Toprak verimliliğini artırmak, bitkilerin dengeli bir şekilde beslenmesini sağlamak, Toprak kalitesinin korunması, Toprak kalitesinin geliştirilmesi, Toprak mikroorganizmalarının tarımda kullanımını artırmak, Türkiye topraklarının tarımsal özelliklerinin ortaya konulması, Analiz kalitesinin iyileştirilmesi, Tarım alanlarında kirlilik etmenlerinin belirlenmesi, kirliliğin engellenmesi, kirliliğin giderilmesi konularında çalışmalar yürütülmektedir.
- Çalışma alanımızdaki tarım topraklarının verimliliğini artırmak amacıyla, bitkilerin makro ve mikro bitki besin elementi ihtiyaçlarını belirleyerek gübreleme programları hazırlanmaktadır; bunun dahilinde bölgemizde yetiştirilen 25 ayrı üründe azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerle gübreleme programları hazırlanarak gübreleme rehberleri hazırlanmış ve yöre çiftçisinin kullanımına sunulmuştur. Bölümümüzde Afyon – Sultandağı'da yetiştirilen kiraz ağaçlarına potasyumlu ve kalsiyumlu gübreleme çalışması yürütülmektedir.
- Toprak kalitesini iyileştirme ve toprak kirliliği konularında da projeler hazırlayarak toprakların sürdürülebilirliği ile ilgili konularda çalışmalar yürütülmektedir. Bölgemizde kullanılan münavebe içerisinde (buğday + şeker pancarı) yeşil gübrelemeyle toprak kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla bir çalışma yürütülmektedir.
- Toprak verimliliğine katkısı olan mikroorganizmaları belirleyerek, tarımsal önemi olan yerli bakteri populasyonlarının varlığını ve etki fonksiyonlarını ortaya koyan projeler çalışılmaktadır. Çalışma bölgemizden izole edilen mikroroganizmalarla biyo gübre geliştirme çalışmaları yürütülmektedir.
- Bölgemiz topraklarının verimlilik envanterlerinin hazırlanarak ulusal veri tabanı için kullanıcılara yol gösteren verileri hazırlayarak altlıklar ortaya konulmaktadır. Bölümümüzde, Eskişehir, Kütahya ve Bilecik İlleri tarım topraklarının bitki besin maddesi ve potansiyel toksik element kapsamlarının belirlenmesi, veritabanının oluşturulması ve haritalanması isimli proje ile çalışmalar yürütülmektedir.
- Araştırmalar için modern teknolojileri kullanarak toprak, bitki ve su analizlerini uygulamaya koymak ve yaygınlaştırmak.
Bu birim altında çalışmalarına destek vermek üzere beş ayrı laboratuvar bulunmaktadır;
- Toprak verimliliği analizleri laboratuvarı: Tuz, pH, organik madde, bitkiye yarayışlı fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, bakır, çinko gibi mikro element analizleri ile topraktaki toplam element analizleri yapılmaktadır.
- Toprak fiziği laboratuvarı: Toprakların bünyesi, hacim ağırlığı, tarla kapasitesi, solma noktası rutubet tayin analizleri gibi analizler yapılmaktadır.
- Bitki analizleri laboratuvarı: Her türlü bitkide element analizleri yapılmaktadır.
- Gübre analizleri: Organik ve inorganik gübre numunelerinin analizleri yapılmaktadır.
- Toprak mikrobiyolojisi laboratuvarı: Toprakta çok çesitli kalite ve kantitede bulunan mikroorganizmalardan patojen olmayan ve toprak verimliliğine katkı sağlayan mikroorganizmaların izolasyonu, teşhisi ve toprağa uygulanabilir hale getirilmesi çalışmaları yürütülmektedir.