ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • TARİHÇE
    • VİZYONUMUZ
    • MİSYONUMUZ
    • GÖREV ALANI VE GÖREVLER
  • ÇEŞİTLER
    • SERİN İKLİM TAHILLARI -
      • BUĞDAY ÇEŞİTLERİ
      • ARPA ÇEŞİTLERİ
      • YULAF ÇEŞİTLERİ
      • TRİTİKALE ÇEŞİTLERİ
    • YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER -
      • NOHUT ÇEŞİTLERİ
      • KURU FASULYE ÇEŞİTLERİ
      • MERCİMEK ÇEŞİTLERİ
    • ENDÜSTRİ BİTKİLERİ -
      • ASPİR ÇEŞİTLERİ
      • HAŞHAŞ ÇEŞİTLERİ
    • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER -
      • KİMYON ÇEŞİTLERİ
      • SAFRAN ÇEŞİTLERİ
      • ÇÖREKOTU ÇEŞİTLERİ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ -
      • YONCA ÇEŞİTLERİ
      • FİĞ ÇEŞİTLERİ
      • HAYVAN PANCARI ÇEŞİTLERİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ -
      • DOMATES ÇEŞİTLERİ
      • BİBER ÇEŞİTLERİ
      • TAZE FASULYE
      • LAHANA ÇEŞİTLERİ
      • SOĞAN ÇEŞİTLERİ
      • TURP ÇEŞİTLERİ
      • KAVUN ÇEŞİTLERİ
  • BÖLÜMLER
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
      • SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
      • YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER BİRİMİ
      • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER BİRİMİ
      • ENDÜSTRİ BİTKİLERİ BİRİMİ
      • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ BİRİMİ
      • BİTKİ SAĞLIĞI BİRİMİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
      • SEBZECİLİK BİRİMİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
      • TOPRAK VE BİTKİ BESLEME ARAŞTIRMALARI
      • İKLİM DEĞİŞİMİ VE HAVZA YÖNETİMİ
      • TARIMSAL SULAMA VE ARAZİ ISLAHI
      • TARIMSAL MEKANİZASYON VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
    • HAYVANCILIK BÖLÜMÜ
      • ETÇİ TAVUK YETİŞTİRME VE ISLAHI BÖLÜMÜ
    • LABORATUVARLAR
      • KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
      • BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
  • PROJELER
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜM PROJELERİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜM PROJELERİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜM PROJELERİ
    • HAYVANCILIK BÖLÜM PROJELERİ
  • PERSONEL
    • YÖNETİM
    • TEKNİK PERSONEL
    • İDARİ PERSONEL
  • YAYINLAR
    • 2022 YILI YAYINLARI
    • 2021 YILI YAYINLARI
    • 2020 YILI YAYINLARI
    • 2019 YILI YAYINLARI
    • 2018 YILI YAYINLARI
    • 2017 YILI YAYINLARI
    • 2016 YILI YAYINLARI
    • 2015 YILI YAYINLARI
    • 2014 YILI YAYINLARI
  • ÜCRETLER
    • ANALİZ ÜCRETLERİ
    • DENEME ÜCRETLERİ
    • TOHUMLUK ÜCRETLERİ
    • HESAP NUMARASI - IBAN
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksGeçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

Kalite ve Teknoloji Laboratuvarı

Kalite genel olarak amaca uygunluk demektir. Kalite bitki ıslah programlarında vazgeçilemez bir bileşendir. Son yıllarda bitki ıslah programlarında tarla verimi, hastalıklara dayanıklılık, yetiştirme tekniği özellikleri yanında kalite özelliklerinin belirlenmesi ve seleksiyon kriteri olarak kullanılması oldukça önemli hale gelmiştir. Kalite ve Teknoloji Birimi (KTB) başta buğday olmak üzere temel olarak tahıllar konusunda çalışmaktadır.
Birimin temel amacı, erken generasyondan ileri kademeye kadar ekmeklik ve makarnalık buğday ıslah materyalinin kalite özelliklerini belirlemektir. Aynı zamanda arpa, yulaf, tritikale ve yemeklik tane baklagiller (nohut, fasulye) ıslah materyali de değerlendirilmektedir. Islah materyali ile ilişkili projelerin sonuçları seleksiyondan önce Islah ve Genetik Birimi’ne gönderilmektedir. Bu yüzden KTB yeni çeşiterin geliştirilmesi çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır.

Laboratuvarımızda yapılan testler şunlardır
SKCS (Tek Dane Karakterizasyon Sistemi) analizi-tane ağırlıgı, sertlik, tane boyutu, nem
1000 Tane Ağırlıgı
Hacim Ağırlıgı
Elek Analizi
Camsılık
Un Verimi
Renk- L, a, b değeri (özellikle makarnalık buğdayda)
Protein Oranı (DUMAS metodu veya Near Infrared Spectroskopy)
Yaş ve kuru gluten (NIR ile)
Zeleny Sedimentasyon Analizi
CIMMYT ve Makro SDS Sedimentasyon Analizleri
Solvent Tutma Kapasitesi Testi (CIMMYT tarafından modifiye)
Sisme Indeksi (CIMMYT tarafından modifiye)
GlutoPik Testi-Gluten reoloji analizi
Zedelenmis Nisasta–SD matik
Hamur Reolojik Özellikleri-Alveo-konsistograf and farinograf
Pişme Testi-nohut ve fasulye
Su Tutma Kapasitesi-nohut ve fasulye
Nisasta Miktarı-NIR
Ekmek Yapımı-laboratuvar ölçeği

KTB insan ve beslenmesi ile ilgili çalışmalara da başlamıştır, bu konuda şu analizler yapılmaktadır
Asit Deterjan Lif-ADF
Nötral Deterjan Lif-NDF
Ham Selüloz
Beta-Glukan
Amiloz içeriği
Kavuz içeriği


E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Ziraat cad. No:396 (Karabayır yolu 6. km) Tepebaşı - Eskişehir

  • Telefon : 0222 - 324 03 00

  • Faks : 0222 - 324 03 01

  • E-Posta : gktaem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

  • Merkez Kampüs
Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​