Aspir farklı kullanım alanları olan, kurağa dayanıklı tek yıllık bir üründür. Ülkemizde bitki ile ilgili ilk çalışmalar 1930 yılında Eskişehir Sazova Bitki Islahı İstasyonunda başlamıştır. Çalışmalar sonucunda Yenice ve Dinçer isimleriyle 2 çeşit tescil ettirilmiş, 5-154 adlı hat için de tohum üretim izni alınmıştır. Uzun yıllar süren aspir ıslah ve agronomi çalışmalarına rağmen, Türk tarımında beklenen talep oluşmadığından 1988 yılında çalışmalar sonlandırılmıştır. Ancak, Enstitü aspir çalışmalarına eldeki genetik kaynakların yenilenmesi ve çoğaltılması ile devam etmiştir. Ülkesel olarak aspir talebindeki artış nedeniyle ıslah çalışmalarına 2000 yılında yeniden başlanmış ve daha önceki çalışmalarla geliştirilerek üretim izni alınan 5-154 hattı Remzi bey adıyla tescil ettirilmiştir. Yine yağ içeriği bakımından mevcut varyetelere göre üstün olan Balcı çeşidi de 2011 yılında tescil ettirilmiştir.
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde devam eden aspir ıslah çalışmalarının hedefi, üretici, tüketici ve endüstriyel son kullanıcıların taleplerine uygun yeni çeşitlerin geliştirilmesidir. Islah çalışmalarında seleksiyon, melezleme ve mutasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Ulusal Haşhaş Islah Projesi 1985 yılında başlamış olup, 2500’ün üzerinde materyal gözlem bahçeleri, ön verim ve verim denemelerinde test edilmiştir. Sonuçta % 0.5’in üzerinde morfin içeriğine sahip 2 hat, 1995 yılında Kemerkaya-95 ve Anayurt-95 adları ile tescil ettirilmiştir. Ayrıca Enstitümüzde 1992 yılında melezleme programı başlatılmıştır. Yüksek morfin ve tebain içerikli çeşitlerin geliştirilmesini hedefleyen bu melezleme programı 2003 ve 2007 yılları arasında yürütülmüştür. Bu çalışmalar sonucunda 2009 yılında yüksek morfin ve tebain oranına sahip 2 hat, Tınaztepe ve Zaferyolu adları ile tescil ettirilmiştir. Yine 2011 yılında Ömürcan ve İzzetbey çeşitleri, 2013 yılında da Çelikoglu, Hüseyinbey ve Seyitgazi çeşitleri tescil ettirilmiştir. Devam etmekte olan projenin amacı, yüksek kapsül ve tohum verimi, yüksek morfin ve tebain oranı, zararlı ve hastalıklara dayanıklılık ve soğuğa dayanıklılık bakımından mevcut çeşitlere göre üstün yeni çeşitlerin geliştirilmesidir.
