ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • TARİHÇE
    • VİZYONUMUZ
    • MİSYONUMUZ
    • GÖREV ALANI VE GÖREVLER
  • ÇEŞİTLER
    • SERİN İKLİM TAHILLARI -
      • BUĞDAY ÇEŞİTLERİ
      • ARPA ÇEŞİTLERİ
      • YULAF ÇEŞİTLERİ
      • TRİTİKALE ÇEŞİTLERİ
    • YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER -
      • NOHUT ÇEŞİTLERİ
      • KURU FASULYE ÇEŞİTLERİ
      • MERCİMEK ÇEŞİTLERİ
    • ENDÜSTRİ BİTKİLERİ -
      • ASPİR ÇEŞİTLERİ
      • HAŞHAŞ ÇEŞİTLERİ
    • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER -
      • KİMYON ÇEŞİTLERİ
      • SAFRAN ÇEŞİTLERİ
      • ÇÖREKOTU ÇEŞİTLERİ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ -
      • YONCA ÇEŞİTLERİ
      • FİĞ ÇEŞİTLERİ
      • HAYVAN PANCARI ÇEŞİTLERİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ -
      • DOMATES ÇEŞİTLERİ
      • BİBER ÇEŞİTLERİ
      • TAZE FASULYE
      • LAHANA ÇEŞİTLERİ
      • SOĞAN ÇEŞİTLERİ
      • TURP ÇEŞİTLERİ
      • KAVUN ÇEŞİTLERİ
  • BÖLÜMLER
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
      • SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
      • YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER BİRİMİ
      • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER BİRİMİ
      • ENDÜSTRİ BİTKİLERİ BİRİMİ
      • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ BİRİMİ
      • BİTKİ SAĞLIĞI BİRİMİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
      • SEBZECİLİK BİRİMİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
      • TOPRAK VE BİTKİ BESLEME ARAŞTIRMALARI
      • İKLİM DEĞİŞİMİ VE HAVZA YÖNETİMİ
      • TARIMSAL SULAMA VE ARAZİ ISLAHI
      • TARIMSAL MEKANİZASYON VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
    • HAYVANCILIK BÖLÜMÜ
      • ETÇİ TAVUK YETİŞTİRME VE ISLAHI BÖLÜMÜ
    • LABORATUVARLAR
      • KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
      • BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
  • PROJELER
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜM PROJELERİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜM PROJELERİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜM PROJELERİ
    • HAYVANCILIK BÖLÜM PROJELERİ
  • PERSONEL
    • YÖNETİM
    • TEKNİK PERSONEL
    • İDARİ PERSONEL
  • YAYINLAR
    • 2022 YILI YAYINLARI
    • 2021 YILI YAYINLARI
    • 2020 YILI YAYINLARI
    • 2019 YILI YAYINLARI
    • 2018 YILI YAYINLARI
    • 2017 YILI YAYINLARI
    • 2016 YILI YAYINLARI
    • 2015 YILI YAYINLARI
    • 2014 YILI YAYINLARI
  • ÜCRETLER
    • ANALİZ ÜCRETLERİ
    • DENEME ÜCRETLERİ
    • TOHUMLUK ÜCRETLERİ
    • HESAP NUMARASI - IBAN
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksGeçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Tarihçe

