Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı
TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Genel Müdürlüğümüz, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM işbirliğinde yürütülen "Ulusal Gıda Kompozisyonunun Belirlenmesi ve Yaygın Sürekli Paylaşım Sisteminin Oluşturulması" projesi başarıyla tamamlanarak Türkiye'nin "ilk" Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı TürKomp kullanıma açılmıştır.
Proje, toplam 12 Ar-Ge kuruluşundan 43 Ar-Ge personeli ile 4 yıllık sürede ve 4,4 milyon TL bütçe ile tamamlandı.
Projede et, süt, meyve ve sebze ürünleri, sıvı ve katı yağlar gibi 14 farklı gıda grubundan; 582 gıda maddesinde çalışma yapılmış,105 gıda bileşeni incelenmiş, 63.000 civarında gıda bileşen verisi elde edilmiştir. Her yıl 10 gıda maddesi eklenerek bu kompozisyon daha da genişleyecektir.
Ülkemizin ilk gıda kompozisyon veri tabanı olan TürKomp; ABD, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Danimarka ile birlikte dünyada kendi verilerini üreten 7 ülkeden birisidir.
Elde edilen verilerden; gıda, tarım ve sağlık gibi birçok alanda üreticiler, sanayiciler, bilim adamları, diyetisyenler ve tüketiciler faydalanacak, veriler yeni ürün geliştirilmesinde, ürünlerin standardize edilmesinde ve özel beslenme programlarının hazırlanmasında katkı sağlayacak.
TürKomp veri tabanında gıdaya, bileşene, beslenmeye göre arama yapılabilmektedir.
Gıdaya göre aramada içeriği öğrenilmek istenen gıda maddesinin adı listeden seçilerek ya da arama kutusuna yazılarak içeriği elde edilebilmektedir.
Ayrıca "beslenme çantası" uygulamasıyla seçilen birden çok gıdanın toplam enerji ve besin ögesi değerleri kolaylıkla hesaplanabilmektedir.
En üst seviyede güvenilir veri kaynağı olan TürKomp Türkçe ve İngilizce dil seçeneği ile kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
Türkomp verilerinden yararlanma koşulları web sitesinde verilmiştir.
Türkomp web sitesine ulaşmak için
http://www.turkomp.gov.tr/Tanıtım filmi için
tıklayınız.