Fizyoloji ve Toksikoloji Bölümünde, tarımsal alanlarda zararlı böcek, akar ve fungus türlerinin pestisitlere karşı direnç durumlarının belirlenmesi konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Hastalık etmenleri ve zararlı türlere karşı kullanılan pestisitlerin direnç durumlarının belirlenmesinde, biyoassay, biyokimyasal ve moleküler yöntemler kullanılmaktadır. Çalışma konularında TAGEM, TUBİTAK ve üniversite destekli projeler yürütülmektedir.
Bununla birlikte,
Bitki Koruma Ürünleri Ruhsatlandırma Komisyonu'nda, bitki koruma ürünlerinin toksikolojisi, eko toksikolojisi, toprak-su-havadaki davranışları ve uygulayıcıya etkileri ile ilgili yürütülen çalışmalar Bölüm teknik elemanları tarafından incelenmekte, insan ve çevre sağlığı açısından riskleri değerlendirilerek gerekli olan uyarıların bitki koruma ürünü etiketinde yer alması sağlanmaktadır.
Pestisitlerin ruhsatına esas olarak Aphis gossypii, A. pomi, A. punicae, Eurygaster spp., Helicoverpa armigera, Leptinotarsa decemlineata, Myzus. persicae, Trialeurodes vaporariorum, Tuta absoluta, Panonychus citri, P. ulmi, Tetranychus cinnabarinus, T. urticae, T. viennensis zararlıları için ülkemize yeni girecek pestisitlere karşı başlangıç toksisitelerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Hizmet içi eğitim programları kapsamında "Bitki Koruma Ürünlerinin İnsan ve Çevre Sağlığına Etkileri", "Zararlılarda Bitki Koruma Ürünlerine Karşı Gelişen Direnç", konularında eğitimler verilmektedir.
Bölümün uzmanlık konuları olan pestisit toksikolojisi, ekotoksikolojisi, pestisitlerin çevresel akıbet ve davranışı, uygulayıcıların ve tüketicilerin maruziyeti, bitki hastalık ve zararlılarında pestisitlere karşı direnç ve direnç yönetimi konularında Bakanlığımıza, ilgili kurum ve kuruluşlara teknik danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Bölümde, zararlı organizmalarda pestisitlere karşı direncin tespiti, izlenmesi ile direnç yönetim stratejilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılarak sürdürülebilir pestisit kullanımı hedeflenmektedir.