Katkı Kalıntı Bölüm Başkanlığı Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde bunmakta olup AB normlarını (TS EN ISO/IEC 17025) esas alan TÜRKAK akreditasyon belgesine sahiptir.
Laboratuvarımızda doğru ve güvenilir sonuçlar üretilmesi, çalışanlarımızın performansının değerlendirilmesi, sistematik hataların ortaya çıkarılması için her yıl düzenli olarak uluslararası ve ulusal yeterlilik testlerine katılım sağlanmaktadır.
Laboratuvarımız yeni alınan cihazlar ile analiz edilebilen pestisit etken maddeleri sayısını arttırma çalışmalarına devam etmekte olup analizler kalite yönetim sisteminin gereği olarak TS EN ISO/IEC 17025 kalite standartlarına göre çalışan, tecrübeli personel tarafından yapılmaktadır.
Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, veteriner hekim ve kimyagerden oluşan uzman araştırmacı kadrosu ile kalıntı laboratuvarında gıda denetim ve izleme programları kapsamındaki ithalat, ihracat, özel ve resmi istek numunelerinde kalıntı analizleri yapılmaktadır.
Rutin analizlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası projelerin yürütülmesi ve eğitim hizmetleri de gerçekleştirilmektedir.
Yaş meyve ve sebze, tahıllar, yağlı tohumlar, yumurta, içme ve kullanım suları gibi gıda ve yem ürünlerinde organoklorlu, organofosforlu, organik azotlu pestisit (yaklaşık 600 adet aktif maddenin) analizleri;
İçme ve kullanım sularında akrilamid, uçucu organik bileşik (VOC) analizleri ;
Balda naftalin analizi de laboratuvarımız bünyesinde gerçekleştirilmektedir.
Laboratuvar cihaz alt yapısı
- LC-MS/MS (2 adet)
- GC-MS/MS (2 adet)
- GC-MS (2 adet)
- GC (ECD-FPD)
- GC (FPD)
- GC (ECD)
- GPC (Gel Permeation Chromatography)
- Purge and Trap