ
  • YAYINLAR
    LOGO
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Haber

FARKLI ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN BİR ARADA OLMASI VERİMİ YÜZDE 30-35 ARTIRIYOR

17.02.2020 / Gösterim Sayısı : 148 / Arşiv

​

GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Çetiner, "Üreticilerimiz zeytin bahçelerini tesis ettiklerinde araştırma enstitümüzden bilgi alıp bahçelerine tozlayıcı olarak farklı zeytin çeşitleri koymalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından yürütülen çalışma, farklı türde zeytin çeşitlerinin aynı bahçede bulunmasının tozlaşmayı kolaylaştırdığını, bu sayede verimin yüzde 30-35 arttığını ortaya koydu.

Bölgede yetiştirilen ürünlerin verimliliği ve çeşitliliğine katkı sağlamak amacıyla yerli tohumların ıslahı ve geliştirilmesi için çalışmalar yürüten GAPTAEM'den mühendisler Şehnaz Korkmaz ve İsmail Turanoğlu, Gündaş ve Talat Demirören Araştırma istasyonlarında 20 zeytin çeşidiyle ilgili denemeler yaptı.

Denemelerde farklı zeytin ağaçlarının aynı bahçede bulunmasının tozlaşmayı kolaylaştırarak verimi yüzde 30-35 artırdığı tespit edildi.

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinin ana vatanının bu bölge olduğunu, buradan Akdeniz havzasına yayıldığına inanıldığını söyledi.

 

Bölgede 1000 yaşında zeytin ağaçlarının bulunduğunu dile getiren Çetiner, "Bu nedenle enstitü olarak zeytin üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Moleküler markörler yardımıyla zeytin çeşitlerini belirliyoruz, uygun tozlayıcıları, ağaç dikim aralıklarını belirliyoruz ve bölgemize uygun çeşitlerin adaptasyonlarına bakıyoruz." dedi.

Çetiner, bölgede zeytin ekim alanları ve üretiminin her geçen gün arttığını belirterek, yürüttükleri çalışmaların hem sofralık hem de yağlık zeytin üretimi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Çetiner, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz bahçe tesis ederken bazen hata yapabiliyorlar, ağaç aralıklarını sık, tamamen aynı çeşit zeytin dikebiliyorlar veya tozlayıcıyı yanlış seçebiliyorlar. Zeytin bitkisi kendine verimli, kısmen kendine verimli ve verimsiz olmak üzere 3 farklı çiçek yapısına sahip, çeşitlerine göre değişiyor. Kendini tozlayabilen, kendine verimli olabilenlerde sorun yaşanmayabilir ancak kısmen kendine verimli ve verimsiz çeşitler, tespit edilince bunlara farklı tozlayıcılar gerekiyor. Bu nedenle yürüttüğümüz araştırma sonucunda farklı zeytin çeşitlerinin aynı bahçede tozlayıcı olarak bulunmasının verimi artırdığını tespit ettik. Burada tozlayıcının iyi seçilerek farklı zeytin çeşitlerinin, bir arada bulunması verimde yüzde 30-35 artış sağlıyor. Bu da verim için azımsanmayacak çok büyük bir rakam. Üreticilerimiz zeytin bahçelerini tesis ettiklerinde araştırma enstitümüzden bilgi alıp bahçelerine tozlayıcı olarak farklı zeytin çeşitleri koymalarını tavsiye ediyoruz."

Çalışmayı yürüten mühendislerinden Şehnaz Korkmaz da "Çiftçilerimizin bahçelerini kurarken mutlaka farklı çeşit zeytin ağaçları kullanmalarını istiyoruz. 5 yıl boyunca 4 zeytin çeşidi üzerinde tozlayıcı olarak çalışma yaptık. Çalışmalarımızda elde edilen bilgileri çiftçilerimize sunmak için kullanacağız." diye konuştu.

 

Kaynak Anadolu Ajansı; Mehmet Fatih ASLAN 


Son Haberler
...
Çetiner Kılçıksız Arpa Çeşidimiz Tescil Edildi
...
​"Koşar" Yerli Çörekotu Çeşidimiz
...
Enstitümüz Tarafından Güneş Enerjili İsot Kuru ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Paşabağı Mah. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı No:106 PK:75 63040 Haliliye / ŞANLIURFA

  • Telefon : 0 (414) 313 28 83 - 84

  • Faks : 0 (414) 313 28 82

  • E-Posta : gaptaem@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI