Yabancı Ot (Herboloji) Bölümünde tarım alanları ve tarım dışı alanlardaki yabancı otlar konusunda çalışmalar yürütülmektedir.
Bununla birlikte,
- Yeni herbisit uygulama tekniklerinin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak,
- İstilacı bitki türleri ve mücadelesine yönelik araştırmalar yapmak,
- Yabancı otlar ve yüksek parazit bitkilerin teşhislerini yapmak,
- Yabancı otlarda biyolojik mücadele ile ilgili araştırmalar yapmak,
- Herbisitlerin doz düşürme veya artırma çalışmalarını yapmak,
- Herbisitlerin yan etki çalışmalarını yapmak,
- Tarımsal ekosistemin korunmasına yönelik projeler yapmak,
- Yeni herbisit moleküllerinin biyolojik etkinlik çalışmalarını yürütmek,
- Bitki Koruma Ürünleri Ruhsat Komisyonunda yabancı ot biyolojik etkinlik raporlarını değerlendirmek,
- Bitki ve bitkisel ürünlerin ithalat ve ihracata yönelik numunelerinde yabancı ot analizlerini yapmak Bölüm'ün görevleri arasındadır.
Devam Etmekte Olan Çalışmalar:
Ankara ilinde yürütülen bir proje kapsamında, önemli tıbbi ve aromatik bitkilerden kimyonda yabancı ot türleri tespit edilmiş, ekonomik öneme sahip olan yabancı otlarla mücadelede yeni ve etkili mücadele yollarının geliştirilmesi ve buğday-nadas münavebe sisteminde nadas yerine kimyonun ikame edilmesinde üreticilerin herbisit kullanımından kaynaklanan sorunlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Bölgemizde yoğun olarak yetiştirilen yaprağı yenen sebzelerden ıspanak ile ilgili olarak "Ankara İli Ispanak Üretim Alanlarında Bulunan Yabancı Otların Tespiti ve Zehirli Yabancı Otların Ürüne Karışabilirlik Durumlarının Belirlenmesi"ne yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Çeltikte, küresel iklim değişikliği nedeniyle su kısıtı bulunan bölgelerde geleneksel tava sulama yerine damla sulama sistemine geçilmektedir. Damla sulama sistemi ile yetiştiriciliği yapılan Osmancık-97 çeltik çeşidi ekili olan alanda yapılan çalışmalarla sorun olan yabancı otlara karşı herbisit uygulama programı, verim değerleri de göz önüne alınarak farklı yabancı ot türlerine karşı uygulamalar sürdürülmektedir. Bu konuda ülkesel proje koordinatörlüğü bölümde yürütülmektedir.
Bölümde Bugüne Kadar Yürütülen Bazı Çalışmalar:
Yabancı otlarda herbisitlere dayanıklılığın tespiti, haritalanması ve yönetimi adlı ülkesel projenin koordinatörlüğü yürütülmüştür.
Herbaryumda bulunan 2757 tür herbaryum materyali haline getirilmiş, familya, cins ve tür bazında sınıflandırılmış, kataloglama işlemleri tamamlanmıştır.
Türkiye İstilacı Bitkiler Kataloğu'nun hazırlanmasına katkı verilmiştir.
"Aspirde Yabancı Ot Yönetimi" isimli Ankara ilinde yürütülen proje sonucunda, aspirde sorun olan yabancı otların teşhisi yapılmış, mücadelesine yönelik ekonomik zarar eşiği ve kritik periyot belirlenmiştir. Ana yabancı ot olan yabani hardal için geçici tavsiye verilmiştir.
"Buğday Entegre Mücadele Eğitim ve Araştırma Projesi"nin ülkesel koordinatörlüğü yürütülmüştür.
Özel sektör ile işbirliği kapsamında yürütülen "Herbisit Etkili Benfluralin Etken Maddesinin Sentezi, Üretimi ve Formülasyon Çalışmaları" adlı proje sonucunda Benfluralin etken maddesinin yerli kaynaklarla üretimine başlanmıştır.