Meyvecilik ve Bağcılık Bölümü çatısı altında 4 ayrı birimde meyvecilik konularında Ar-Ge ve proje faaliyetleri yürütülmektedir.
1. Bağcılık Birimi
2. Ilıman İklim Meyveleri Birimi
3. Suptropik Meyveler Birimi
4. Turunçgil Birimi
1. Bağcılık Birimi
Bağcılık birimi bünyesinde ıslah, yetiştiricilik teknikleri ve adaptasyon çalışmaları yürütülmektedir.
Asma Islahı projeleri kapsamında özellikle yüksek potansiyele sahip yerel çeşitlerimiz üzerinde yürütülen klon seleksiyonu ve mutasyon ıslahı projeleriyle mevcut verim ve kalite özelliklerinin daha da iyileşmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra çalışma alanımız içerisindeki Mersin ilinde önemli yerel üzüm çeşitlerinin ilgili mevzuatlar çerçevesinde Yerel Çeşitler Listesine kayıtları yapılmakta ve Enstitümüz adına tescil işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca TAGEM’e bağlı Enstitülerimiz tarafından geliştirilen yeni ve yerli üzüm çeşitlerinin bölgemizin yayla ve ova kesimleri için adaptasyon çalışmalarına devam edilmekte olup, bu projelerin sonuçlarına göre bölgemize uygun verim ve kalite özelikleri yüksek yeni ve yerli üzüm çeşitlerimiz belirlenmekte ve bölgemiz bağcılığına kazandırılmaktadır. Bu adaptasyon projeleri kapsamında farklı yetiştirme teknikleri de denenmekte ve en iyi sonuç veren uygulamalar üreticilerimize tavsiye edilmektedir.
Bağcılık birimi bünyesinde yürütülen bir diğer projede ise bağlarda çeşitli uygulamalarla hasat sonrası depolama ömrünün uzatılması ve yerli üzüm çeşitleri arzının sona erdiği ve ihracata bağlı üzüm arzının söz konusu olduğu kış aylarında sofralarımıza yerli üzüm çeşitlerimizin ulaştırılarak çiftçimizin bağcılık faaliyetlerinin daha karlı ve bereketli olması, tüketicilerimizin ise daha ekonomik bir şekilde yerli üzüm çeşitlerimize ulaşması amaçlanmaktadır.
Kurumumuzda yürütülen Bağcılık Ar-Ge proje faaliyetlerinin yanı sıra bağcılık kültürünün son derece yoğun olduğu bölgemizde bu konuda faaliyet gösteren STK’larla da işbirliği ve dayanışma içerisinde yöremizin köklü bağcılık kültürüne, üzüm çeşitlerine ve üzüm ürünlerine sahip çıkılmakta, yaşatılmakta ve zenginleştirilmektedir.
2. Ilıman İklim Meyveleri
Enstitümüz bünyesinde 40 yıla yakın bir süredir arazi ve sera koşullarında ılıman iklim meyveleri alanında araştırmalar yürütülmektedir. Konu uzmanları tarafından mevcut çalışmalar yürütülürken bir yandan da geleceğe yönelik çalışmalar planlanmakta ve yanı sıra da üreticilere yönelik eğitim faaliyeti de yürütmektedir.
Günümüze kadar yürütülen Ar-Ge projeleri kapsamında adaptasyon, melezleme seleksiyon projeleri yürütülmüştür. Kayısıda melezleme çalışmaları sonucunda geliştirilen Alata yıldızı, Çağataybey, Çağrıbey, Şahinbey ve Dr. Kaşka kayısı çeşitleri ülkemizde tescil edilen ilk meyve çeşitleri olmuştur. Enstitümüzde şeftali ve nektarinde yeni nesil anaçlar üzerinde arazi performans çalışmaları yapılmıştır.
3. Suptropik Meyveler Birimi
Enstitümüzde muz ıslahı ve yetiştiriciliği konularında çalışmalar devam etmektedir. 2021 yılı içerisinde 5 adet muz çeşidi için tescile başvuru yapılmış ve üretim izinleri alınmıştır. Mersin Valisi Sayın Ali İhsan SU’nun katılımıyla Alata Azman muz hasadı yapılmıştır.
Kurumumuz bünyesinde oluşturulmakta olan Avokado Genetik Kaynak Parseli için 2021 yılı içerisinde temin edilen 40 çeşit avokadonun aşılama çalışmaları büyük oranda tamamlanmış ve parsel kurulumu önemli ölçüde gerçekleştirilmiştir. Avookado Genetik Kaynak Parselinin tamamlanmasının ardından avokado konusunda da bölgemize uygun, üreticilerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek olan avokado anaç ve çeşit geliştirme konularına ve diğer Ar-Ge çalışmaları büyük bir ivme ile devam edilecektir.
Yenidünya meyvesinde kurumumuz TAGEM bünyesinde 2. derece tür sorumlusu olan bir Emstitüdür. Tesisi devam eden Yenidünya Genetik Kaynaklar Parseli sayesinde bu türe ait farklı çeşitler koruma altına alınmış olacaktır.
Nar
Keçiboynuzu
Dikenli incir
Zeytin
Pitaya
Çilek
4. Turunçgil Birimi
Bölgenin bitkisel üretimde en önemli faktörlerinden olan Turunçgillerde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Meyvecilik Birimine bağlı olarak (Limon, Portakal, Mandarin, Altıntop, vb.) araştırma ve geliştirme faaliyetleri devam etmekle birlikte Enstitümüz tarafından tescil çalışmalarına başlanan çeşitlerimizin yanı sıra Toros Kırmızısı, Sarıca adları ile iki mandarin çeşidi, Erdemli 33, Lamas Yediveren ve Enter adları ile dört limon çeşidi ve yine Alata, Gülşen ve Uzun adları ile üç çekirdeksiz limon çeşidi geliştirilmiştir.
Turunçgil Birimi bünyesinde Turunçgil pazarlarında sürdürülebilir bir rekabetçiliğe uygun olarak verim ve kalite özelliklerinin bozulmadan, sektör ve tüketici istekleri doğrultusunda tüketim odaklı olarak tasarlanan çeşit geliştirme ve ıslah çalışmaları TAGEM’in yanı sıra Özel Sektör destekleriyle de devam etmektedir.