Tarımsal alanlarda bitkisel ürünlerde zarar yapan başta kök-ur nematodları (
Meloidogyne spp.), patates kist nematodları (
Globodera rostochiensis ve
G. pallida), Tahıl kist nematodu,
Heterodera filipjevi olmak üzere bitki paraziti nematodlarla ilgili olarak tespit ve dağılımına esas sürveyler yapmak, mücadelesine esas çalışmalar yürütmek birimin başlıca görevleridir. Ayrıca birimde yürütülen projeler kapsamında ülkemizde bazı bölgelerdeki yerel entomopatojen nematod türleri belirlenerek, bunların bazı tarımsal zararlılarda karşı etkinliğini saptanmaktadır. Ayrıca birim tarafından Kamu kurumları, Üniversite ve Özel Sektör ortaklığında çeşitli projeler yürütülmektedir.
Birimde yürütülen bazı çalışmalar:
- İç Anadolu Bölgesi'nde Tahıl kist nematodu, Heterodera filipjevi (Madzhidov, 1981) Stelter'inin patotiplerinin belirlenmesi ve bazı buğday çeşitlerine karşı reaksiyonları ile nematoda karşı dayanıklılık kaynakları araştırılmıştır
- Türkiyede bulunan Patates Kist Nematodları (Globodera Spp.)'nın ekolojik adaptasyonlarının karşılaştırılması, patates üretim alanlarındaki durumu ve mücadele araçlarının belirlenmiştir.
- TAGEM –Özel sektör işbirliği ve TAGEM projeleri kapsamında değişik türlerde entomopatojen nematodların stok kültür ve seri kültür olarak üretimleri yapılmıştır. Ayrıca söz konusu EPN lerin birçok zararlıya karşı etkinliği belirlenmiştir.
- Ülkemizde patates kist nematodu açısında karantina altında olan alanların takibi yapılmakta olup, Bolu ili Dörtdivan ilçesi 2014 yılında sofralık patates üretimine açılmıştır.
- Çeltik beyaz uç nematodu (Aphelenchoides besseyi) açısından en uygun ekstraksiyon yöntemi belirlenerek uygulamaya verilmiştir.
- Ülkemiz açısından önemli olan entomopatojen ve bitki paraziti nematod türlerinin preparatlarının yer aldığı veri tabanı oluşturulmuştur.
- "Population dynamics of Meloidogyne chitwoodi and M. fallax" isimli EUPHRESCO projesi kapsamında M. chitwoodi'nin popülasyon değişimi izlenmiştir.
Aynı zamanda araştırma ve geliştirme kapsamında yapılan proje ve çalışmalarından elde edilen veriler çiftçiler ile ve yapılan yayınlar bilim dünyası ile paylaşılmaktadır.