Yabancı Ülke Personel Eğitimi
Enstitümüzün uzman teknik personeli tarafından su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık konusunda yabancı uzman teknik personele (Türkiye cumhuriyetleri ve çeşitli Afrika Ülkeleri) ülkemiz ile yapılan projeler dahilinde (Su Ürünlerinin Geliştirilmesi projesi gibi) ve haricinde su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir. TİKA aracılığı ile Enstitüye Bosna-Hersek, Sudan, Kırgizistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve çeşitli Afrika ülkelerinden gelen teknik personele su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitim verilmiştir.
Eğiticilerin Eğitimi Programı
Bu kapsamda Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü’ne Su Ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık başta olmak üzere su ürünleri ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitim almak üzere 12 Afrika ülkesinden (Burkina Faso, Comoros, Djibouti, Guiné-Conakry, Guinea-Bissau Senegal, Mali, Rwanda, Madagaskar, Kenya, Tanzania, Uganda) 21 kişi katılmıştır.
Tatlı su, deniz balıkları ve akvaryum balıkları üretimi (Kongo’lu Balıkçılık uzmanları heyeti)
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) aracılığı ile Türkiye’ye gelen Kongo’lu beş uzman tarafından Enstitümüzün Beymelek ve Kepez Birimleri 18-20.05.2010 tarihleri arasında ziyaret edilmiştir. Balıkçılık, Hayvan yetiştiriciliği ve Kırsal kalkınma konularında çalışan Kongo’lu uzmanlara enstitünün araştırma ve üretim çalışmaları hakkında iki gün boyunca bilgi verilmiştir.
Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi: III. Ülke Eğitim Programı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) ortaklaşa yürütmüş olduğu 2010, 2011 ve 2012 yıllarında Orta Asya ülkelerine yönelik “Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” konulu III. Ülke eğitim programına 6 Orta Asya ülkesinden (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan) kamu ve özel sektörde görev yapan toplam 42 katılımcı iştirak etmiştir.
Balık Yetiştiriciliği Eğitimi
Türk İşbirliği ve Kalkındırma İdaresi Başkanlığı (TİKA) koordinatörlüğünde ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı işbirliğinde Türkiye-Sudan arasındaki tarımsal işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Sudan Kızıl Deniz Su Ürünleri Araştırma İstasyonunda görevli olan Biyolog Alamin Mohammed Alamin 1-28.Ekim.2010 tarihleri arasında “Balık yetiştiriciliği” konusunda eğitim almak üzere Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü’nde gerçekleştirilen eğitim programına katılmıştır.