YETİŞTİRME TEKNİKLERİ VE FİZYOLOJİ BİRİMİ
Birimin çalışma alanı temel olarak iki ana gruptan oluşur; birinci kısım bitki besin elementlerinin verim ve besleme kalitesi üzerine olan etkileri olup, ikinci kısımda buğdayda kuraklık fizyolojisi çalışmalarıdır. Bu çalışmalar; Sabancı Üniversitesi (Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK) koordinatörlüğünde, sekiz ülkenin (Türkiye, Brezilya, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Afrika, Tayland ve Zimbabwe) katılımı ile 12 yıl devam eden Çinkolu Gübreleme Projesi yürütülmüştür. Bu proje ile topraktan ve yapraktan gübre uygulamalarıyla insan beslenmesinde çinko, selenyum ve iyot noksanlığına bağlı "GİZLİ AÇLIK" probleminin giderilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, tarımsal üretimde yaygın olarak kullanılan kimyasal gübrelerin üretimdeki maliyetlerinin azaltılması ve çevreye verdiği zararları en aza indirebilmek için kullanılan hassas tarım teknolojileri kapsamında; mevsim içi azotlu gübre yönetim sistemleri üzerine çalışmalar devam etmektedir.
2007 yılında TÜBİTAK 1007 programı ile başlatılan ve TAGEM desteği ile devam eden proje çalışmaları tamamlanmış olup uygulamaya aktarılması noktasında çiftçi tarlalarında demostrasyon çalışmaları devam etmektedir. Pilot Bölge olarak seçilen Eskişehir'de gerçekleştirilen bu girişim, büyük olasılıkla yakın bir zamanda yurt sathına yayılacaktır. 2017 yılında Eskişehir'de 23 köyde yaklaşık 1200 dekar alanda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte optik sensör ile azotlu gübre tavsiyesini içeren demonstrasyon çalışmaları çiftçi tarlalarında yürütülmüştür. Kuraklık fizyolojisi kapsamında; Enstitümüzde uzun yıllar parametre belirleme çalışmaları yapılmış ve devamında TAGEM desteği ile buğdayda kurağa toleransı yüksek olan yeni çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla ıslah programına katkı sağlanmaktadır.
Ayrıca Birimimizde Kamu-Özel Sektör işbirliği TÜBİTAK 1501 programı kapsamında Hisarlar Makine San. ve Tic. A.Ş. ile birlikte "Derin Çizellerde Değişken Düzeyli Mineral Gübre Uygulaması" isimli proje yürütülmüş olup, bu proje kapsamında derine değişken düzeyli azot uygulaması yapabilecek makine geliştirilmiştir. 2022 yılında kabul edilen TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında “Ekmeklik Bugdayın Azot, Çinko ve Selenyum Içerigi Bakımından Biyolojik Olarak Zenginlestirilmesi ve Zenginlestirilmis Ürünün Islenme Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi “isimli proje çalışmaları başlanmıştır.
Birimimiz, Enstitümüz sorumluluk alanına giren alanlarda tarımsal sorunların çözümüne yönelik çalışmalara katkı sağlamaktadır.