ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
EGE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • TARİHÇE
    • YÖNETİM
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • VİZYONUMUZ
    • MİSYONUMUZ
    • ETİK İLKELERİ
    • HİZMET STANDARTLARI
  • BÖLÜMLER
    • BAHÇE BİTKİLERİ
    • BİYOÇEŞİTLİLİK VE GENETİK KAYNAKLARI
    • TARLA BİTKİLERİ
    • İŞLETME VE ÜRETME
  • PERSONEL
    • TEKNİK PERSONEL
    • İDARİ BİRİM PERSONELİ
  • YAYINLAR
    • ANADOLU DERGİSİ
    • KİTAPLAR
    • EĞİTİM BROŞÜRLERİ
    • TEKNİK BROŞÜRLER
  • GEN BANKALARI
    • ULUSAL TOHUM GEN BANKASI
    • ULUSAL ARAZİ GEN BANKASI
  • MERKEZLER
    • ARICILIK ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • TAHIL PAS HASTALIKLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ
  • LABORATUVARLAR
    • KALİTE VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    • BİTKİ SAĞLIĞI LABORATUVARI
    • MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI
    • BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
  • BİZE ULAŞIN
  • MİRZA GÖKGÖL ULUSLARARASI BİTKİ GENETİK KAYNAKLARI SEMPOZYUMU
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksEge Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Arıcılık Araştırma Merkezi

  • Merkez Hakkında
  • Merkez Personeli
  • Sonuçlanan Projeler
  • Devam Eden Projeler
  • İşbirliği-Ortaklaşa Yürütülen Projeler
  • Tescilli Çeşitler/Ürünler

Tarihçe 

Ege Bölgesi, iklim şartları ve floral kaynakları nedeniyle ana arı, arı sütü ve paket arıcılığın en önemli üretim merkezidir. Bölge doğal güzellikleri, turizm alt yapısı ve antik kentleri nedeniyle apiturizm için yüksek potansiyel teşkil etmektedir. Bölgede çam, kekik, hayıt, narenciye, karabaş, püren, kestane ve pamuk ballarının üretimi yapılabilmektedir. Efes antik kentinin simgesi olan Arthemis heykelinde ve dönem paralarında arı figürlerinin bulunması geçmişte bölgede arıcılık potansiyelinin varlığının önemli bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü olarak 1963 yılında kurulan Enstitüde arıcılık şubesi 1965 yılında faaliyete geçmiştir. Kuruluşunun ilk yıllarında eğitim ve araştırma faaliyetleri ile Türkiye'deki modern arıcılık tekniklerinin ilk temelleri bu şubede atılmıştır. Arıcılık konusunda önemli çalışmaları olan bilim adamı Friedrich  Ruttner (1914-1998) tarafından, 1980 yılların ortalarında Türkiye'deki ilk morfolojik çalışmalar Enstitüde başlatılmıştır. Bal arılarının morfolojik özelliklerine dair karakterizasyon çalışmaları, ticari ana arı yetiştiriciliği, bal arılarında ek besleme ve kitlesel bombus arısı yetiştiriciliği Türkiye'de ilk kez şube personelleri tarafından hayata geçirilmiş başlıca çalışma konularıdır.

Bakanlığımızın 1987 yılında yeniden yapılandırılması ile kuruluşun adı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne dönüştürülmüştür. Uzun yıllardır Enstitünün bir şubesi olarak faaliyet gösteren arıcılık birimi 2022 yılında Arıcılık Araştırma Merkezi olarak yapılandırılmıştır. Merkez, bünyesinde barındırdığı zooteknist, veteriner hekim, gıda mühendisi ve tekniker kadrolarına tahsis edilen personelleriyle arıcılık ve arı ürünleri üzerine araştırma ve geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir.

​Araştırma Faaliyetleri

​Merkez bünyesinde; Bal arısı davranış ve morfoloji laboratuvarı, Genel-arı sağlığı laboratuvarı, Gıda teknoloji laboratuvarı, Bombus arısı yetiştirme ünitesi, Arı ürünleri işleme ünitesi ve Yapay tohumla ünitesi yer almaktadır.

