Şimdiye kadar ele alınan projeler ve bitiş yılları aşağıda verilmiştir. - Ege Bölgesi arı tipleri ve gezginci arıcılık üzerine araştırmalar (1983). -Arıları polene ek bazı maddeler ile beslemenin arı ailesi üzerine etkileri (1983). -Yapay
tohumlanmış ve tabii çiftleşmiş bal arısı (Apis mellifera) ana
arılarının bazı özellikler bakımından kıyaslanması (1990). -Ege Bölgesi arı populasyonlarında bazı morfolojik özelliklerin saptanması (1992). -Arı
sütü üretiminde plastik ve bal mumundan yapılmış temel yüksüklerin
larva kabul oranına ve arı sütü üretim miktarına etkileri üzerine bir
araştırma (1993). -Ege Bölgesi şartlarında; Gürcistan, Menemen ve
Gürcistan x Menemen melezi arı ailelerinde bal verimi ile ilgili kimi
özelliklerin saptanması (1994). -Ana arı yetiştiriciliğinde çıkış ağırlığı ve depolamanın ana arı kalitesine etkileri (1994). -Bölgesel bazı bal arısı formlarında bal verimi ile ilgili özelliklerin belirlenmesi (1994). -Menemen, Foça ve Bayındır yöresi arılarının (Apis mellifera L.) bazı özellikler yönünden karşılaştırılması (1994).
-Arıcılıkta polen üretiminin koloni gelişimine ve bal verimine etkileri (1995). -Aşırı şeker (sakkaroz) şurubu ile arı beslemenin balın bileşimi üzerine etkileri (1996). -Ege bölgesi arıcılık faaliyetlerinin teknik ve ekonomik başlıca karakteristiklerinin belirlenmesi (1998). -Ahşap ve strafor kovanların arı ailesine etkileri üzerine bir araştırma (1998). -Kontrollü koşullarda Bombus arısı (Bombus terrestris) yetiştiriciliği üzerine araştırmalar (1998). -İtalyan arısı (Apis mellifera ligustica) melezlerinin Ege Bölgesi koşullarında performanslarının saptanması (2003). -İzmir yöresi bal arılarında (Apis mellifera L.) saf hat oluşturma çalışmaları (devam ediyor).
Sonuçlanan araştırma çalışmalarından elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir.
-Batı Anadolu Bölgesi arılarının aynı ırk içinde farklı ekotiplerden oluştuğu, -Doğada polenin yetersiz olduğu dönemlerde arıları polen ikame maddeleri ile beslemenin, koloninin yavru üretimini artırdığı, -Ana arının doğal çiftleşmiş veya yapay tohumlanmış olmasının, ana arının bazı özellikleri yönünden önemli olmadığı, -Arı
sütü üretiminde temel yüksüğün bal mumu veya plastikten mamul oluşunun
larva kabul oranını etkilemediği, arı sütü üretiminin ana arılı ya da
ana arısız kolonilerde ve kış mevsimi hariç diğer tüm mevsimlerde
yapılabilmesine karşılık en iyi üretimin ilkbaharda ve ana arısız
kolonilerde gerçekleştiği,
-Ege Bölgesi koşullarında Menemen
yöresi arılarının, Gürcistan orijinli Kafkas ırkı arılara göre daha iyi
performans gösterdiği ve Kafkas ırkı arıların şiddetli kış kayıplarına
uğradığı, -Ana arı yetiştiriciliğinde ana arı çıkış ağırlığının
kalite kriteri olarak kullanılabileceği ve ana arının çıkışı sonrası
banka kolonilerde, 2-8 gün arasında depolanabileceği ve bu yolla ruşet
kovanların daha verimli kullanılarak, aynı sezon içinde daha fazla ana
arı üretilebileceği, -Batı Anadolu Bölgesi arılarının fizyolojik
özellikler ve bal üretim kapasitesi yönünden farklılıklar gösterdiği,
Bayındır yöresi arılarının Menemen, Bigadiç, Foça ve Gökçeada yöresi
arılarına göre daha üstün olduğu, -Bal üretimine ek olarak yapılan polen üretiminin koloniden elde edilen geliri %14 dolayında artırdığı,
-Arılara
şeker şurubu yedirilerek üretilen balın doğal baldan ayırt edilmesinde
TS 3036 sayılı Bal Standardında belirtilen analizlerin yeterli olmadığı,
