Sebze ve Süs Bitkileri türlerinde; yüksek verimli, kaliteli, abiyotik ve biyotik stres koşullarına dayanıklı, iç ve dış pazar isteklerine uygun çeşitlerin geliştirilmesi amacı ile ıslah ve yetiştirme tekniklerini kullanarak araştırma ve geliştirme projeleri uygulamak bu bölümün temel görevleri arasındadır. Projelerin yürütülmesinde ulusal (üniversitelerin ilgili fakülte ve bölümleri, TÜBİTAK, DPT, ilgili kamu kuruluşları, üretici birlikleri, özel sektör) ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır. Bu görevin gerçekleşmesi için seleksiyon ve melezleme gibi ıslah yöntemleri kullanılarak geliştirilen çeşitlerin seçimine yönelik araştırma projelerinin hazırlanması ve uygulanması çalışmalarını yapmaktadır. Yürütülen ve sonuçlanan araştırma projelerinde ileri teknolojik yöntemler (doku kültürü çalışmaları, pomoloji çalışmaları ve biyoteknolojik yöntemler) kullanarak yeni ileri ıslah yöntemleri geliştirilmektedir.
İlgili konularda raporlar oluşturmak, disiplinler arası Ar-Ge projelerinde ihtiyaç duyulan bölüm ile ilgili çalışmaları yapmak. Kamu ve diğer kaynakların sunduğu araştırma fon ve olanaklarından etkin ve rasyonel şekilde yararlanmak. Ulusal ve uluslararası düzeyde benzeri kurum ve programlarla işbirliği yapmak. Kurum yönetimi tarafından verilen diğer görevleri ve faaliyetleri yürütmek.