Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü mikrobiyoloji laboratuvarı 2007 yılından itibaren AB normlarına (TS EN ISO/IEC 17025) uygun olarak akreditasyon belgesini almıştır. 7 araştırmacı, 3 teknisyen, 1 laboranttan oluşan uzman kadrosu ile laboratuvarda gıda sanayi hizmetleri kapsamındaki rutin analizlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası projeler ve eğitim hizmetleri de gerçekleştirilmektedir. Laboratuvarda gerçekleştirilen faaliyetler aşağıda verilmektedir.
- Gıdalarda ve yemlerde patojen mikroorganizmaların (Salmonella spp., E.coli O157:H7, Staphylococus aureus, Clostridium perfringens, Listeria monocytonogenes, Vibrio parahaemolyicus v.b.) izolasyon ve identifikasyonu.
- Enterik indikatör organizmalardan E.coli ve koliformların izolasyonu ve identifikasyonu.
- Gıdalardan ve yemlerden maya ve küflerin izolasyonu.
- Mezofilik aerobik-anaerobik bakteriler, Termofilik aerob ik-anaerobik bakterilerin izolasyonu.
Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:- VİDAS Cihazı
- VİTEK 2 Cihazı
- Tempo Cihazı
- AİRİDEAL Cihazı
- Somatik Hücre Sayım Cihazı
- Membran Filtrasyon Cihazı
- Otoklav ve pasteur fırını
- Mikroskop
- Etüv
- Koloni sayıcı
- Santrifüj
- Muhtelif laboratuvar araç ve gereçleri (pH metre, terazi vb.)