ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • TARİHÇE
    • VİZYONUMUZ
    • MİSYONUMUZ
    • GÖREV ALANI VE GÖREVLER
  • ÇEŞİTLER
    • SERİN İKLİM TAHILLARI -
      • BUĞDAY ÇEŞİTLERİ
      • ARPA ÇEŞİTLERİ
      • YULAF ÇEŞİTLERİ
      • TRİTİKALE ÇEŞİTLERİ
    • YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER -
      • NOHUT ÇEŞİTLERİ
      • KURU FASULYE ÇEŞİTLERİ
      • MERCİMEK ÇEŞİTLERİ
    • ENDÜSTRİ BİTKİLERİ -
      • ASPİR ÇEŞİTLERİ
      • HAŞHAŞ ÇEŞİTLERİ
    • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER -
      • KİMYON ÇEŞİTLERİ
      • SAFRAN ÇEŞİTLERİ
      • ÇÖREKOTU ÇEŞİTLERİ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ -
      • YONCA ÇEŞİTLERİ
      • FİĞ ÇEŞİTLERİ
      • HAYVAN PANCARI ÇEŞİTLERİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ -
      • DOMATES ÇEŞİTLERİ
      • BİBER ÇEŞİTLERİ
      • TAZE FASULYE
      • LAHANA ÇEŞİTLERİ
      • SOĞAN ÇEŞİTLERİ
      • TURP ÇEŞİTLERİ
      • KAVUN ÇEŞİTLERİ
  • BÖLÜMLER
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
      • SERİN İKLİM TAHILLARI BİRİMİ
      • YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER BİRİMİ
      • TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER BİRİMİ
      • ENDÜSTRİ BİTKİLERİ BİRİMİ
      • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ BİRİMİ
      • BİTKİ SAĞLIĞI BİRİMİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
      • SEBZECİLİK BİRİMİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
      • TOPRAK VE BİTKİ BESLEME ARAŞTIRMALARI
      • İKLİM DEĞİŞİMİ VE HAVZA YÖNETİMİ
      • TARIMSAL SULAMA VE ARAZİ ISLAHI
      • TARIMSAL MEKANİZASYON VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
    • HAYVANCILIK BÖLÜMÜ
      • ETÇİ TAVUK YETİŞTİRME VE ISLAHI BÖLÜMÜ
    • LABORATUVARLAR
      • KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
      • BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
  • PROJELER
    • TARLA BİTKİLERİ BÖLÜM PROJELERİ
    • BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜM PROJELERİ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜM PROJELERİ
    • HAYVANCILIK BÖLÜM PROJELERİ
  • PERSONEL
    • YÖNETİM
    • TEKNİK PERSONEL
    • İDARİ PERSONEL
  • YAYINLAR
    • 2022 YILI YAYINLARI
    • 2021 YILI YAYINLARI
    • 2020 YILI YAYINLARI
    • 2019 YILI YAYINLARI
    • 2018 YILI YAYINLARI
    • 2017 YILI YAYINLARI
    • 2016 YILI YAYINLARI
    • 2015 YILI YAYINLARI
    • 2014 YILI YAYINLARI
  • ÜCRETLER
    • ANALİZ ÜCRETLERİ
    • DENEME ÜCRETLERİ
    • TOHUMLUK ÜCRETLERİ
    • HESAP NUMARASI - IBAN
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksGeçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

Etçi Tavuk Yetiştirme ve Islahı Bölümü

Türkiye, kanatlı hayvancılık sektörünün önemli bir üreticisi, tüketicisi ve ihracatçısıdır. Kırmızı et üretimini destekleyen ve tamamlayıcısı konumunda olan sektör, yarattığı istihdam, modern entegre tesis yatırımları, uzman üretim, işleme ve pazarlama mekanizması, dış ticarette sahip olduğu yüksek pay, sağlıklı ürün arzı ile Türkiye için önemli bir sektördür. Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) verilerine göre tüm sektör bileşenleri ile birlikte 1,5 milyon insanımızın geçimini sağladığı ve yaklaşık 7 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip olan beyaz et sektörü, üretime devam edebilmek amacıyla her yıl yeniden temin etmek zorunda olduğu damızlık materyal konusunda % 100 oranında yurt dışı firmalara bağımlı durumdadır.

Uzun yıllardır gıda arzı güvenliği konusunda karşı karşıya kaldığımız bu potansiyel tehdit karşısında TOB, 2015 yılında ilk adımı atarak yerli ve milli olarak ülkemizde damızlık materyali üretme çalışmalarına başlamıştır. Bu tür çalışmalar için gerekli saf hatları elde etmek ise oldukça zor olup Bakanlık, Üniversite Hocaları ve konuyla ilgili duayenler tarafından bu hayvanlar ülkemize kazandırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda üretilen ilk damızlıklar, "ANADOLU-T" ismiyle 2018 yılının birinci yarısında özel sektöre sunulmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.

