Süt Ürünleri Gen Bankası
Mevcut mikroorganizma gen kaynaklarımızın tespit edilmesi, muhafazası, sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Kalkınma Bakanlığı destekli olarak 2017 yılında açılmış olup TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre akreditasyon çalışmaları tamamlanarak Türkiye'de akredite olan ilk gen bankası olmuştur.
Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan yaklaşık 800 adet suş koruma altına alınmış ve uygun şartlarda saklanmaktadır.
Süt Ürünleri AR-GE Merkezi
Merkezin kurulumunda yenilikçi ürünlerin ortaya çıkarılması, geleneksel süt ürünleri ile ilgili çalışmaların yapılması, Süt Ürünleri Gen Bankası'nda hali hazırda bulunan suşların uygulamaya aktarılması amaçlanmıştır. Ülkemize ait geleneksel olarak üretilen yoğurtlardan starter kültür üretilmesi amacıyla laktik asit bakterileri izole edilmiş ve tanımlanmıştır. Yapılan değerlendirmelerde en beğenilen formülasyon tespit edilerek tescil edilmek üzere 2 adet patent başvurusu yapılmıştır.
Süt Ürünleri AR-GE Merkezi bünyesinde ürün denemelerinde kullanılmak üzere Süt Ürünleri Pilot Tesisi de yer almaktadır.
Tesis, Süt Ürünleri Gen Bankasında elde edilen laktik asit bakterilerinin ürün denemelerinde ve sektörün ihtiyacı olan araştırma çalışmalarında pilot ölçekte üretimi için kullanılmaktadır.
AR-GE faaliyetlerinde kullanılmak üzere yoğurt, ayran, beyaz peynir, kaşar peyniri, dondurma, kefir ve tereyağı üretimi yapılabilmektedir.

Et Ürünleri AR-GE Merkezi
Projenin Cumhurbaşkanlığı tarafından bütçesi onaylanmış olup kurulum çalışmalarına başlanmıştır.
