T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GIDA VE YEM KONTROL MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • TEKNİK BÖLÜMLER/BİRİMLER
    • İDARİ BİRİMLER
    • AR-GE MERKEZLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    KATKI KALINTI LABORATUVARI
    KATKI VE MİKOTOKSİN LABORATUVARI
    BİTKİSEL ÜRÜNLER LABORATUVARI
    AMBALAJ TEKNOLOJİLERİ VE MİNERAL LABORATUVARI
    HAYVANSAL ÜRÜNLER LABORATUVARI
    SU VE ATIKSU LABORATUVARI
    YEM VE YEM MADDELERİ LABORATUVARI
    MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
    BİYOTEKNOLOJİ VE BİYOGÜVENLİK LABORATUVARI
    YAĞ VE YAĞ TEKNOLOJİLERİ LABORATUVARI
    VETERİNER İLAÇ KALINTILARI LABORATUVARI
    SÜT ÜRÜNLERİ GEN BANKASI LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    ANALİZ FAALİYETLERİ
    • ANALİZ LİSTESİ VE FİYATLAR
    • AKREDİTE ANALİZLER
    • BANKA HESAP NUMARALARI
    • TALEP FORMU VE TALİMATLAR
    EĞİTİM FAALİYETLERİ
    LABORATUVAR DENETİM FAALİYETLERİ
  • PROJELER
    AR-GE
    GEN BANKASI
    TÜRKOMP
    ULUSAL PROJELER
    ULUSLARARASI PROJELER
  • YAYINLAR
    DERGİ
    BROŞÜR
    E-BÜLTEN
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü > Menu

Gen Bankası

     

Gıda sanayinde fermente ürünlerde starter kültür olarak maya, küf ve bakterilerin değişik formülasyonları kullanılmaktadır. Başta süt sanayi olmak üzere ülkemizde gıda sanayinin ihtiyaç duyduğu starter kültürlerin büyük çoğunluğu yurt dışından temin edilmektedir.  Mevcut mikroorganizma gen kaynaklarımızın tespit edilmesi, muhafazası, sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Ensitü bünyesinde uluslararası normlarda Gıda Starter Kültür Gen Bankası kurulması amacıyla proje hazırlanmıştır. Proje, 2013 yılında Kalkınma Bakanlığına (İmalat-Gıda sektörü) sunulmuş ve kabul edilmiştir. Ocak 2014'te başlayan projenin başlangıç toplam bütçesi 15.8 milyon TL'dir. 2014 yılında başlayan proje ile gerekli olan altyapı kurulmuştur. 2017 yılında resmi olarak açılmıştır.  2020 yılından itibaren Enstitü bünyesinde bölüm başkanlığı şeklinde faaliyetlerine devam etmektedir. 2021 yılında Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından tesis ismi Süt Ürünleri Gen Bankası olarak değiştirilmiştir.



Proje kapsamında kurulan altyapı Mikrobiyoloji Laboratuvarı,   Moleküler Biyoloji Laboratuvarı,  Genetik materyal muhafaza birimleri  ve süt ürünleri pilot tesisinden oluşmaktadır.            

Geleneksel gıdalarımıza ait genetik yapının korunması ve sürekliliğinin sağlanması, kültür koleksiyonu kapsamında ülkemizin değişik yörelerinden elde edilen fermente ürünlerdeki mikroorganizmaların tespiti ve tanımlanması, özel sektörün ihtiyaç duyduğu endüstriyel kültürlerin ticari olarak üretimine destek sağlanması ve ticari öneme sahip yeni türlerin belirlenebilmesi amacıyla kurulmuştur.

Öncelikli olarak süt ve süt ürünleri için çalışmalar başlanmış bu amaçla süt ürünleri pilot tesisi kurulmuştur.       

Laktik asit bakterilerin tanımlanması amacıyla enstitü uluslararası geçerliliği olan 3 yöntem kullanılmaktadır.

Bunlar MALDI- TOF MS, Riboprinter, NGS (Yeni nesil sekans analizi)'dir.

MALDI- TOF MS :

Mikroorganizmaların protein yapılarını iyonize ettikten sonra elektrik alandan geçirerek protein profillerinin çıkarılması esasına dayanır. Elde edilen profiller sistemin kütüphanesindeki verilerle karşılaştırılarak tanımlama yapılır. Tanımlama için temel alınan mikroorganizma proteinleri ise esasen çevresel koşullardan az etkilenen ribozomal proteinlerden oluşmaktadır. Hızlı tanımlama için en etkin yöntemlerdendir.

Riboprinter Cihazı:

Riboprinter ile mikroorganizmalara iat 5S, 16S ve 23S gen bölgeleri baz alınarak mevcut kütüphanesi ile kıyaslanması yoluyla tanımlama yapılmaktadır.

NGS (Yeni nesil sekans analizi):

Yeni nesil dizileme (next-generation sequencing, NGS) genetik teknolojisi, tek bir örnekten alınan milyonlarca parçaya ayrılmış bir DNA molekülünün her bir parçasının aynı anda ve uyum içerisinde paralel olarak işlenmesini temel alır.  Elde edilen dizileme sonucu uluslararası kütüphanelerle karşılaştırılarak mikroorganizma tanımlanması gerçekleştirilir. 



İLETİŞİM

    Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Adalet Mh. 1. Hürriyet Caddesi, No: 128 16160 Osmangazi/BURSA

  • Telefon : 0 224 246 47 20 (pbx)

  • Faks : 0 224 246 19 41

  • E-Posta : bursagida@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI