Üretim Faaliyetleri
Enstitüde, deniz ve iç su kaynaklarımızda doğal
popülasyonların zenginleştirilmesi ve rehabilitasyonu için yerli türlerin
üretilmesi; akuakültüre yeni türlerin kazandırılarak sektörel model
oluşturulması; biyolojik kaynakların korunmasına yönelik alternatif türlerin
üretilmesi gibi birçok amaçla yetiştiricilik çalışmaları yapılmaktadır. Bu
çalışmalar, deniz, tatlısu ve süs balıkları üretimi olmak üzere üç ana başlık
altında toplanmaktadır.
Deniz Balıkları Üretimi
Deniz balıkları yavru üretiminin
gerçekleştirildiği kuluçkahanede anaç bakım ve yumurtlatma, canlı yem, larva ve
adaptasyon üniteleri mevcuttur. Kuluçkahane ünitesi içerisinde üretim amaçlı
toplam 1.176 m3‘lük su hacmine sahip 59 adet beton havuz ve
fiberglass tank bulunmaktadır.
Anaç Bakım ve Yumurtlatma Ünitesi
Enstitü, üretim ve araştırma
çalışmalarında kullanılmak üzere çipura ve levrek balıklarının yanı sıra
sarıağız, kalkan, mırmır, sivri burun karagöz, minakop ve lahoz anaçlarına
sahiptir.
Canlı Yem Ünitesi
Üretim ve araştırma çalışmalarında kullanılmak üzere 17 tür mikroalg ve 2 tür rotifer stok kültürü mevcuttur. Üretim periyodu içinde larvaların ilk aşamadaki besin ihtiyacını karşılamak üzere mikroalg, rotifer ve Artemia kültürü yoğun olarak yapılmaktadır.
Larva Ünitesi
Doğal yumurtlatma veya hormon enjeksiyonu ile elde edilen yumurtalar inkübasyon tanklarında açtırılarak larva tanklarına transfer edilmektedir. Daha sonra larvalar canlı yemlerle (mikroalg, rotifer ve Artemia) beslenmeye başlanmaktadır. Belirli aşamadan sonra toz yeme alıştırılan larvalar adaptasyon ünitesine aktarılmaktadır.
Levrek (Dicentrarchus labrax) ve Çipura (Sparus aurata) Üretimi
2007-2023 yılları arası levrek ve çipura yavru üretim miktarları.
Kalkan Balığı (Psetta maxima)
Enstitüde Kalkan (Psetta maxima) yetiştiricilik çalışmaları, Bakanlık ve JICA arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 2007-2011 yılları arasında Beymelek Birimi' nde yürütülen "Yassı Balık Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında başlatılmıştır. Proje sonunda Kalkan yetiştiriciliğine ilişkin teknikler belirlenmiş ve elde edilen bilgiler yetiştiricilerle paylaşılmıştır. Araştırma çalışmalarının devam ettirilmesi, anaç stoku oluşturulması ve yumurta alma tekniklerinin geliştirilmesi amacıyla kapalı devre sistem anaç ve larva üniteleri kurulmuştur. Kapalı devre sistemi 40-100 µm seviyesinde filtrasyon, 400 j/m2 UV dozajlı sterilizasyon, 750 m2/m3 biyoelement dolgulu biyolojik filtrasyon, 15 °C sabit soğutma kontrollü ısı pompası ve sabit debi ayarlı akıllı pompa ünitesinden oluşmaktadır. Büyütme çalışmaları devam etmektedir.
Sarıağız Balığı (Argyrosomus regius)
Granyöz veya kaya levreği isimleriyle de bilinen sarıağız yetiştiricilik denemeleri, 2008 yılında “Sarıağız Balığı (Argyrosomus regius) Yetiştiricilik Potansiyelinin Araştırılması Projesi" kapsamında başlamıştır. İlk yavru üretimi projenin sonuçlandığı 2016 yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırma ve balıklandırma faaliyetleri ile özel sektör taleplerini karşılamak üzere kitlesel üretimi başarıyla gerçekleştirilmiştir. 2022 yılında sarıağız balığı ile ilgili araştırma çalışmalarına devam edilmiş ve TAGEM tarafından desteklenen 1 adet araştırma projesi sonuçlandırılmıştır.