ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
AKDENİZ SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA, ÜRETME VE EĞİTİM ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • TARİHÇE
    • VİZYON - MİSYON
    • HEDEFLER
    • YÖNETİM ŞEMASI
    • GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR
  • ARAŞTIRMA
    • DEVAM EDEN PROJELER
    • SONUÇLANDIRILMIŞ PROJELER
    • AKDENİZ ARAŞTIRMA-1
    • LABORATUVARLAR
  • ÜRETİM
    • DENİZ BALIKLARI
    • BALIKLANDIRMA FAALİYETLERİMİZ
    • TATLI SU BALIKLARI
    • ÜRETİM POTANSİYELİ OLAN TÜRLER
  • EĞİTİM
    • HİZMET İÇİ EĞİTİM
    • SEMPOZYUM VE BİLİMSEL TOPLANTILAR
    • YABANCI ÜLKE PERSONEL EĞİTİMİ
    • EĞİTİM PROGRAMLARI
    • ÖĞRENCİ STAJLARI
    • ÇALIŞTAYLAR
    • DEMRE EĞİTİM MERKEZİ
  • BÖLÜMLER
    • YETİŞTİRİCİLİK BÖLÜMÜ
    • BALIKÇILIK YÖNETİMİ
    • EKOLOJİ VE KAYNAK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
    • SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜMÜ
    • ISLAH GENETİK BÖLÜMÜ
    • EĞİTİM YAYIM BÖLÜMÜ
    • ÜRETİM VE İŞLETME BÖLÜMÜ
  • YAYINLAR
  • PERSONEL
    • MÜDÜR
    • MÜDÜR YARDIMCISI
    • TEKNİK KOORDİNATÖR
    • TEKNİK PERSONEL
  • BİZE ULAŞIN
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksAkdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü

Tatlı Su Balıkları

Tatlı Su Balıkları Üretimi

İç su balıkları üretim çalışmaları, Enstitünün kuruluş amacı olan “Türkiye İç Sularını Balıklandırma Projesi” kapsamında ilk defa 1981 yılında, Almanya kökenli sazan anaçlarından yarı-kontrollü yöntemle yavru elde edilmesi suretiyle başlamıştır. Yıllar itibarıyla üretim çalışmalarına, su kaynaklarına özgü yerli türler ile özel sektöre yönelik potansiyel türlerin üretimi de eklenmiştir.

Üretim Binası ve Havuzlar

625 m2 kapalı alana sahip üretim binası içerisine 1992 yılında 20 Zugar şişesinin kurulumuyla tam kontrollü Sazan üretimine geçilmiştir. Sistemin başarıyla denenmesinden sonra 1994 yılında kapasite 100 Zugar şişesine çıkarılmıştır. 1998 yılında ise kuluçkahaneye gelen suyun sıcaklığının istenilen düzeyde kontrol edilebilmesi için ısıtma sistemi kurularak yoğun sazan üretimi başlatılmıştır.

İnkübasyon ünitesinde, sağım öncesi anaçların tutulduğu adaptasyon havuzları, yumurtaların açtırıldığı 100 adet 7 litre kapasiteli zugar şişesi ve yumurtadan çıkan larvaların ilk beslemesinin yapıldığı 22 adet 170 litre kapasiteli konik tanklar bulunmaktadır. Üretimde kullanılan su, 6 ton kapasiteli boyler sistemine entegre kalorifer kazanı sistemiyle ısıtılmakta, sisteme giren su, 2 adet 50 µm gözenekli kum filtreden geçirilmektedir.

2010 yılında yeniden yapılandırılan üretim binasına, araştırma çalışmalarının yürütüleceği kapalı devre sistemli bir araştırma ünitesi (345 m2) kurulmuştur. Üretilen larvalar, ön hazırlığı yapılmış havuzlara, amaca göre 100-600 adet/m2 olacak şekilde stoklanabilmekte ve hayatta kalma oranı (en iyi şartlarda) % 30-60 arasında değişmektedir. Stoklamanın yapıldığı havuzlar 400-2.500 m2 büyüklüklerindeki toprak tabanlı havuzlardır. Larvalar balıklandırma boyuna gelene kadar bu havuzlarda büyütülmektedir.

Alabalık (Oncorhynchus mykiss)

Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğine, ülkemizde yıllık alabalık üretiminin 440 ton olduğu 1983 yılında Kepez Biriminde, üreticilere sağlıklı, kaliteli anaç ve yavru temin etmek, örnek oluşturmak ve eğitim vermek amacıyla başlanmıştır.

Antalya'ya 70 km uzaklıkta, Kemer-Finike karayolu üzerindeki Ulupınar Köyü'nde mevcut kaynak suyu kullanılarak, orman arazisi içinde bir alabalık yavru üretim ünitesi tesis edilmiştir. Daha sonraki yıllarda yapılan ilave ve düzenlemelerle tesisin kapasitesi 1.000.000 (bir milyon) adet/yıl yavru düzeyine artırılmıştır.

Alabalık yetiştiriciliği üzerine yeterli donanım ve bilginin olmadığı seksenli ve doksanlı yıllar boyunca, Enstitüde üretilen yavru ve porsiyonluk alabalıklar özel sektörün talebini karşılamıştır. Alabalık yetiştiriciliğinin yaygınlaşarak ülkemizin dünyanın önde gelen gökkuşağı alabalık üreticisi durumuna geldiği günümüzde, alabalık yetiştiriciliği yalnızca araştırma faaliyetleri amacıyla yürütülmektedir.

Sazan Üretimi

Enstitüde üretilen sazanlarının yaklaşık %90'ı her yıl balıklandırma projesi kapsamında, yaklaşık 50 il ve 500 göl ve göletin balıklandırılmasında kullanılmaktadır. Balıklandırmadan geriye kalanların bir kısmı ile anaç stoğu oluşturmak üzere Enstitüde bakımlarına devam edilmekte, diğer kısmı ile özel kişi ve kuruluşların anaç ve yavru talepleri karşılanmaktadır.

2004-2021 yılları itibari ile sazan (Cyprinus carpio) üretim ve balıklandırma miktarları.


Süs Balıkları Üretimi

Enstitüde süs balıkları üretimine, ithalatının önlenmesi, talebin iç üretimle karşılanabilmesi ve üreticilere model oluşturulması amacıyla 1992 yılında başlanmıştır.

Enstitüde, ovipar (Japon, Koi, Zebra, Kontinyus, Çöpçü), ovovivipar (Lepistes, Moli, Plati) ve çiklit (Malawi, Amerikan) olmak üzere 3 grupta 20 tür/alt türün üretimi yapılmaktadır. Ayrıca ülkemizde yoğun talep gören ancak yaygın üretimi yapılmayan türler ile iç sularımızdaki akvaryum balığı olabilecek türlerin üretimine yönelik araştırma çalışmaları yürütülmektedir.

Süs balıkları 2007-2021 yılı üretim miktarları.












E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Demre Kampüsü Finike Karayolu 6 km Demre / ANTALYA

  • Telefon : 0.242. 872 14 00

  • Faks : 0.242. 872 14 05

  • E-Posta : akdenizsuurunleri@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​