T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
    • ETÇİ TAVUK YETİŞTİRME VE ISLAHI BÖLÜMÜ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
    FİZYOLOJİ LABORATUVARI
    TOPRAK SU VE BİTKİ ANALİZ LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
    TARLA BİTKİLERİ BÖLÜM PROJELERİ
    BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜM PROJELERİ
    TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜM PROJELERİ
    HAYVANCILIK BÖLÜM PROJELERİ
  • YAYINLAR
    2024 YILI YAYINLARI
    2023 YILI YAYINLARI
    2022 YILI YAYINLARI
    2021 YILI YAYINLARI
    2020 YILI YAYINLARI
    2019 YILI YAYINLARI
    2018 YILI YAYINLARI
    2017 YILI YAYINLARI
    2016 YILI YAYINLARI
    2015 YILI YAYINLARI
    2014 YILI YAYINLARI
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGeçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

Kalite ve Teknoloji Laboratuvarı

Kalite genel olarak amaca uygunluk demektir. Kalite bitki ıslah programlarında vazgeçilemez bir bileşendir. Son yıllarda bitki ıslah programlarında tarla verimi, hastalıklara dayanıklılık, yetiştirme tekniği özellikleri yanında kalite özelliklerinin belirlenmesi ve seleksiyon kriteri olarak kullanılması oldukça önemli hale gelmiştir. Kalite ve Teknoloji Birimi (KTB) başta buğday olmak üzere temel olarak tahıllar konusunda çalışmaktadır.
Birimin temel amacı, erken generasyondan ileri kademeye kadar ekmeklik ve makarnalık buğday ıslah materyalinin kalite özelliklerini belirlemektir. Aynı zamanda arpa, yulaf, tritikale ve yemeklik tane baklagiller (nohut, fasulye) ıslah materyali de değerlendirilmektedir. Islah materyali ile ilişkili projelerin sonuçları seleksiyondan önce Islah ve Genetik Birimi’ne gönderilmektedir. Bu yüzden KTB yeni çeşiterin geliştirilmesi çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır.

Laboratuvarımızda yapılan testler şunlardır
SKCS (Tek Dane Karakterizasyon Sistemi) analizi-tane ağırlıgı, sertlik, tane boyutu, nem
1000 Tane Ağırlıgı
Hacim Ağırlıgı
Elek Analizi
Camsılık
Un Verimi
Renk- L, a, b değeri (özellikle makarnalık buğdayda)
Protein Oranı (DUMAS metodu veya Near Infrared Spectroskopy)
Yaş ve kuru gluten (NIR ile)
Zeleny Sedimentasyon Analizi
CIMMYT ve Makro SDS Sedimentasyon Analizleri
Solvent Tutma Kapasitesi Testi (CIMMYT tarafından modifiye)
Sisme Indeksi (CIMMYT tarafından modifiye)
GlutoPik Testi-Gluten reoloji analizi
Zedelenmis Nisasta–SD matik
Hamur Reolojik Özellikleri-Alveo-konsistograf and farinograf
Pişme Testi-nohut ve fasulye
Su Tutma Kapasitesi-nohut ve fasulye
Nisasta Miktarı-NIR
Ekmek Yapımı-laboratuvar ölçeği

KTB insan ve beslenmesi ile ilgili çalışmalara da başlamıştır, bu konuda şu analizler yapılmaktadır
Asit Deterjan Lif-ADF
Nötral Deterjan Lif-NDF
Ham Selüloz
Beta-Glukan
Amiloz içeriği
Kavuz içeriği


İLETİŞİM

    Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Karagözler Mh. Ziraat Cd. No: 396 (Karabayır yolu 6. km) Tepebaşı - Eskişehir

  • Telefon : 0222 - 324 03 00

  • Faks : 0222 - 324 03 01

  • E-Posta : gktaem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

  • Merkez Kampüs

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI