Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GAP TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • EĞİTİM MERKEZİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ
    • İSTASYONLAR
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • HAYVANCILIK
    • LABORATUVAR
    • TARIM EKONOMİSİ
    • TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
    • TARLA BİTKİLERİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI
    • ÜRETİM VE İŞLETMELER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
  • ÜRÜNLER
    ARPA ÇEŞİTLERİMİZ
    ASPİR ÇEŞİDİMİZ
    BİBER ÇEŞİDİMİZ
    BUĞDAY ÇEŞİTLERİMİZ
    ÇÖREKOTU ÇEŞİDİMİZ
    KARPUZ ÇEŞİDİMİZ
    MERCİMEK ÇEŞİTLERİMİZ
    NAR ÇEŞİTLERİMİZ
    NOHUT ÇEŞİDİMİZ
    PAMUK ÇEŞİTLERİMİZ
    SOYA ÇEŞİDİMİZ
    SUSAM ÇEŞİTLERİMİZ
    YEREL ÇEŞİTLERİMİZ
    HİZMETLER
    • ANALİZ ÜCRETLERİ
    • MİKROBİYAL GÜBRELERİMİZ
  • PROJELER
    ENSTİTÜ YAYINLARIMIZ
    SONUÇLANAN PROJELER
    İNOVASYON ÇALIŞMALARIMIZ
  • YAYINLAR
    LOGO
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Haber

Gübre Masraflarını Azaltan Mikrobiyal Gübre Tarla Günü ile Tanıtıldı

2.05.2024 / Gösterim Sayısı : 632 / Arşiv

​
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından Talat Demirören Araştırma istasyonunda Tarla günü Etkinliği Düzenlendi.

  Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından ülkemiz topraklarından izole edilerek geliştirilen ve tescili alınan AZOTEK-1 Mikrobiyal Gübresi, GAPTAEM tarafından tescil edilen ŞANLIBEY kırmızı mercimek çeşidinde uygulanmıştır. Mikrobiyal Gübre Uygulamalarının Yaygınlaştırılması isimli projenin tanıtıldığı tarla gününe Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet AKSOY, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Şanlıurfa TKDK İl Koordinatörü Mehmet UÇMAN, Harran Üniversitesi akademisyenleri, özel sektör temsilcileri, kurum amirleri ve öğrenciler katılım sağlamıştır.

 Enstitü Müdürü İbrahim Halil ÇETİNER programın açılış konuşmasını gerçekleştirirken, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet AKSOY, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz konuşmaları ile devam etmiştir.

  Enstitü müdürümüz yaptığı konuşmada; Sevgili öğrenciler, değerli meslektaşlarım; bugün tarla günümüzde mercimekte uygulanan mikrobiyal gübrenin sonuçlarına hep birlikte tarlada şahit olacağız. Bölgemiz kadim bir geçmişe sahip ve Mezopotamya'daki Tarım nereden bakarsanız Göbekliktepedeki bulgulara göre 12 bin yıl eskiye gidiyor ve bu bölgenin birçok bitkinin anavatanı olduğunu görüyoruz. Buğday, mercimek gibi ilk Tarımın yapıldığı bu bölgede mercimeğin anavatanı ve en çok üretildiği İlimizde mercimekte mikrobiyal gübre uygulamasını denedi arkadaşlarımız. Enstitümüz 1976 yılından bugüne kadar toprak ve su kaynakları konusunda Araştırmalar yapıyor ve ARGE faaliyetleri yürütüyor. Sürdürülebilir tarım diyoruz toprak ve su kaynaklarımızı koruyalım diyoruz bu anlamda da yapılan çalışmalarda mikrobiyal gübreleme ön plana çıkıyor. Kimyasal gübrenin masrafının fazla olması, aşırı kullanımından kaynaklı oluşan kirlilik, toprak kirliliği, sulama suyundaki kirlilik,  içme suyundaki kirlilik artması gibi dezavantajlar göz önüne alındığında mikrobiyal gübrelemenin önemi bir kez daha ön plana çıkacak dedi.

  Proje yürütücüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Nesibe Devrim ALMACA proje hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirmiştir. Almaca; Türkiye topraklarının genel olarak organik maddece fakir ve mikrobiyal aktivitelerinin düşük olduğunu belirterek, Tarımsal üretimde nüfus artışının oluşturduğu baskıdan dolayı yoğun kimyasal gübre kullanımını teşvik edildiğini, bunun da Ülke ekonomisine maliyet getirmekle beraber yanlış ve aşırı kullanımdan dolayı toprakların kirlenmesine, verimliliklerinin düşmesine neden olduğunu açıklamıştır. Mikrobiyal Gübrelerin baklagillerde kullanımıyla hem ülke ekonomisine hem de toprakların sürdürülebilir kullanımına katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtmiştir.

Program sonunda Proje uygulama alanı gezilerek yapılan uygulamalar yerinde görülmüştür. Mikrobiyal gübre hakkında bilgilendirmelerinin ardından, arazide katılımcılara Mikrobiyal gübrelerin uygulandığı kırmızı mercimekte proje uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir.

​ 

Son Haberler
...
Çetiner Kılçıksız Arpa Çeşidimiz Tescil Edildi
...
​"Koşar" Yerli Çörekotu Çeşidimiz
...
Enstitümüz Tarafından Güneş Enerjili İsot Kuru ...
...
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’In Tektek Araştı ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Paşabağı Mah. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı No:106 PK:75 63040 Haliliye / ŞANLIURFA

  • Telefon : 0 (414) 313 28 83 - 84

  • Faks : 0 (414) 313 28 82

  • E-Posta : gaptaem@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI