Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Bitkisel Ürünler laboratuarı 2004 yılından itibaren AB normlarına (TS EN ISO/IEC 17025) uygun olarak akreditasyon belgesini almıştır. 9 araştırmacı ve 1 laboranttan oluşan uzman kadrosu ile laboratuvarda gıda sanayi hizmetler kapsamındaki rutin analizlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası projeler ve eğitim hizmetleri de gerçekleştirilmektedir. Laboratuarda gerçekleştirilen faaliyetler aşağıda verilmektedir.
Duyusal test,
- Zeytinyağında duyusal test ile kalite sınıflandırması
Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:- Bireysel test kabinleri ( 10 adet)
- Kabin içi bilgisayarlar
- Kabin içi numune ısıtıcı
- Bilgisayarlı veri toplama sistem
Şekerli ürünler, meyve-sebze bazlı ürünler ve arı ürünlerinde (bal, arı süt vb)- Taklit-tağşiş belirleme
- Yeni mamüllerin geliştirilmesi ve işleme teknolojilerinin belirlenmesi,
- Gıda Kompozisyonu belirleme
- Kalite değişiminin izlenmesi
- Kalite kontrol çalışmaları
- Yöntem geliştirme ve validasyonu
Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:- Renk tayin cihazı
- Elektirik kondaktivitesi
- Su Aktivitesi Cihazı
- Refraktometre
- Kükürtdioksit Analiz Ünitesi
- Düşük Alkollü İçeceklerde Destilasyon Ünitesi
- Spektrofotometre
- Vakumlu etüv
- Santrifuj
- HPLC(RI Dedektör)
- Brookfield Viskozimetresi
- Sıcaklık Kontrollü Su banyosu
- Isıtıcılı karıştırıcı
- Ph metre
- Terazi
- Muhtelif standart laboratuar ekipmanları
Tahılların, tahıl ürünleri ve baharatlarda,- Besin Kompozisyonu belirleme
- Yöntem geliştirme ve validasyonu
- Kalite değişiminin izlenmesi,
- Yeni mamüllerin geliştirilmesi ve işleme teknolojilerinin belirlenmesi,
- Taklit-tağşiş belirleme
- Kalite kontrol çalışmaları
Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:- Değirmen
- Selüloz cihazı
- Polarimetre
- Soxhelet
- Manyetik elek sallayıcı
- Hektolitre tayin cihazı
- Etüv
- Kül Fırını
- Terazi
Bitkisel yağlarda,- Yağ asitleri kompozisyonları, sterol bileşenlerinin tespit edilmesi
- Yağ türevli gıdalarda taklit ve tağşiş
- Yağlarda taklit tağşiş ve hilelerin tespiti
- Yeni hızlı analitik yöntemlerin geliştirilmesi
- Bitkisel ve hayvansal yağlarda Trans yağ asitleri, Omega 3, omega 6, doymuş ve tekli- çoklu yağ asitleri içeriğinin belirlenmesi
- Bitkisel yağlarda kalite kriterlerinin tespiti
- Yüksek alkollü içeceklerde metanol tespiti
- Yöntem geliştirme ve validasyonu
Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:- Gaz kromatografisi- FID (2 adet)
- Soxhlet Sistemi
- Yağ Hidroliz Ünitesi
- Klasik laboratuar ekipmanları (Terazi, döner buharlaştırıcı, ısıtıcı karıştırıcı, pH, su banyosu, çoklu su banyosu, etüv, UV vb.)