söz konusu ayrımın Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı Bal Tebliğinde
belirtilen C13 testi ile yapılabileceği, -Aydın, Denizli, İzmir,
Manisa ve Muğla illerinde mevcut kolonilerin %98'inin modern kovanlardan
oluştuğu, bu illerdeki arıcıların %21'inin ana arı satın alıp
kullandığı, arıcıların karşılaştığı ve öncelikle çözümlenmesini
istedikleri sorunların başında, konaklama yeri yasakları ve ücret
alınmasının geldiği, -Kovanın ahşap veya strafordan mamul oluşunun
koloninin yavru ve bal üretimi üzerinde etkili olmadığı, gezginci
arıcılık ve bazı arı hastalıkları ile mücadele yönünden strafor
kovanların bazı dezavantajlarının olduğu, -Kontrollü koşullarda
Bombus terrestris yetiştiriciliğinde Bombus ana arısı yanına refakatçi
olarak yeni çıkmış işçi bal arısı koymanın, ana arının yumurtlamaya
başlama süresini kısalttığı ve yumurtlamaya başlayan ana arı oranını
artırdığı, -İtalyan ırkı melez kolonilerin, bal verimi ve uysallık
yönünden yerli kolonilere göre önemli derecede üstün olduğu
saptanmıştır.Hedef, yürütülmekte olan ıslah çalışmaları sonucu Ege
Bölgesi şartlarına uygun, bal üretim kapasitesi yüksek ve hastalıklara
dayanıklı hat geliştirilmesi ve damızlık koloni talebinin
karşılanmasıdır.
Üretim Çalışmaları
Arıcılıkta ekonomik ve
kazançlı üretim ancak güçlü koloniler ile yapılabilir. Güçlü koloni
elde etmenin ilk şartı ise, genç ve kaliteli ana arı kullanmaktır.
Arıcıların genç ve kaliteli ana arı kullanmaları durumunda arıcılık hem
daha kazançlı bir iş kolu olacak hem de ülkemiz bal üretimi iki katına
çıkarılabilecektir. Bu nedenle ETAE Arıcılık Şubesi üretim çalışmaları,
arıcılıkta verimi doğrudan etkileyen ana arı üretimi üzerinde
yoğunlaşmıştır. Yıllık ortalama 2000 adet kaliteli ana arı üretilerek
arıcılardan gelen yoğun taleplerin hiç olmazsa bir kısmı karşılanmakta,
kullanılan genç ve kaliteli ana arılar sayesinde, koloni başına ortalama
bal verimi artırılarak ekonomiye doğrudan katkı sağlanmaktadır. İlk
defa 2003 yılında başlanan Sözleşmeli Ana Arı Üretimi ile üretim
kapasitesi 1500 adede ulaşmıştır. Üretim ile ilgili diğer bir hedef ise,
bal verimi ve diğer ekonomik özellikler bakımından ıslah edilmiş
damızlık kolonilerin 4-5 yıl içinde geliştirilip ana arı yetiştirmek
isteyen arıcılara verilmesidir. |
Uzun
yıllardan beri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (TKB) yayım elemanları için
her yıl iki hafta süreli ve uygulamalı Teknik Arıcılık ve Ana Arı
Yetiştiriciliği konularında hizmetiçi eğitim programları düzenlenmektir.
Hizmetiçi ve üretici eğitimleri yanında; Yaygın Çiftçi Eğitim Projesi
(YAYÇEP)-Arıcılık TV çekimlerinin Arıcılık Şubesi koordinatörlüğünde
ETAE'de yapılması, TKB., Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünce
basımı yapılan YAYÇEP-ARICILIK kitabının yazılması, arıcılığın değişik
konularında 14 adet çiftçi broşürünün hazırlanıp basılması, doğrudan
ETAE'ye başvuran arıcıların her türlü bilgi taleplerinin karşılanması,
yıllardan beri başarı ile yürütülmekte olan TYUAP/TAYEK toplantılarında
İl Müdürlüklerince istenen arıcılık konularının hazırlanması; Bölgemizde
bulunan Ana Arı İşletmelerinin her yıl denetlenmesi, üretici ve
tüketici yönünden önemli olan konuların gazete, dergi, radyo ve TV
aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırılması ETAE Arıcılık Şubesince
yürütülen diğer eğitim çalışmalarındandır. |