Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
EGE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCILARI
    BÖLÜMLER
    • BAHÇE BİTKİLERİ
    • BİYOÇEŞİTLİLİK VE GENETİK KAYNAKLARI
    • TARLA BİTKİLERİ
    • TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ
    • ARICILIK ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • TAHIL PAS HASTALIKLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • ULUSAL TOHUM GEN BANKASI
    • ULUSAL ARAZİ GEN BANKASI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
    MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI
    BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    TARLA BİTKİLERİ ÇEŞİTLERİ
    BAHÇE BİTKİLERİ ÇEŞİTLERİ
    BAL ARISI IRKLARI VE EKOTİPLERİ
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    ANADOLU DERGİSİ
    KİTAPLAR
    EĞİTİM BROŞÜRLERİ
    TEKNİK BROŞÜRLER
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksEge Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Bitki Doku Kültürü Merkezi

​Laboratuvarın kuruluş amacı, ülkemizde meyve, patates ve süs bitkileri sektöründe başlangıç materyali olarak kullanılan fide, fidan, tohumluk ve anaç materyalinin doku kültürü yöntemleriyle hızlı, seri, yeterli ve kaliteli olarak elde edilmesidir.

2011 yılında aktif olarak doku kültürü çalışmalarına başlayan toplam 550 m2 alana kurulmuş merkezimizde 1 Ortam Hazırlama Laboratuvarı, ,  farklı raf ve ışıklandırma sistemleri ile 112 m2'lik 2 Kültür odası ve 1 Transfer Odası mevcuttur. Laboratuvar bünyesinde 1 Biyolog, 1 Ziraat Mühendisi ve 1 Kimyager personel görev almaktadır.


  • Ege Bölgesi Patates Çeşit Geliştirme Projesi kapsamında patates ile ilgili 100 çeşitte alt kültüre alma çalışmaları devam etmektedir. Kültürdeki çeşitlerin eliza testi ile taraması yapılmakta, ayrıca doku kültüründe çoğaltılan bazı çeşitlerde sera koşullarında aklimatizasyon çalışmaları,
  • Bitki Genetik Kaynaklarının Ultra Soğuk Koşullarda Dondurularak Muhafaza Edilmesi (Kriyoprezervasyon) Araştırmaları ve Ulusal Kriyobankın Oluşturulması projesi kapsamında deneme ve materyallerdeki alt kültüre alma çalışmaları,
  • Türkiye'de Yetişen ve Süs Bitkisi Potansiyeli Olan Bazı Sulak Alan Bitkilerinde Çoğaltma, Yetiştirme, Muhafaza ve Doğal Yetişme Ortamı Özellikleri Üzerine Araştırmalar (TÜBİTAK) projesi kapsamında farklı su bitkisi türlerinde kültüre alma çalışmaları,
  • İzmir il Milli Eğitim Müdürlüğü Şehit Furkan Yavaş Anadolu Lisesi Müdürlüğü ile Kurumumuz arasında Sosyal ve Bilimsel İş Birliği Protokolü imzalanmış bu kapsamda doku kültürü laboratuvarında Şeker otu (Stevia) bitkisinde kolhisin uygulamaları,
  • Yem bitkileri şubesi ile İtalyan çiminde kromozom katlama denemeleri,
  • Doku Kültüründe Avokado Üretim çalışmaları.
  • Şeker otu (Stevia) bitkisinde alt kültür çalışmaları
  • Şeftali de Kültüre alma ve alt kültür çalışmaları,
  • Ejder Meyvesinde Kültüre alma ve alt kültür çalışmaları,
  • Mavi yemiş çeşidinde kültüre alma ve alt kültür çalışmaları,
  • Susamda EMS ve Sodyum Azid uygulamaları ile kimyasal mutasyon çalışmaları yapılmaktadır.
  • Meristem Kültürüyle Karanfil (Dianthus sp.) Fidelerinin Üretilerek Geliştirilmesinde İş Birliği Projesi kapsamında karanfil çoğaltımına devam edilmiş ve üreticiye toplamda 40000 fide teslim edilmiştir.
  • Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile birlikte kurumumuz yem bitkileri şubesi ve laboratuvarımız tarafından verilen Yıllık çimde (Lolium multiflorum Lam.) kromozom katlama yöntemiyle ototetraploid yerli genetik kaynak ve çeşitlerin geliştirilmesi projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir.

İLETİŞİM

    Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Cumhuriyet Mah. Çanakkale Asfaltı Cad. No: 138 Menemen/İZMİR Posta Kodu: 35660 Posta Kutusu: 9

  • Telefon : 0 232 846 13 31-35

  • Faks : 0 232 846 1107

  • E-Posta : etae@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI