Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Yağ ve Yağ Teknolojileri Birimi 5 araştırmacıdan oluşan uzman kadrosu ile laboratuvarda gıda sanayi hizmetleri kapsamındaki rutin analizlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası projeler ve eğitim hizmetleri de gerçekleştirilmektedir. Laboratuvarda gerçekleştirilen çalışmalar aşağıda verilmektedir.
- Gıdalarda 3-MCPD ve Glisidil Esterleri
- Bitkisel yemeklik yağlarda yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, peroksit sayısı, asit sayısı, çözünmeyen safsızlıklar, uçucu madde ve nem, sabun miktarı, kırılma indisi, sabunlaşma sayısı, iyot değeri, sabunlaşmayan madde
- Zeytinyağında yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, serbest yağ asitliği, peroksit sayısı, çözünmeyen safsızlıklar, uçucu madde ve nem, sabun miktarı, kırılma indisi, sabunlaşma sayısı, iyot değeri, sabunlaşmayan madde , Mumsu maddeler, Etil esterleri, tohum yağı aranması, özgül soğurma, stigmastadien, 2-Gliseril monopalmitat
- Ekstrakte edilen yağlarda Yağ asitleri kompozisyonu
- Süt ve süt ürünlerinde Bitkisel yağ aranması
- Tereyağı ve Kaymakta Süt Yağı Harici Yağ Aranması
- Yüksek Alkollü içkilerde Hacmen alkol ve Metanol
- Alkollü ve alkolsüz içeceklerde etil alkol
Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:
- GC-FID (5 adet)
- GC-MS
- HPLC (2 adet)
- Refraktormetre
- Spektrofotometre
- Rotary Evaporator (2 adet)
- Santrifüj
- Azot evaporasyon sistemi
· Muhtelif laboratuvar araç ve gereçleri (terazi, vorteks, su banyosu vs.)