Üretimi Yapılan Sertifikalı Çesitlerimiz
Domates: H-2274
Biber: Çetinel-150, Ilıca 256, 11B-14
Taze Fasulye: 4F-89 Fransız, Ferasetsiz 85, Kırkgünlük, Sazova 1949, Pazaryeri Boncuğu
Turp: 8TR-17
Soğan: Valanciana, Tuncay
Bezelye: Sprinter
Hıyar: Beith Alpha
Kavun: Sarıdilimli
Öne çıkan konular
1.Çerezlik Kabak Islahı: Son yıllarda ülkemizde çekirdek kabağı yetiştiriciliğinin yayılmaya başladığı görülmektedir. Fazla bakım istememesi tohumlarının muhafazanın kolay ve saklama süresinin uzun olması üretimin daha hızlı yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Yürütülen projede; bitkisel materyal olarak Firma tarafından temin edilen yerli ve yabancı kabak materyali kullanılmaktadır. Projenin uygulanması ile 5 generasyon kendilemelere devam edilecek ve elde edilen safhatlardan hibrit çeşit eldesi yoluna gidilecektir. Yapılacak bu çalışma ile tohum irilikleri açısından bir örnek, çitlemesi kolay, albenisi iyi ve yüksek verimli çesit aday/adaylarının gelistirilmesi amaçlanmaktadır.
2.Hibrit Havuç Islahı: Ülkemizde havuç üretiminde kullanılan hibrit tohum miktarı % 90’a ulaşmıştır. Havuç üretiminde kullanılan hibrit tohumlar yurt dışından ithal edilmektedir. Havuç üretiminde hibrit tohumun tercih edilmesinin nedeni verim artışı sağlaması, şekil, tat ve renk yönünden tekdüze havuçların üretilebilmesidir. Bu araştırma projesinde, ülkemizden toplanan ve yurt dışından getirilen açık tozlanan havuç gen kaynaklarının hibrit çeşitlere dönüştürülme potansiyeli araştırılacaktır. Hibrit tohum üretiminde gerekli olan ana hatların devamını sağlamak için idameci hatların belirlenmesi gerekmektedir. Melezlemeler sonucu elde edilen F1 bitkilerde kısır bitkilerin belirlenmesi, bu çeşitlerin F1 hibrit çeşitlere dönüştürülmesinin daha hızlı, etkili yapılabileceğini gösterecektir.
3.Soğan Islahı: Eskişehir ili soğan üretim potansiyeli her geçen yıl artmaktadır. Son beş yıl içinde, Eskişehir’ de üretim miktarı % 40 artarak büyük bir gelişme göstermiştir. Projede genetik materyal olarak; Eskişehir ili sınırları içerisinden toplanan, popülasyon özelliğine sahip soğan materyali kullanılmaktadır. Islah çalışmaları ise Fenotipik Tekrarlamalı Teksel Seleksiyon Metodu ile yürütülmektedir. Proje sonunda; üretici isteklerine cevap veren, yüksek verimli, homojen yapıya sahip yeni çeşitlerin geliştirilmesi ve ilerideki ıslah çalışmaları için kaynak oluşturması hedeflenmektedir.