İnsanın ihtiyacı olan gıdaların bileşiminde 50'ye yakın besin öğesi bulunmakta ve gıdalar, besin öğeleri yönünden farklılıklar göstermektedir. Ancak gıdaların içerdikleri bu besin öğeleri, ürünün üretim koşulları, coğrafik özellikleri, iklim, hasat, taşıma ve depolama koşulları vb. göre değişiklik göstermektedir. Gıdaların bileşimleri ülkeler, bölgeler hatta şehirler arasında farklılık göstermekte olup bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere bu verilere ihtiyaç vardır.
Bu amaçla “Ulusal Gıda Kompozisyonunun Belirlenmesi ve Yaygın Sürekli Paylaşım Sisteminin Oluşturulması (KAMAG, Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı, TARAL 1007-107G208)" projesi 2009-2013 yılları arasında yürütülmüş ve “Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı (TURKOMP)" Portalı kurulmuştur. Proje TUBİTAK MAM Gıda Enstitüsü koordinatörlüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı-TAGEM (5 Kuruluş), Sağlık Bakanlığı (5 Kuruluş) ile tamamlanmıştır. Proje sonunda oluşturulan portal Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) devredilmiştir.
TURKOMP'a gıda kompozisyon verisi eklemek için oluşturulmuş sistem Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü'nün koordinatörlüğünde yürütülmektedir.
Proje sonucu elde edilen verileri başta diyetisyenler olmak üzere ülkemizin tamamına hizmet etmektedir. Ayrıca konuyla ilgili çalışan yerli ve yabancı araştırıcılar verileri kullanmaktadır. İnternet sitesine dünyanın farklı ülkelerinden girişler takip edilebilmektedir.