Enstitümüze bağlı AR-GE pilot tesisinde enstitümüz parselinde bulunan meyve ve sebzelerin en kaliteli, en uygun maliyetli sağlığa ve kalite standartlarına uygun bir şekilde mamul haline dönüştürülmesi amacıyla projeler yürütülmektedir. Proje sonuçları olarak gıda sanayine rehber olabilecek üretim modelleri ortaya konulmaktadır. 2019, 2020 ve 2022 yıllarında proje çıktısı olarak elde edilen bu üretim modelleri 3 ayrı gıda firmasına teknoloji transferi protokolü çerçevesinde enstitümüz tarafından aktarılmıştır. Ayrıca enstitümüz bünyesinde bulunan turunç, nar, zeytin, üzüm, keçiboynuzu, kayısı, şeftali, mandarin, kamkat gibi meyveler işlenerek meyve suyu, reçel, pekmez ve ekşi elde edilerek ürünlere hem katma değer kazandırılmakta, hem de tüketicilere sağlıklı ve standartlara uygun kaliteli ürünler elde edilmektedir. AR-GE pilot tesisimizde yıllık 10 ton turunç kabuğu reçeli, 1000 litre turunç suyu, 500 litre turunç ekşisi, 1000 litre nar ekşisi, 500 litre kayısı nektarı, 1000 kg harnup pekmezi, 1000 litre üzüm suyu, 500 kg üzüm pekmezi, 500 kg kamkat reçeli, 250 litre şeftali nektarı, 4000 litre natural sızma zeytinyağı, 1000 litre soğuk sıkım zeytinyağı üretilmektedir.