Yetiştirme Teknikleri Çalışmaları

Bal arısı kolonilerinin performans ve davranış özelliklerinin araştırılması

Ana arı üretimi ve ana arı kalite parametrelerinin belirlenmesi

Bal arısı davranış çalışmaları

Organik arıcılık, iyi arıcılık uygulamaları ve arıcılık faaliyetlerinde iş güvenliği çalışmaları

Paket arıcılık teknikleri

Polinasyon çalışmaları

Bal arısı kolonilerinde ek besleme çalışmaları

Arı ürünleri üretim teknikleri

Sosyo-ekonomik çalışmalar

Arıcılık ekipmanlarında yeni teknolojilerin geliştirilmesi

İklim değişikliklerinin arıcılık üzerine etkileri

Kitlesel bombus arısı yetiştiriciliği

Bombus arısı beslenme fizyolojisi

Islah ve Genetik Çalışmalar

Bal arısı ıslahı

Bal arısı genetik kaynaklarının korunması

Damızlık ana arı yetiştiriciliği ve kalite parametreleri

Bal arılarında yapay tohumlama çalışmaları

Islah materyallerinde gen ekspresyon çalışmaları

Klasik ve geometrik morfoloji ile karakterizasyon çalışmaları

Moleküler yöntemlerle karakterizasyon çalışmaları

Bal arısı semeni ve kalite parametreleri

Arı Sağlığı Çalışmaları

Bal arılarında bakteriyolojik hastalıklar ve mücadele yöntemleri

Bal arılarında virolojik hastalıklar üzerine çalışmalar

Bal arılarında toksikolojik çalışmalar

Bal arısı parazitleri üzerine araştırma faaliyetleri ve mücadele yöntemleri

Bal arısı hastalık ve zararlılarının mikroskobik tekniklerle teşhisi

Bal arısı hastalık ve zararlılarının moleküler tekniklerle teşhisi

Arı sağlığında gen ekspresyon çalışmaları

Gıda Teknolojisi Çalışmaları

Arı ürünleri kalite parametreleri

Gıda takviyesi ve inovatif arıcılık ürünlerinin geliştirilmesi

Apiterapi çalışmaları

Arı ürünlerinde coğrafi işaret çalışmaları

Eğitim Yayım Çalışmaları

Bakanlık düzeyinde hizmet içi eğitimler kapsamında Bakanlık teknik personellerine ve Sivil Toplum Kuruluşlarının proje yada eğitim talepleri doğrultusunda kuruluş üyelerine yönelik Genel Arıcılık, Ana Arı Üretim Teknikleri, Arı Ürünleri Üretim Teknikleri, Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları konularında eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.

​Üretim Faaliyetleri

Merkez teknik personelleri tarafından, proje faaliyetleri ve akademik çalışmalar kapsamında; ana arı, bal, polen, perga, arı sütü, oğul arı,  propolis, bal sirkesi ve arı zehri üretimleri gerçekleştirilmektedir. ​



