Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ - ALATA/MERSİN
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • SEBZECİLİK VE SÜS BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • MEYVECİLİK VE BAĞCILIK BÖLÜMÜ
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
    • ARICILIK BÖLÜMÜ
    • ÜRETİM VE İŞLETME BÖLÜMÜ
    • BİTKİ SAĞLIĞI BÖLÜMÜ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK KURALLAR
  • LABORATUVARLAR
    DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
    TOPRAK ANALİZ LABORATUVARI
    BİTKİ ANALİZİ LABORATUVARI
    SULAMA SUYU ANALİZİ LABORATUVARI
    GÜBRE ANALİZİ LABORATUVARI
    BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
    ENSTRÜMENTAL LABORATUVARI
    DUYUSAL ANALİZ LABORATUVARI
    POMOLOJİ LABORATUVARI
    FİTOPATOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ BÜYÜTME ODALARI
    ANALİZ ÜCRETLERİ
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
    SONUÇLANAN PROJELER
  • YAYINLAR
    ALATARIM
    IV. SÜS BİTKİLERİ KONGRESİ
    TANITIM BROŞÜRÜ
    AVOKADO VE KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KİTAPÇIĞI
    BROŞÜRLER
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Alata/Mersin > Menu

Gıda Teknolojileri Bölümü

Enstitümüz Gıda Teknolojisi Bölümü'nde 4 Gıda Yüksek Mühendisi, 1 Kimya Yüksek Mühendisi ve 1 Ziraat Yüksek Mühendisi olmak üzere, 6 araştırmacı personel görev yapmaktadır.  Gıda Teknolojisi Bölümü tarafından yürütülen araştırmalar Hasat Sonrası Fizyolojisi ve Gıda Üretim Teknikleri olmak üzere iki farklı konuda gruplandırılmıştır. 

Bölümümüz tarafından yürütülen hasat sonrası çalışmalarında, ıslah çalışmaları sonunda seçilen, geliştirilen ve üretime uygun bulunan bağ, meyve, sebze ve süs bitkilerinde tür ve çeşitlerin depolanma potansiyellerinin saptanmasına yönelik araştırma programları yürütmektedir. Ürünlerde uygulanan kültürel işlemlerin kalite ve depolamaya etkileri, ürünlerin olgunluk standartları, tür ve çeşitler için en uygun olgunluk parametreleri, depolama öncesi ve sonrası uygulamaların muhafaza süresi ve kalite kaybına etkisi değerlendirilmektedir.Yaş meyve ve sebzelerde, kalite kayıp hızının yavaşlatılması, muhafaza süresinin uzatılması için, insan sağlığına ve çevreye dost uygulamalarla derim öncesi - derim sonrası uygulamalı  çalışmalar yapılmaktadır. 

 


Bölümümüzde yapılan gıda üretim çalışmalarında ise enstitümüz çalışma konuları içinde bulunan tüm ürünlerde (turunçgiller, sebzeler, avakado, keçiboynuzu, nar, muz, kayısı ve pitaya) yeni üretim tekniklerinin geliştirilmesi, üretim sistemlerinin optimizasyonu ve ıslah çalışmaları sonucunda elde edilmiş ürünlerde biyoaktif bileşenlerin tespit edilmesi çalışmaları devam etmektedir.

Bölüm Başkanlığına bağlı 2 adet Laboratuvar mevcuttur. Bunlar:

  • Enstrümental Analiz Laboratuvarı
  • Duyusal Analiz Laboratuvarı


Bölüm Başkanlığımız bünyesinde 2 adet pilot tesis mevcuttur. Bunlar:

  • Ar-Ge Pilot Üretim Tesisi
  • Turunçgil Hasat ve Hasat Sonrası Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi

İLETİŞİM

    Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Alata/Mersin
  • Adres : Alparslan Türkeş Bulvarı, No: 492, PK: 33740, Erdemli / MERSİN

  • Telefon : +90 (324) 518 0052 Sosyal Tesis : 324 515 60 80

  • Faks : +90 (324) 518 0080

  • E-Posta : alata@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

  • Sosyal Tesis : 324 515 60 80

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI