Serin iklim tahılları çalışmaları, Enstitünün kuruluşundan hemen sonra başlamıştır. İlk yıllarda ıslahçılar tarafından Eskişehir ve Orta Anadolu bölgesinde yetişen köy popülasyonları toplanmış ve toplanan materyalin içerisinden seleksiyon yapılarak çeşit geliştirilmiştir. Daha sonraki yıllarda melezleme tekniği kullanılarak çeşitler geliştirilmiş ve tescil ettirilmiştir. Bu çalışmalarda yurt içi ve yurt dışından temin edilen geniş bir materyal yelpazesi kullanılmaktadır. Hat ve çeşitler ön verim ve verim testlerine alınarak, verimle birlikte agronomik, morfolojik, kalite ve hastalıklara dayanıklılık gibi birçok karakter yönünden değerlendirilmektedir.
Serin iklim tahıllarında ıslah amaçları;
- Kışa dayanıklılık
- Kurağa dayanıklılık
- Yüksek verim kapasitesi
- İstikrarlı verim
- Erkencilik
- Geniş adaptasyon kabiliyeti
- Ekmek ve makarna yapımı için iyi kalite
- Hastalıklara dayanıklılıktır.
Enstitünün kuruluşundan bu yana, birimimizde yapılan ıslah çalışmaları sonucunda, 36 adet ekmeklik, 6 adet makarnalık buğday, 12 arpa, 2 tritikale ve 2 yulaf çeşidi tescil edilmiştir. Bu çeşitlerden bazıları çiftçilerimiz tarafından günümüzde geniş oranda ekilmektedir.