Enstitümüzde Yemeklik Tane Baklagil çalışmaları bitki ıslahı, yetistirme tekniği çalışmaları ve tohumluk üretimi konularında yürütülmektedir. Enstitümüzde baklagil ıslahı çalışmaları 1960 yılların ortasında başlamış olsa da bölüm olarak asıl çalışmaların başlangıcı 1976 yılında Ulusal Baklagil Araştırmaları Projesiyl gerçekleşmiştir. Bu proje ülkemizdeki diğer baklagil çalışma grupları ile ortak olarak 1995 yılına kadar yürütülmüstür. 1995-2003 yılları arasında çalışmalar tarımsal araştırma projesi olarak sürdürülmüştür.
2003 yılından sonra çalışmalar tekrar bir çatı altında toplanarak Ulusal Islah Araştırmaları projeleri adı altında yürütülmeye devam etmiştir. Bu projelerin amacı, yüksek verimli, ülkemizde verim kayıplarına neden olan hastalıklara toleranslı, T.S.E. standartlarına uygun tane tiplerinde ve kalite değerleri iyi çeşitler geliştirme ve bu çeşitleri çiftçilere ulaştırmaktır. Enstitü 2008 yılından bu yana Ulusal Yemeklik Tane Baklagiller Koordinatörlügü görevini yürütmektedir. Yürütülen ıslah çalışmaları neticesinde 7 nohut, 11 kuru fasulye ve 4 mercimek çeşidi geliştirilmiş ve tescil ettirilmiştir.
Yemeklik tane baklagiller biriminde Islah çalışmalarının yanı sıra agronomi çalışmaları da yürütülmektedir. Yürütülen agronomi çalışmaları ile kültürel uygulamaların uygun paketleri ile mevcut verim düzeylerini iki katına çıkarmanın mümkün olduğu ortaya konulmuştur.
Yürütülen çalısmaların temel konularını
- Su-Verim İlişkisi
- Kuraklığa ve Soğuğa Tolerans
- Mikro Besin Çalışmaları
- Ekim Zamanı ve Sıklığı
- Azaltılmış Toprak İşleme
- Organik Tarım Çalışmaları oluşturmaktadır.
Enstitümüz Yemeklik Tane Baklagil Birimince geliştirilen çeşitlerin kademeli tohumluk üretimi kurumumuzda yapılmakta ve üretilen tohumluklar ülke çiftçileri ile özel sektör tohumluk üretici firmalarına dağıtılmaktadır.