Bölümde yürütülen çalışmalar ve projeler ile saf hatlarda ticari etlik piliç üretimine yönelik özellikler açısından ıslah yapılmakta olup, ön görülen sayılarda damızlık materyal üretilmektedir. Bölüm 13 adet kümes, 60 bin kapasiteli kuluçkahane ve idari yapılardan oluşan Etçi Damızlık Tavuk Islahı Yerleşkesinde çalışmalarını yürütmektedir.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitümüz Hamidiye Etçi Damızlık Tavuk Yerleşkesi’nde yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda Türkiye'de ilk kez geliştirilen "Etçi Damızlık Tavuk (Anadolu-T)" tanıtımı 06.07.2017 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yapılmıştır.

Türkiye Patentli Büyük Ebeveyn Projesi II. Etçi Damızlık Tavuk Islah Projesi çalışmaları çerçevesince, anaçlar üzerinde yapılmakta olan ıslah çalışmaları sonucu performans değeri yüksek hibrit - hibritler elde edilmeye başlanmıştır. Seleksiyon ve test çalışmaları kesintisiz olarak devem etmektedir. Elde edilen hibrit materyal yeterli miktarda çoğaltıldıktan sonra üreticilere dağıtılmaya başlanacaktır. Ülkemizin etlik piliç üretim materyali temini konusunda dışa bağımlılık azalacaktır. Ülke dışına transfer ettiğimiz kaynaklar yurt içinde kalıp, yerli katma değer oluşturulacaktır.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün projesi kapsamında Eskişehir'de geliştirilen yerli etlik damızlık tavuk "Anadolu-T" yavrularının üreticilere satışına başlandı. Etçi Damızlık Tavuk Islahı İşletmesince üreticilere yavru olarak verilen "Anadolu-T" ile Türkiye'nin yıllık damızlık tavuk ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unun karşılanması hedefleniyor.

Türkiye'deki beyaz et sektörünün damızlık alanında dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla 2015'ten itibaren Genel Müdürlüğe bağlı Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yürütülen yerli ve milli etlik damızlık tavuk ıslahı çalışması tamamlandı.

Enstitünün Etçi Damızlık Tavuk Islahı İşletmesine ait yerleşkede yürütülen projede elde edilen Anadolu-T, 2019'da marka tescil belgesi verilmesinin ardından 2020'de Tarım ve Orman Bakanlığınca Türkiye'nin ilk etlik tavuk ırkı niteliğiyle tescillendi. Yerleşkede 80 dönüm arazide kurulu kuluçkahane ünitesi ve damızlık işletmesinde geliştirilen Anadolu-T civcivler, talep eden beyaz et üreticilerine veriliyor.

Anadolu-T'nin, 7 yıllık ıslah programı neticesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edilen Türkiye'nin ilk yerli, etçi ve damızlık tavuk ırkı olan Anadolu-T ülkemizin yıllık yaklaşık 10-12 milyon adet olan damızlık tavuk ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasına yönelik bir çalışmanın ürünü. Halihazırda 2021 yılı itibarıyla özel sektörle deneme üretimine başlandı. Hedef ülkemizin yıllık ihtiyacının yüzde 10'unu Anadolu-T ile karşılamak. Şu an yıllık yaklaşık 200 bin damızlık üretim kapasitesine sahip olup yapılacak yeni yatırımlarla yaklaşık 4 milyon adet kapasiteye ulaşabilir durumdayız. Bu sayıda bir üretim, ülkemiz ihtiyacının yerli imkanlarla sağlanması noktasında adeta bir sigorta görevi de üstlenecektir.

Damızlık verilen üreticilerden olumlu dönüşler alınmaktadır. Yemden yararlanma oranı, canlı ağırlık ve karkas randımanı bakımından Anadolu-T'nin piyasada satılan diğer etçi tavuklara çok yakın değerlere sahip olan Anadolu-T, uygun bir rasyonla yemlenmesi durumunda 42'nci günde yaklaşık 3 kilogram canlı ağırlığa ulaşıyor. Bu süreçte de yaklaşık 5 kilogram yem tüketiyor."

Anadolu-T'yi talep eden üreticilerin Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ulaşabilir. Yıllık üretim programlarına göre talepleri karşılanmaktadır.

Tanıtım broşürü için tıklayınız.




E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Ziraat cad. No:396 (Karabayır yolu 6. km) Tepebaşı - Eskişehir

  • Telefon : 0222 - 324 03 00

  • Faks : 0222 - 324 03 01

  • E-Posta : gktaem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

  • Merkez Kampüs
Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​