Hayvansal Ürünler Laboratuvarı, 2009 yılından bu yana TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun olarak akredite hizmet sunmaktadır. İlk akreditasyonundan sonra kapsamını genişleterek kalite ve güvenilirlik açısından ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.
Akredite analizlere ek olarak, 85 analiz yöntemi validasyon süreci tamamlanarak enstitü kapsamına alınmıştır. Kullanılan analiz yöntemleri ulusal (TS, TSE) ve uluslararası (ISO, EN, AOAC) standartlara dayanmaktadır.
Uzman kadrosu ile gıda sanayisine yönelik rutin analizlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası projeler ile eğitim faaliyetleri de yürütülmektedir.
Laboratuvarda, hayvansal ürünler kapsamında fiziksel, kimyasal, enstrümantal ve moleküler analizler gerçekleştirilmektedir. Ürün grupları açısından geniş bir yelpazeye sahip olan laboratuvarda en çok analiz yapılan ürün grupları şu şekildedir:
- Et ve et ürünleri
- Süt ve süt ürünleri
- Su ürünleri
- Yem ve yem ürünleri
- Diğer ürün grupları: yumurta, dondurma, ayran, balık ürünleri, sütlü tatlılar, konserveler vb.
Bölümümüzde yapılan fiziksel, kimyasal, enstrümantal ve moleküler analizler kapsamında toplam 118 farklı analiz gerçekleştirilmektedir. Bu analizlerin 33'ü TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.
Laboratuvar cihaz alt yapısı:
- RealTime PCR
- Klasik PCR
- HPLC
- PCR Jel Elektroforez Görüntüleme
- ELISA Yıkayıcı
- ELISA Okuyucu
- Kriyoskop
- Yağ tayin cihazı