Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ - ALATA/MERSİN
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • SEBZECİLİK VE SÜS BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
    • MEYVECİLİK VE BAĞCILIK BÖLÜMÜ
    • GIDA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • TOPRAK VE SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
    • ARICILIK BÖLÜMÜ
    • ÜRETİM VE İŞLETME BÖLÜMÜ
    • BİTKİ SAĞLIĞI BÖLÜMÜ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
    • ETİK KURALLAR
  • LABORATUVARLAR
    DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
    TOPRAK ANALİZ LABORATUVARI
    BİTKİ ANALİZİ LABORATUVARI
    SULAMA SUYU ANALİZİ LABORATUVARI
    GÜBRE ANALİZİ LABORATUVARI
    BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI
    ENSTRÜMENTAL LABORATUVARI
    DUYUSAL ANALİZ LABORATUVARI
    POMOLOJİ LABORATUVARI
    FİTOPATOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ BÜYÜTME ODALARI
    ANALİZ ÜCRETLERİ
  • ÜRÜNLER
  • PROJELER
    SONUÇLANAN PROJELER
  • YAYINLAR
    ALATARIM
    IV. SÜS BİTKİLERİ KONGRESİ
    TANITIM BROŞÜRÜ
    AVOKADO VE KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KİTAPÇIĞI
    BROŞÜRLER
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Alata/Mersin > Menu

Doku Kültürü Laboratuvarı

BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ

Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril şartlarda ve yapay besin ortamlarında kültüre alınması işlemidir.


Amaçları;

* Islah çalışmaları
* Bitkilerin klonal olarak hızlı çoğaltılması
* Geleneksel yöntemlerle kolay çoğaltılamayan bitkilerin çoğaltılması
* Hastalık etmenlerinden arınmış bitki elde edilmesi
* Somaklonal varyasyonların oluşturulması
* Haploid bitkilerin elde edilmesi
* Bitki gen kaynaklarının muhafazası
* Biyokimyasal ürünlerin (sekonder metabolitlerin) elde edilmesi 



MİKROÇOĞALTMANIN FAYDALARI

1. Klonal çoğaltma
     Heterozigotluğu devam ettirme yoludur.
2. Çoğaltma aşaması pek çok kez tekrarlanarak, sınırsız klon üretimi yapılmasına imkan  sağlamaktadır.
     Rutin olarak birçok süs bitkisinin ve bazı vegetatif çoğaltılan türlerin ticari olarak çoğaltılmasında    kullanılmaktadır.
3. Üretim döngüsünün kolaylıkla düzenlenmesi
     Mevsime ve arazi koşullarına bağımlılığı ortadan kaldırır.
4. Hastalıklardan arındırılmış bitki üretimi


Embriyo Kültürü

Bitkilerin tohumlarından ya da tohum taslaklarından embriyoların aseptik koşullarda izole edilerek yapay besin ortamları üzerinde kültüre alındığı in vitro tekniktir.
Haploid Bitki Üretimi
Bir türün normal kromozom sayısının yarısına (n) sahip olan eşey hücreleri yani gametlerden yararlanılarak; o türün gametik kromozom sayısını taşıyan bitkilerin elde edilmesi işlemidir.
Meristem Kültürü
Virüsten ari bitkisel materyal elde etmek üzere meristemin uç kısmının yapay besin ortamı üzerinde aseptik koşullarda kültüre alınarak bitkiye dönüştürüldüğü bir in vitro tekniktir.

 

Anter (Polen) Kültürü

Bir bitkiden izole edilen anterlerin uygun bir besin ortamına alınarak yeni bitkilerin yetiştirilmesi tekniğidir. Haploid bitki elde etmek amacıyla kullanılır.
Kallus Kültürü
Bitkiden alınacak bir parçadan uygun bir gıda ortamında steril şartlarda kallus dokusunun oluşturulmasıdır.
Protoplast Füzyonu
Bir hücreden protoplastın izole edilip canlı protoplastta tekrardan hücre duvarının oluşturulması, hücrelerin mitoz bölünme ile çoğaltılması ve bitki rejenerasyonunun aseptik koşullarda sağlanması tekniğidir.
Somaklonal Varyasyon
Doku kültürü ortamına alınmış somatik hücrelerde meydana gelen gen, kromozom sayısı ve kromozom yapılarında meydana gelen değişikliklerdir. Varyasyon arttırılarak iyi özellikler kazanılabilir.
Hücre Kültürü

Hücrelerin kontrollü şartlar altında yetiştirilmesi sürecidir.

İLETİŞİM

    Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - Alata/Mersin
  • Adres : Alparslan Türkeş Bulvarı, No: 492, PK: 33740, Erdemli / MERSİN

  • Telefon : +90 (324) 518 0052 Sosyal Tesis : 324 515 60 80

  • Faks : +90 (324) 518 0080

  • E-Posta : alata@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

  • Sosyal Tesis : 324 515 60 80

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI