Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü'nün öncülüğü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin işbirliği ile 20-21 KASIM 2014 tarihlerinde "1.Amatör Balıkçılık Çalıştayı" düzenlenmiştir.
2 gün süreli çalıştayda, ülkemizde amatör balıkçılık uygulamaları ve yönetimin mevcut durumunu incelemek, sorunlarını tespit etmek ve gelecekteki uygulamalara yönelik yeni stratejileri tespit etmek amaçlanmıştır. Gerek bilim dünyasından, gerek resmi kurumlardan (bakanlık / il müdürlüğü/ enstitü) gerekse bu alanda faaliyet gösteren değişik nitelikteki amatör balıkçılık federasyonlarından 27 kişilik katılımın gerçekleştiği çalıştayda;
- Amatör balıkçılık nedir, ne değildir?
- Dünyada ve Türkiye'de amatör balıkçılığa genel bir bakış
- Amatör balıkçılık yönetimi
- Amatör balıkçılığın sosyo-ekonomik boyutu
- Örgütlenme yapısı ve mevzuat
- Amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ
konuları ele alınmış ve çalıştay sonunda düzenlenen panel ile sektör paydaşlarının dilek / temenni ve şikayetleri irdelenmiştir.
Çalıştay sürecinde akademisyenler ve sektör paydaşları tarafından, hedef konularda toplam 20 sözlü bildiri icra edilmiştir. Çalıştay sonunda katılımcılara "Çalıştay Katılım Sertifikası" verilmiştir.
Çalıştay programının sonunda dilek/temenni, sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin panel düzenlenmiştir. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof.Dr. Sedat YERLİ'nin yönetici olarak görev üstlendiği panelde tüm katılımcılardan, sektöre ilişkin düşüncelerini / sorunlarını ve varsa çözüm önerilerini dile getirmeleri istenmiştir. Katılımcılar tarafından dile getirilen ifadeler doğrultusunda, ekde bölümler halinde belirtilen konularda sorunlar yaşandığı tespit edilmiştir.