​Mustafa KÖSOĞLU Birim Sorumlusu (Ziraat Yüksek Mühendisi)kosoglumustafa@tarimorman.gov.tr1700
Dr. Fatma YÜKSEL
Ziraat Yüksek Mühendisi​aktas.fatma@tarimorman.gov.tr1706
Dr.  Miray DAYIOĞLU
Ziraat Yüksek Mühendisi​miray.dayioglu@tarimorman.gov.tr1707
Dr. Selin ALİHANOĞLU​
Gıda Yüksek Mühendisiselin.alihanoglu@tarimorman.gov.tr1710
Engin ÜÇEŞ
Ziraat Yüksek Mühendisi​uces.engin@tarimorman.gov.tr​1718
Gökhan AKDENİZ
Ziraat Yüksek Mühendisi​gokhan.akdeniz@tarimorman.gov.tr​1708
Neslihan ÖZSOY​ Ziraat Yüksek Mühendisineslihan.ozsoy@tarimorman.gov.tr​1714
Ali KANTAR
Ziraat Yüksek Mühendisi
ali.kantar@tarimorman​.gov.tr 1709
​Cemil TAMER ŞENER​Veteriner Hekimcemiltamer.sener@tarimorman.gov.tr1713
Tuğçe OLGUN
Veteriner Hekim
tugce.olgun@tarimorman.gov.tr1711
​ Erkan GÜNER
Ziraat Mühendisi
erkan.guner@tarimorman​.gov.tr 1715
İsmail YILDIZDAL
Teknikerismail.yildizdal@tarimorman​.gov.tr1704
Uğur TOPÇUOĞLU
Tekniker
ugur.topcuoglu@tarimorman​.gov.tr1704
​1
​​Ege Bölgesi Arı Tipleri ve Gezginci Arıcılık Üzerinde Araştırmalar
1983TAGEM
2Arıları Polen'e Ek Bazı Maddeler İle Beslemenin Arı Ailesi Üzerine Etkileri1983TAGEM
3Yapay Tohumlanmış ve Tabii Çiftleşmiş Bal Arısı (Apis mellifera L.) Ana Arılarının Bazı Özellikler Bakımından Kıyaslanması1990TAGEM
4Morphometric Analysis Of Some Turkish Honeybees (Apis mellifera L.)1990TAGEM
5Ege Bölgesi Arı Populasyonlarında Bazı Morfolojik Özelliklerin Saptanması1992TAGEM
6Arı Sütü Üretiminde Plastik ve Balmumundan Yapılmış Temel Yüksüklerin Larva Kabul Oranına ve Arı Sütü Üretim Miktarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma1993TAGEM
7İzmir Yöresi Arılarının Performanslarının Karşılaştırılması1994TAGEM
8Ana Arı Yetiştiriciliğinde Çıkış Ağırlığı Ve Depolamanın Ana Arı Kalitesine Etkileri1994TAGEM
9Ege Bölgesi Şartlarında Gürcistan, Menemen Ve Gürcistan X Menemen Melezi Arı Ailelerinde Bal Verimi İle İlgili Kimi Özelliklerin Saptanması1994TAGEM
10Aşırı Şeker  (Sakkaroz)  Şurubu  İle  Arı Beslemenin Balın  Bileşimi  Üzerine  Etkileri1994TAGEM
11Bölgesel Bazı Bal Arısı Formlarında Bal Verimi İle İlgili Kimi Özelliklerin Belirlenmesi1994TAGEM
12Menemen, Foça ve Bayındır Yöresi Arılarının (Apis mellifera L.) Bazı Özellikler Yönünden Karşılaştırılması1994TAGEM
13Arıcılıkta Polen Üretiminin Koloni Gelişimine ve Bal Verimine Etkileri1995TAGEM
14Kontrollü Koşullarda Bombus Arısı Yetiştiriciliği Üzerine Araştırmalar1998TAGEM
15Ege Bölgesi Arıcılık Faaliyetlerinin Teknik ve Ekonomik Başlıca Karakteristiklerinin Belirlenmesi1998TAGEM
16Ahşap ve Strafor Kovanların Arı Ailesine Etkileri Üzerine Bir Araştırma1998TAGEM
17İtalyan Arısı ve Melezlerinin Ege Bölgesi Koşullarında Performanslarının Saptanması2004TAGEM
18Kiraz Tozlaşmasında Mevcut Tozlaşmaya Ek Olarak Bal (Apis mellifera L.)  ve Bombus Arılarının (B. terrestris)  Kullanılmasının Verim ve Kaliteye Etkisinin Belirlenmesi2016TAGEM
19Batı Ege Bölgesi Balarılarının (Apis mellifera L.) Hijyenik Davranış Özelliklerinin Belirlenmesi ve Bu Özellikler Bakımından Popülasyonların Geliştirilmesi2016TAGEM
20Arı Yetiştiriciliği Eğitim Materyalinin Geliştirilmesi ve İzmir İli Örnek Uygulama Arıcılar El Ele Aktif Eğitime2016TAGEM
21Türkiye'de Paket Arıcılık Olanaklarının Araştırılması2017TAGEM
22Bal Arılarında (Apis mellifera L.) “Varroa Destructor'' Mücadelesinde Farklı Organik, Kimyasal (Flumetrin) ve Kültürel Yöntemlerin Etkinliğinin Karşılaştırılması2017TAGEM
23Bazı Yörelerdeki Gezginci Arıcılığın Geçmişten Günümüze Genetik Havuza Etkisi2019TAGEM
24Bal Arılarının Polen Tercihleri ve Kışlatmada Polen Kullanımının Koloni Dinamiği Üzerine Etkileri2021TAGEM
25Peteklerde Büyük Mum Güvesi (Galleria mellonella L.) ile Mücadelede Kullanılan Farklı Yöntemlerin Kolonide Bazı Verim Özellikleri Üzerine Etkisi2021TAGEM
26Efe Arısının (Apis mellifera L.) Baharda Farklı Periyotta Arı Zehri Üretim Miktarının ve Kalitesinin Belirlenmesi2021TAGEM


