Hakkımızda
Arazi ve Bina Varlığı
Enstitü, Yenimahalle yerleşkesinde 27 dekar ve Balıkesir Gömeç yerleşkesinde 7 dekar olmak üzere toplam 34 dekar alanda faaliyetlerini yürütmektedir. Yenimahalle yerleşkesindeki 20 dekarlık alanda 3 hizmet binası, 7 dekarlık alanda ise deneme parseli bulunmaktadır.
Balıkesir Gömeç'te 7 dekarlık alanda ZİRAY üretim tesisi ve laboratuvar binası bulunmakta ve burada Akdeniz meyvesineği ve Zeytin sineği mücadelesinde kullanılan cezbedici üretimi yapılmaktadır.
Araştırma Altyapısı
Araştırma çalışmaları; Bakteriyoloji, Viroloji, Mikoloji, Moleküler Biyoloji, Nematoloji, Entomoloji, Yabancı Ot, Biyolojik Mücadele, Tarımsal Fauna ve Mikroflora, Zirai Mücadele Makineleri, Fiziksel ve Kimyasal Analiz, Kalıntı, Mikrobiyal Pestisit Formülasyon Geliştirme, Fizyoloji ve Toksikoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır.
Bu laboratuvarlarda; farklı tip ve modellerde ışık mikroskopları, stereo mikroskoplar, fluoresan mikroskoplar, dijital görüntüleme sistemleri, kuru ve buharlı sterilizatörler, biyolojik inkubatörler, DNA izolasyon robotu, real time PCR cihazı, DNA/RNA spektrofotometre, su destile cihazları, mikroplaka okuyucular, yatay ve dikey elektroforez sistemleri, termocycler, jel görüntüleme sistemleri, steril kabinler, değişik devirli santrifüjler, çalkalayıcılar, öğütücü ve karıştırıcılar, spektroflorometreler (UV/Visible ve IR), kromotografi cihazları (GCMS, GC, HPLC), döner vakum buharlaştırıcılar, evaporatör, termohigrograflar, pH metreler, yaprak alan ölçer, damla çapı ölçüm cihazı, hassas teraziler, değişik tip ve güçte derin dondurucu ve soğutucular, iklim kabinleri, liyofilizatör, fermentör gibi laboratuvar alet ve ekipmanları ile ilaç uygulamalarında kullanılmak üzere sırt, bahçe ve tarla pülverizatörleri bulunmaktadır.
Personel Durumu
Enstitü'de; 5 Doçent, 34 Doktora, 47 Yüksek Lisans ve 4 Lisans Mezunu olmak üzere 90 teknik eleman (74 Ziraat Mühendisi, 1 Gıda Mühendisi, 3 Biyolog, 4 Kimya Mühendisi, 4 Kimyager, 4 Makine Mühendisi), 10 Tekniker-Teknisyen-Laborant, 1 Sayman-Şef-Memur, 1 Sivil Savunma Uzmanı, 5 Bilgisayar İşletmeni, 5 Büro Personeli, 3 Koruyucu ve Güvenlik, 2 Hizmetli, 43 Daimi İşçi (16'sı geçici görevle kurum dışında diğer kurumlarda görevli) olmak üzere toplam 160 personel görev yapmaktadır.
Araştırma Faaliyetleri
Bitki ve bitkisel ürünlerde sorun olan zararlı organizmaların teşhisleri, yayılışlarının, yoğunluk ve zarar düzeylerinin tespiti, ekonomik zarar seviyelerinin ve mücadele eşiklerinin saptanması; Kültür bitkilerinde zarar yapan etmenlerin doğal düşmanlarının belirlenmesi, bu etmenlerin biyolojileri ve mücadelede kullanımlarının araştırılması; Zararlı organizmaların mücadelesinde pestisit tüketiminin azaltılmasına yönelik farklı uygulama tekniklerinin araştırılması, bu kapsamda yeni ilaçlama makinalarının geliştirilerek ülke koşullarına adaptasyonunun sağlanması; Bitki Koruma Ürünü formülasyonları ve kültür bitkilerindeki zararlı organizmaların pestisitlere karşı direnci, pestisitlerin toprakta, suda ve bitkisel ürünlerde kalıntıları ve risklerinin araştırılması; Kültür bitkilerinde sorun olan yabancı otlar, parazit bitkiler ve istilacı yabancı otların mücadele yöntemlerinin araştırılması, teşhisi yapılan türlerin uluslararası standartlara uygun herbaryum materyali haline getirilmesi; Tarımsal fauna etmeni organizmaların toplanması, muhafazası, envanterinin çıkarılması ve taksonomisi konularında araştırmalar yapılmaktadır.
