Çalışma Alanları;
Enstitümüzün çalışma alanına giren kültür bitkilerinde önemli ekonomik kayıplara neden olan hastalık etmenleri (bakteri, fungus ve virüs) ve zararlı organizmaların (böcek, akar ve nematod) teşhisi, tanısı, yaygınlık ve yoğunluğunu belirlemek; zarar durumlarını ortaya koymak,
Zararlıların biyolojilerini, biyo-ekolojilerini; hastalık etmenlerinin ise epidemiyolojilerini araştırarak çevreye ve canlı organizmalara zarar vermeyecek şekilde entegre mücadele programları ortaya koymak ayrıca ekonomik olan mücadele yöntemlerini belirlemek,
Bölgede yoğun olarak yetiştirilen kültür bitkilerinin önemli hastalık ve zararlılarına yönelik çözüm odaklı projeler yürütmek ve biyolojik mücadele çalışmalarını yaygınlaştırmak,
Biyolojik etkinlik denemeleri kurarak kontrollerini yapmak,
Meyve ve sebzelerde ekonomik zararlara yol açan bakteriyel ve fungal etmenlere karşı çevre dostu mikroorganizmalar kullanarak mücadele olanaklarını araştırmak,
Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri'nde görev yapan teknik elemanlara ve üreticilere yönelik eğitimler vermek, tarla günleri düzenlemek ve demonstrasyon çalışmaları yapmaktır.
Hedefler;
- Hastalık, zararlı ve yabancı otların neden olduğu verim kayıplarını en aza indirmek,
- Hedef olan veya olmayan bütün organizmalar göz önüne alınarak; sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalar geliştirmek,
- Ulusal, uluslararası, özel sektör paydaşlıkları ile daha kapsamlı çözümler geliştirerek projeler yürütmek,
- Enstitümüzde ıslah edilen sebze ve meyvelerin hastalık zararlı kontrolleri, duyarlılıkları, mevcut hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri, daha sağlıklı materyal üretim teknikleri üzerinde çalışmak,
- Bölgemize bağlı kurum ve kuruluşlardan ayrıca üreticiler tarafından gönderilen hastalıklı bitkilerin hastalık, zararlılar açısından makroskopik ve mikroskopik incelemelerini yapmak ve çözüm önerileri sunmaktır.