Enstitümüz kurulduğu 1925 yılından günümüze kadar ıslah çalışmalarına aralıksız devam etmiş ve ülke tarımına pek çok çeşit kazandırmıştır. Aşağıda Enstitümüz tarafından geliştirilen çeşitlerin listesi ve çeşitlere ait bilgiler yer almaktadır.
- Serin İklim Tahılları
- Buğday
- Ekmeklik Çeşitler
- Kuru Çeşitler
- Sulu Çeşitler
- Makarnalık Çeşitler
- Arpa
- Yulaf
- Tritikale
- Yemeklik Tane Baklagiller
- Nohut
- Kuru Fasulye
- Mercimek
- Endüstri Bitkileri
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
- Çayır Mera ve Yem Bitkileri
- Bahçe Bitkileri
- Sebze
- Domates
- Biber
- Taze Fasulye
- Lahana
- Soğan
- Turp
- Kavun