Birimde, kavun, domates, fasulye, patates, yonca, korunga, ayçiçeği ve aspir gibi sebze, yem ve endüstri bitkilerinde ülkesel ve bölgesel araştırmalar yürütülmekte olup, sorun olan ve ekonomik öneme sahip zararlıların biyolojisi, doğal düşmanları, yayılışı, zararı ve mücadelesi konularında çalışılmaktadır.
Önemli ürün kayıplarına neden olan Patates böceği, Patates güvesi, Domates güvesi, Bozkurt ve Tel kurdu, Kırmızı örümcekler, Yaprakbitleri, Yaprak galeri sinekleri, Tripsler, Baklagil tohum böcekleri, Yonca hortumlu böceği, Korunga kök kurdu, 24 noktalı gelin böceği ve diğer zararlıların yıllar itibariyle popülasyon yoğunlukları artabilmektedir. Bu nedenle iklim değişikliğinin etkileri de göz önünde bulundurularak özellikle Patates güvesi, Domates güvesi, Patates böceği, Yeşilkurt ve akarlar gibi zararlıların düzenli olarak izlenmesi gerekmektedir.
Birimde, Aspirde zarar meydana getiren Yeşilkurt, Aspir hortumlu böceği ve Yaprak bitleri gibi zararlılar konusunda da çalışmalar yürütülmektedir.
Birimde yürütülen bazı çalışmalar:
Kavun sineğinin biyolojisi ve mücadelesi çalışılmış olup, elde edilen veriler zararlının mücadelesinde uygulamaya aktarılmıştır.
Çerezlik ayçiçeği üretiminde verim kaybına neden olan Avrupa Ayçiçeği güvesinin biyolojisi ile doğal düşmanlarının belirlenmesi ve mücadelesi üzerine çalışmalar yapılmış olup, elde edilen veriler zararlının mücadelesinde uygulamaya aktarılmıştır.
Fasulyede ekonomik öneme sahip zararlılardan akarların tespiti ve önemli zararlı-yararlı türün popülasyon değişimi üzerine çalışmalar yürütülmüştür.
Domates pas akarına karşı kullanılma potansiyeli olan farklı phytoseiid türlerin belirlenmesi üzerine çalışmalar zararlının mücadelesinde uygulamaya aktarılmıştır.
Bazı Aspir çeşit ve hatlarında Aspir sineğinin zarar oranının ve popülasyon değişiminin belirlenmesi üzerine çalışmalar yürütülmüştür.
Patates güvesine karşı yeşil aksam döneminde uygun ilaçlama zamanı belirlenmiş ve üreticiye aktarılmıştır.
Amasya ve Bolu İllerimizin sınırları dahilinde İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca karantinaya tabi Epitrix similaris ile ilgili yürütülen Ari Alan ve Özel Sürvey çalışmaları Enstitümüz koordinatörlüğünde tamamlanmıştır.