Bakteriyoloji Birimi
Birimin başlıca görevleri bitki ve bitkisel ürünlerde zarar oluşturan bakteriyel hastalıkları morfolojik, biyokimyasal, serolojik, moleküler ve biyolojik yöntemler kullanarak teşhis etmek, yaygınlık ve zarar seviyelerini belirlemek, biyolojileri, epidemiyolojileri ve mücadele metotlarını ortaya koymaktır.
Birim'de TAGEM ve diğer dış kaynaklı projeler yürütülmektedir. Bunlar:
- Kurufasulye bakteriyel solgunluk hastalığı etmeni Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens etmeninin ülke genelinde tarama çalışmalarını yürütmek,
- Sert çekirdekli meyvelerde bakteriyel dal kanseri hastalığı etmeni Pseudomonas syringae pv. syringae etmeni mücadelesinde bakteriyofajların kullanımını araştırmak,
- Zararlıların teşhisi için kullanılan gerçek zamanlı PCR için nükleik asitlerin ekstraksiyonuna yönelik kalite kontrol prosedürlerinin envanteri ve validasyonu,
- Kuru fasulye ıslah çalışmalarında ülkesel ve bölgesel bazda bakteriyel hastalık etmenlerine dayanıklılık çalışmalarını yürütmek ve dayanıklı çeşitler geliştirmek,
- Soğan üretim alanlarında ve depolarında karşılaşılan çürüklük etmenlerini tespit etmek ve mücadelesine yönelik çalışmalar yürütmek,
- Xylella yaprak yanıklığı hastalığının Orta Anadolu Bölgesinde varlığının belirlenmesi ve vektör böceklerinin tespiti,
- Kültür bitkilerinde hastalık oluşturan etmenlerin kataloglanması ve referans kültürlerinin oluşturularak muhafaza altına alınmasıdır.