Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Biyoteknoloji Laboratuvarı, 2013 yılından bu yana kurumumuz tarafından yürütülen Ar-Ge çalışmalarına destek ve hizmet vermektedir. Enstitümüz Biyoteknoloji Laboratuvarında, ağırlıklı olarak moleküler genetik çalışmalar yürütülmektedir. Laboratuvarımız bünyesinde 4 adet -80°C derin dondurucu, 2 adet -20°C derin dondurucu, 1 adet buzdolabı, 4 adet Thermal Cycler, 1 adet Real-Time PCR, 1 adet Fragment Analyser, 1 adet Nano-dropt Spektrofotmetre, 1 adet Roller Press Doku Parçalama Cihazı, 3 adet Mikrosantrifüj, 1 adet Soğutmalı Santrifüj, 2 adet DNA Jel Görüntüleme Cihazı, 4 adet Elektroforez Tankı, 1 adet Flowsitometre Cihazı bulunmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Genetik Analizle Çeşit Tespiti Kuruluşu" yetkisi ile yetkilendirilen Enstitümüz, bu bağlamda Biyoteknoloji Laboratuvarında Kamu Kuruluşlarına ve özel sektör kuruluşlarına bitkiler arası moleküler genetik karakterizasyon ve akrabalık ilişkisi belirleme rutin hizmeti de vermektedir.
Yapılan Çalışmalar
*Patojenlerin Tespiti(Virüler, bakteriler vb.)
*Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
*Bitkilerde Moleküler Genetik Haritalarının Kurulması
*Çeşit ve Tiplerin Tanımlanması
*Akrabalık İlişkilerinin Belirlenmesi
*Popilasyon Genetiği Analizleri
*Mutasyonların Belirlenmesi...
Bu altyapı ile ülkemize sağlanacak katkı kısaca şöyle özetlenebilir.
*Ülkemizde bahçe bitkileri DNA bankası oluşturulması,
*Çeşitlerin genetik özelliklerinin kayıt altına alınması,
*Veri bankasından yararlanarak tekerrür çalışmaları, para ve zaman israfı önlenmesi,
*Böylece yer, işçi ve bakım masraflarından tasarruf edilmesi,
*Tüm bunların sonucunda ıslah süreci ve masrafları ciddi şekilde azaltılarak, daha etkin ıslah programları oluşturulması.