Enstitü'de TAGEM, TÜBİTAK, Kamu-Özel Sektör, Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ulusal araştırma ve yayın projelerinin yanı sıra FAO, ICARDA, CIMMYT, AB gibi dış finansman kaynaklı uluslar arası araştırma projeleri de yürütülmektedir.
AR-GE Merkezleri ve Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesi
Enstitü bünyesinde Toprak Kökenli Patojenler AR-GE Merkezi, Mikrobiyal Pestisit AR-GE Merkezi ve Tarımsal Fauna ve Mikroflora AR-GE Merkezinin kurulum çalışmaları Dünya Bankası destekli bir alt yapı projesi kapsamında devam etmektedir.
Enstitü bünyesinde 1961 yılında kurulan Türkiye'nin en eski ve köklü Entomoloji müzelerinden biri olan Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesinde, toplanma tarihi 1930'lu yıllara kadar giden yaklaşık 3000 türe ait 70.000'in üzerinde böcek örneği muhafaza edilmektedir.
Eğitim ve Staj Hizmetleri
Elma, Armut ve Ayvada Entegre Mücadele, Buğdayda Entegre Mücadele ve Patateste Entegre Mücadele Hizmetiçi Eğitimleri ile Ari Alan Tesisi ve Sürveyler ve Sebzede Entegre Mücadele Eğitimi her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerinde Bitki Sağlığı Hizmetlerinde çalışan teknik personele verilmektedir.
Bitki Sağlığı alanında çalışan diğer kurum ve kuruluşlar ile özel sektöre ulusal ve uluslararası düzeyde eğitimler düzenlemekte veya Enstitü personeli farklı kurumlar tarafından Bitki Sağlığı konularında düzenlenen eğitimlerde eğitici olarak görev yapmaktadır.
Enstitü'de, Ulusal Staj Programı kapsamında, her yıl 30 üniversite öğrencisine staj yaptırılmaktadır.
Yayın Faaliyetleri
Enstitü, 1952 yılından bu yana yılda 4 sayı olarak Plant Protection Bulletin'i (Bitki Koruma Bülteni) yayınlamaktadır. Bitki Sağlığı alanında, İngilizce dilinde, orijinal araştırma makalelerine Bülten'de yer verilmektedir. Bitki Koruma Bülteni TÜBİTAK DergiPark Platformu üzerinden elektronik ortamda açık erişimli olarak yayınlanmakta ve EBSCOhost, CAB Abstracts, Clarivate Analytics-Zoological Record, TR-Dizin ile Scopus tarafından özetlenmekte ve indekslenmektedir.
Enstitü'nün araştırma çalışmalarının sonuçları ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, konferans ve çalışma grupları gibi bilimsel toplantılarda sunulmakta ve bilimsel dergilerde yayınlanmaktadır.
Enstitü bünyesinde bulunan Mesude İleri Kütüphanesi, Bitki Sağlığı Merkez Kütüphanesi statüsünde yer almaktadır. Kütüphane'de bulunan yayınların önemli bir bölümü taranarak Tarım ve Orman Bakanlığı Dijital Tarım Kütüphanesi'ne aktarılmıştır.
Analizler
Enstitü'de; ithalat, ihracat, bitki pasaportu, sertifikasyon, sürveyler, ari alan çalışmaları, mahkemeye intikal eden konularda bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerden alınan numunelerin zararlı organizmalar yönünden analizleri yapılmaktadır. Piyasa kontrolü, şikayet kontrolü, işletme izni, üretim yeri değişikliği, mübayaa ve mahkemeye intikal eden konularda Bitki Koruma Ürünlerinden alınan numunelerin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmaktadır. Su ve toprakta pestisit kalıntı analizleri, fosfin gazı çıkış yoğunluğu konsantrasyonu ve süresi ölçümü analizleri ile zararlı ve faydalı böceklerin tür teşhislerinin yapılması da Enstitü'nün hizmet verdiği diğer konular arasındadır.