Enstitü Tarihçesi

Enstitü, 13 Aralık 1925 ‘te Islah-ı Buzr (Eskişehir Tohum Islah İstasyonu) adı ile kurulmuştur. Başlangıçta sadece ıslah dalında yapılan çalışmalara 1929’da aynı kuruluşun içinde oluşturulan Kuru Ziraat Deneme İstasyonu (Dry Farming) ile yetiştirme tekniği dalında yapılan çalışmalar da eklenmiştir. Daha sonraki yıllarda bitki hastalıkları konusu da diğer iki disiplin yanında yer almıştır. 1951 yılında iki istasyon Eskişehir Islah ve Deneme İstasyonu adı altında birleştirilerek tek kuruluş halinde aynı çalışmalara devem etmiş ve 1969 yılına kadar bu isimle araştırmalarına devam eden kuruluş bu tarihte Eskişehir Zirai Araştırma Enstitüsü adını almıştır.1986 yılından önce Baklagil daha sonra da Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü adını alan kuruluş 24 Ekim 1996 yılında yeni araştırma kompleksine taşınarak tekrar bir isim değişikliğiyle Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü adını almıştır. 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeniden yapılanması sırasında Enstitü “Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü” ile birleştirilmek suretiyle daha da gelişip güçlenerek Havza Araştırma Enstitüsü haline gelmiştir. Yapılan bu son düzenleme ile Enstitü “Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü” ismini alarak bugünkü şeklini almıştır. Enstitümüzde 1925 yılından günümüze kadar yürütülen çeşit ıslah çalışmaları sonucu tahıllar, endüstri bitkileri, yemeklik dane baklagiller, tıbbi aromatik bitkiler, yem bitkileri ve sebze bitkileri türlerinde çeşitler tescil ettirilmiş olup, üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur.Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün bölgesel görev alanı, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Bilecik, Uşak, Isparta, Burdur, Denizli, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Yalova illeri olmak üzere toplamda 12 il olup ülkesel anlamda görev alanı tüm Türkiye’dir.Enstitünün görev konuları, tahıllar, endüstri bitkileri, yemeklik dane baklagiller, sebzecilik, tıbbi aromatik bitkiler, çayır – mera ve yem bitkileri, biyolojik çeşitlilik, gen kaynakları, toprak ve su kaynaklarıdır.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 1925 yılından bugüne kadar yürüttüğü çeşit ıslahı çalışmaları sonucunda tahıllar, endüstri bitkileri, yemeklik dane baklagiller, tıbbi aromatik bitkiler, yem bitkileri ve sebze bitkileri türlerinde çeşitler tescil ettirerek üreticilerimizin hizmetine sunan ve Toprak ve Su Kaynakları alanlarında araştırmalar yürüten bir tarımsal ARGE kuruluşudur.

Enstitümüz ve Türkiye Tarım Tarihindeki Yeri

Türkiye´ nin ilk araştırma kuruluşu olan Enstitümüzde üzerinde çalışılan ilk bitki buğdaydır. Yarım yüzyılı aşan buğday araştırmaları başlangıçtan günümüze kadar gerek araştırma felsefesi ve gerekse uygulama yönünden oldukça büyük değişmeler göstermektedir.

Enstitü kurulduğu yıllarda, öncelikle bölgenin çeşit ihtiyacını karşılamaya yöneldi. Çalışmalarında : ” mibzerle kuruya ekilip kıştan evvel çimlendiği halde kıştan zarar görmeyen sert buğday, ilkbaharda mayıs yağışlarından tam istifade edecek şekilde yavaş gelişen fakat bambul tehlikesinden evvel danelerini dolduran ekmeklik buğday elde etmeyi” hedef aldı.

Kuru Tarım (Dry Farming) Deneme İstasyonu’nda , A. Numan KIRAÇ tarafından yürütülen ve türünün en uzun süreli araştırmaları olan, bugün pek çok ülkeye model olarak sunulan, uluslararası kuruluşlarca “Türk mucizesi” olarak takdim edilen buğday üretiminde kaydedilen gelişmelerin temeli olan toprak işleme ve ot kontrolü denemelerinin sonunda ortaya çıkan “Kuru tarım sistemi” yapılan ıslah çalışmalarını çok kuvvetli etkilemiş, bu etki ile bulunan daha güçlü çeşitler bu tarım sisteminin daha sağlıklı uygulanmasını sağlamıştır. Potansiyel verime ulaşmada etkin rol oynayan bu altyapı bilgilerini çeşit ıslah çalışmalarına geçmeden evvel çok özet olarak açıklamak faydalı olacaktır. Bu temel sistem üzerinde yürütülen çeşit ıslahı, gübre, ekim zamanı, ekim sıklığı gibi araştırmalardan etkili sonuçlar almak mümkün olmuştur. Günümüzde yaygın ve rutin olarak uygulanır hale gelmiş olan bu sistem 1930-50 yılları arasında kesintisiz 20 yıl A. Numan KIRAÇ tarafından farklı çiftçi uygulamalarının sistematik olarak karşılaştırılması ve bunların başarılı olanlarının metodik olarak bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştur.​



E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Ziraat cad. No:396 (Karabayır yolu 6. km) Tepebaşı - Eskişehir

  • Telefon : 0222 - 324 03 00

  • Faks : 0222 - 324 03 01

  • E-Posta : gktaem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

  • Merkez Kampüs
Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​