​1
​​Efe Arısının (Apis melliferaanatoliaca) Islahı ve KorunmasıTAGEM
2İzmir ve Çevresinde Bombus terrestris L. Populasyonunun Kontrollü Koşullarda Yetiştiriciliği Üzerine Bir AraştırmaTAGEM
3Efe Arısı'nda (Apis mellifera anatoliaca) Oktopamin ve Tyramine Reseptör Genlerindeki SNP'lerin Belirlenmesi ve Hijyenik Davranış Islahında Kullanılma Olanaklarının Araştırılması TAGEM
4Efe Bal Arısında (Apis melliferaanatoliaca) Farklı Besin Maddesi Desteğinin Bazı Davranış ve Hormon Yanıtları Üzerine EtkileriTAGEM
5Bazı Bitkisel Uçucu Yağ Bileşik Kombinasyon Uygulamalarının Varroa Akarlarında Gen Ekspresyon Düzeylerine Etkisinin BelirlenmesiTÜBİTAK 1002



1Türkiye' de üretilen Çam Balının Fiziksel, Kimyasal ve Mineral Madde Profili2017TAGEM
2Bitkilerde Gutasyon Suyundaki Pestisit Kalıntılarının Belirlenmesi ve Bunların Arılara Toksikolojik  Etkilerinin   Araştırılması​
2021

TÜBİTAK 1001

3

Arı Sütü Üretiminde Farklı Besleme, Saklama ve Ambalajlama Tekniklerinin Kalite Parametreleri ve  Ekonomik Sürdürülebilirlik Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi  ​

2021

TAGEM ARGE

4Coğrafi İşaret Yoluyla Türkiye'de Sürdürülebilir Bal Değer Zincirinin Desteklenmesi Projesi         2022FAO
5Bozcaada Arıcılığının Geliştirilmesi 'Sağlık Arı, Kaliteli Ürün'2022TAGEM- Bozcaada İlçe Tarım ve Orman Müd.
6

​Tahtalı Havzası Arıcılık Projesi

2023İzmir BŞB, Çarık Derneği​


Efe Arısı

Merkez, Ülkesel Arıcılık Projesi kapsamında uzun yıllar devam eden bal arısı ıslah çalışmasını başarıyla yürütmektedir. 2008-2018 yılları arasında yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı, Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tescil Ulusal Komitesinin 26/12/2018 tarihli toplantısında tescil edilmesine karar verilen Efe Arısı Genotipi'ne (Apis mellifera anatoliaca) ait karar 16 Mayıs 2019 tarih ve 30776 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı adına tescil edilmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/05/20190516-14.htm

Efe Arısının Islah ve Koruma çalışmaları Bozcaada da devam etmektedir.

Enstitümüz tarafından geliştirilen Efe Arısı Genotipi yayılma alanı Ege, Akdeniz, Güney Marmara, Bölgeleri olup,

Efe Arısı üzerinde yapılan seleksiyon çalışmaları sonucunda;

Çam balı üretim eğilimi yüksek,

Bölge arılarına göre bal verimi yükseltilmiş,

Hırçınlığı azaltılmış,

Oğul verme eğilimi azaltılmış,

Kışlama eğilimi yüksek, ilkbahar gelişimi hızlı olan bir genotip elde edilmiştir.


E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Cumhuriyet Mah. Çanakkale Asfaltı Cad. No: 138 Menemen/İZMİR Posta Kodu: 35660 Posta Kutusu: 9

  • Telefon : 0 232 846 13 31-35

  • Faks : 0 232 846 1107

  • E-Posta : etae@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
YUKARI ​