Süt Ürünleri Gen Bankası ülkemizde bir ilk olarak, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde 2013 yılında Kalkınma Bakanlığına sunulan proje kapsamında 2016 yılında tamamlanmıştır. Kurulan alt yapı özellikle geleneksel gıdalarımıza ait genetik yapının korunması ve sürekliliğinin sağlanmasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Gıda endüstrisinde kullanılan ve hali hazırda yurtdışından ithal edilen starter kültürlerin ülkemizde, gıda güvenliği açısından risk oluşturmadan üretilmesi, ülkemizin rekabet gücünün artırılması ve böylece ekonomiye katma değer sağlayacak teknik bilgi birikiminin oluşması sağlanacaktır.
Kültür koleksiyonu kapsamında ülkemizin değişik yörelerinden elde edilen fermente ürünlerdeki mikroorganizmaların tespiti ve tanımlanması, özel sektörün ihtiyaç duyduğu endüstriyel kültürlerin ticari olarak üretimine destek sağlanmasına ve ticari öneme sahip yeni türlerin belirlenebilmesine imkan sağlayacaktır.
Kurulan alt yapının içerisinde Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Moleküler Biyoloji Laboratuvarı, Genetik materyal muhafaza birimleri, Fermentasyon Ünitesi, Pilot Süt İşleme Tesisi ve Enstrümental Analiz Laboratuvarı bulunmaktadır.
Süt Ürünleri Gen Bankası karşılıklı yapılacak protokollerle Kamu, Üniversite ve Özel Sektörle işbirliğine açıktır.
Teknik Alt Yapı:
- Geleneksel Gıdalardan İzolatların Elde Edilmesi
- Maldı-TOF MS ile Tanımlanması
- Suşların Teknolojik Karakterizasyonu
- Riboprinter ile 5S, 16S ve 23S Dizi Analizleri
- MiniSEG ile Full Genom Sekans Analizi
- Fermantasyon
- Liyofilizasyon
- Kültür Kolleksiyonun Oluşturulması
- Ürün Ar-Ge ve Süt işleme Ünitesi
Cihaz Altyapısı:
- Matrix-Assisted Laser Desorption İonization Time-Of-Flight Mass Spectrometry (Maldi-Tof MS)
- Riboprinter (5S, 16S ve 23S)
- Next Generations Sequencing (Yeni Nesil Full Sekanslama)
- Real-Time PCR
- Klasik PCR
- PCR Jel Elektroforez
- Flow Sitometri
- Fermantör