Hububat zararlıları birimi hububatta kayıplara sebep olan zararlılar ile mücadele programlarını oluşturmak amacıyla zararlıların; yaygınlıkları, yoğunlukları, biyo-ekolojileri, epidemiyolojileri, zarar oranları ve mücadele yöntemlerinin ortaya konulması ve mevcut olanların günün koşullarına uygun hale getirilmesine yönelik araştırma çalışmalarında bulunmaktadır. Araştırma çalışmaları ile birlikte Süne, Kımıl, Mısır yaprak kurtları gibi salgın karakterli zararlılar ile mücadele çalışmalarında uygulamaya teknik açıdan yardımda bulunmak da birimin görevleri arasındadır. Ayrıca tahılların ithalat, ihracat ve bitki pasaportu amaçlı zararlı organizma analizleri de birim elemanlarınca gerçekleştirilmektedir.
Birimde yürütülen bazı çalışmalar:
Orta Anadolu buğday-arpa, mısır ve çeltik ekim alanlarındaki zararlıların yaygınlık ve yoğunlukları tespit edilmiştir. Buğday-arpada önemli oranda zarara sebep olan Süne, Kımıl, Ekin kambur böceği, Ekin bambulu ve Hububat hortumlu böceğinin biyo-ekolojileri belirlenmiş, mücadele metotları ortaya konulmuştur.
Süne ve Kımıl'ın Orta Anadolu Bölgesi'nde kullanılacak ekonomik zarar eşikleri belirlenerek uygulamaya verilmiştir.
Buğday ve arpanın ana zararlısı süne ile mücadelede kullanılmak üzere Süne Tahmin Uyarı Sistemi (STUS) geliştirilerek, uygulamada kullanımının yaygınlaştırma çalışmalarına bir takvim çerçevesinde devam edilmektedir.
STUS'ta meteorolojik veriler otomatik olarak alınarak veri madenciliği ile senkronize edilerek veri tabanına kaydedilmektedir. STUS web sayfaları internet ortamında yetkilendirilmiş personelin kullanımına açılmış, oluşturulan kullanıcı ara yüzleri ile sünenin biyolojisi ve buğdayın fenolojisi ile ilgili etiket verilerinin yetkilendirilmiş personel tarafından girilmesi sağlanmıştır. Veri tabanına kaydedilen veriler, yapay zekâ ile birbirleriyle ilişkilendirilerek tahminlerin yapılması sağlanmıştır. Elde edilen tahminler sunetahminuyari.tarimorman.gov.tr internet adresinden yayınlanarak kullanıma sunulmuştur.