Tarihçe
Ege Bölgesi, iklim şartları ve floral kaynakları nedeniyle ana arı, arı sütü ve paket arıcılığın en önemli üretim merkezidir. Bölge doğal güzellikleri, turizm alt yapısı ve antik kentleri nedeniyle apiturizm için yüksek potansiyel teşkil etmektedir. Bölgede çam, kekik, hayıt, narenciye, karabaş, püren, kestane ve pamuk ballarının üretimi yapılabilmektedir. Efes antik kentinin simgesi olan Arthemis heykelinde ve dönem paralarında arı figürlerinin bulunması geçmişte bölgede arıcılık potansiyelinin varlığının önemli bir kanıtı olarak gösterilebilir.
Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü olarak 1963 yılında kurulan Enstitüde arıcılık şubesi 1965 yılında faaliyete geçmiştir. Kuruluşunun ilk yıllarında eğitim ve araştırma faaliyetleri ile Türkiye'deki modern arıcılık tekniklerinin ilk temelleri bu şubede atılmıştır. Arıcılık konusunda önemli çalışmaları olan bilim adamı Friedrich Ruttner (1914-1998) tarafından, 1980 yılların ortalarında Türkiye'deki ilk morfolojik çalışmalar Enstitüde başlatılmıştır. Bal arılarının morfolojik özelliklerine dair karakterizasyon çalışmaları, ticari ana arı yetiştiriciliği, bal arılarında ek besleme ve kitlesel bombus arısı yetiştiriciliği Türkiye'de ilk kez şube personelleri tarafından hayata geçirilmiş başlıca çalışma konularıdır.
Bakanlığımızın 1987 yılında yeniden yapılandırılması ile kuruluşun adı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne dönüştürülmüştür. Uzun yıllardır Enstitünün bir şubesi olarak faaliyet gösteren arıcılık birimi 2022 yılında Arıcılık Araştırma Merkezi olarak yapılandırılmıştır. Merkez, bünyesinde barındırdığı zooteknist, veteriner hekim, gıda mühendisi ve tekniker kadrolarına tahsis edilen personelleriyle arıcılık ve arı ürünleri üzerine araştırma ve geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir.
Araştırma Faaliyetleri
Merkez bünyesinde; Bal arısı davranış ve morfoloji laboratuvarı, Genel-arı sağlığı laboratuvarı, Gıda teknoloji laboratuvarı, Bombus arısı yetiştirme ünitesi, Arı ürünleri işleme ünitesi ve Yapay tohumla ünitesi yer almaktadır.
Yetiştirme Teknikleri Çalışmaları
Bal arısı kolonilerinin performans ve davranış özelliklerinin araştırılması
Ana arı üretimi ve ana arı kalite parametrelerinin belirlenmesi
Bal arısı davranış çalışmaları
Organik arıcılık, iyi arıcılık uygulamaları ve arıcılık faaliyetlerinde iş güvenliği çalışmaları
Paket arıcılık teknikleri
Polinasyon çalışmaları
Bal arısı kolonilerinde ek besleme çalışmaları
Arı ürünleri üretim teknikleri
Sosyo-ekonomik çalışmalar
Arıcılık ekipmanlarında yeni teknolojilerin geliştirilmesi
İklim değişikliklerinin arıcılık üzerine etkileri
Kitlesel bombus arısı yetiştiriciliği
Bombus arısı beslenme fizyolojisi
Islah ve Genetik Çalışmalar
Bal arısı ıslahı
Bal arısı genetik kaynaklarının korunması
Damızlık ana arı yetiştiriciliği ve kalite parametreleri
Bal arılarında yapay tohumlama çalışmaları
Islah materyallerinde gen ekspresyon çalışmaları
Klasik ve geometrik morfoloji ile karakterizasyon çalışmaları
Moleküler yöntemlerle karakterizasyon çalışmaları
Bal arısı semeni ve kalite parametreleri
Arı Sağlığı Çalışmaları
Bal arılarında bakteriyolojik hastalıklar ve mücadele yöntemleri
Bal arılarında virolojik hastalıklar üzerine çalışmalar
Bal arılarında toksikolojik çalışmalar
Bal arısı parazitleri üzerine araştırma faaliyetleri ve mücadele yöntemleri
Bal arısı hastalık ve zararlılarının mikroskobik tekniklerle teşhisi
Bal arısı hastalık ve zararlılarının moleküler tekniklerle teşhisi
Arı sağlığında gen ekspresyon çalışmaları
Gıda Teknolojisi Çalışmaları
Arı ürünleri kalite parametreleri
Gıda takviyesi ve inovatif arıcılık ürünlerinin geliştirilmesi
Apiterapi çalışmaları
Arı ürünlerinde coğrafi işaret çalışmaları
Eğitim Yayım Çalışmaları
Bakanlık düzeyinde hizmet içi eğitimler kapsamında Bakanlık teknik personellerine ve Sivil Toplum Kuruluşlarının proje yada eğitim talepleri doğrultusunda kuruluş üyelerine yönelik Genel Arıcılık, Ana Arı Üretim Teknikleri, Arı Ürünleri Üretim Teknikleri, Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları konularında eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.
Üretim Faaliyetleri
Merkez teknik personelleri tarafından, proje faaliyetleri ve akademik çalışmalar kapsamında; ana arı, bal, polen, perga, arı sütü, oğul arı, propolis, bal sirkesi ve arı zehri üretimleri gerçekleştirilmektedir.