Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Yağ ve Yağ Teknolojileri Birimi uzman kadrosu ile laboratuvarda gıda sanayi hizmetleri kapsamındaki rutin analizlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası projeler ve eğitim hizmetleri de gerçekleştirilmektedir.
Laboratuvarda gerçekleştirilen çalışmalar aşağıda verilmektedir.
- Bitkisel Yemeklik Yağlarda Yağ Asitleri Kompozisyonu, Sterol Kompozisyonu, Peroksit Sayısı, Asit Sayısı, Çözünmeyen Safsızlıklar, Uçucu Madde ve Nem, Sabun Miktarı, Kırılma İndisi, Sabunlaşma Sayısı, İyot Değeri, Sabunlaşmayan Madde, Ransimat (Raf Ömrü)
- Zeytinyağında Yağ Asitleri Kompozisyonu, Sterol Kompozisyonu, Serbest Yağ Asitliği, Peroksit Sayısı, Çözünmeyen Safsızlıklar, Uçucu Madde ve Nem, Sabun Miktarı, Kırılma İndisi, Sabunlaşma Sayısı, İyot Değeri, Sabunlaşmayan Madde, Mumsu Maddeler, Etil Esterleri, Tohum Yağı Aranması, Özgül Soğurma, Stigmastadien, 2-Gliseril Monopalmitat, Squalen, Toplam Fenolik Madde
- Ekstrakte Edilen Yağlarda Yağ Asitleri Kompozisyonu
- Gıdalarda 3-MCPD ve Glisidil Esterleri
- Süt ve Süt Ürünlerinde Bitkisel Yağ Aranması
- Tereyağı ve Kaymakta Süt Yağı Harici Yağ Aranması
- Yüksek Alkollü İçkilerde Hacmen Alkol, Metanol Ve Tersiyer Butil Alkol (TBA, Tersiyer Butanol)
- Alkollü ve Alkolsüz İçeceklerde Etil Alkol
- Arı Sütünde 10-HDA (10-Hydroxy-2-Decanoic Acid)
- Sütte Konjuge Linoleik Asit (9E-11Z; 10E-12Z)
- Zeytinyağında Duyusal Analiz
Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:
- GC-FID (5 adet)
- GC-MS
- HPLC (2 adet)
- Spektrofotometre
- Bireysel test kabinleri ( 10 adet)
- Kabin içi bilgisayarlar
- Kabin içi numune ısıtıcı
- Bilgisayarlı veri toplama sistem