Kalite genel olarak amaca uygunluk demektir. Kalite bitki ıslah programlarında vazgeçilemez bir bileşendir. Son yıllarda bitki ıslah programlarında tarla verimi, hastalıklara dayanıklılık, yetiştirme tekniği özellikleri yanında kalite özelliklerinin belirlenmesi ve seleksiyon kriteri olarak kullanılması oldukça önemli hale gelmiştir. Kalite ve Teknoloji Birimi (KTB) başta buğday olmak üzere temel olarak tahıllar konusunda çalışmaktadır.
Birimin temel amacı, erken generasyondan ileri kademeye kadar ekmeklik ve makarnalık buğday ıslah materyalinin kalite özelliklerini belirlemektir. Aynı zamanda arpa, yulaf, tritikale ve yemeklik tane baklagiller (nohut, fasulye) ıslah materyali de değerlendirilmektedir. Islah materyali ile ilişkili projelerin sonuçları seleksiyondan önce Islah ve Genetik Birimi’ne gönderilmektedir. Bu yüzden KTB yeni çeşiterin geliştirilmesi çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır.
Laboratuvarımızda yapılan testler şunlardır
SKCS (Tek Dane Karakterizasyon Sistemi) analizi-tane ağırlıgı, sertlik, tane boyutu, nem
1000 Tane Ağırlıgı
Hacim Ağırlıgı
Elek Analizi
Camsılık
Un Verimi
Renk- L, a, b değeri (özellikle makarnalık buğdayda)
Protein Oranı (DUMAS metodu veya Near Infrared Spectroskopy)
Yaş ve kuru gluten (NIR ile)
Zeleny Sedimentasyon Analizi
CIMMYT ve Makro SDS Sedimentasyon Analizleri
Solvent Tutma Kapasitesi Testi (CIMMYT tarafından modifiye)
Sisme Indeksi (CIMMYT tarafından modifiye)
GlutoPik Testi-Gluten reoloji analizi
Zedelenmis Nisasta–SD matik
Hamur Reolojik Özellikleri-Alveo-konsistograf and farinograf
Pişme Testi-nohut ve fasulye
Su Tutma Kapasitesi-nohut ve fasulye
Nisasta Miktarı-NIR
Ekmek Yapımı-laboratuvar ölçeği
KTB insan ve beslenmesi ile ilgili çalışmalara da başlamıştır, bu konuda şu analizler yapılmaktadır
Asit Deterjan Lif-ADF
Nötral Deterjan Lif-NDF
Ham Selüloz
Beta-Glukan
Amiloz içeriği
Kavuz içeriği