8 Milyon koloni varlığı ile dünya üçüncüsü ve 114 bin ton bal üretimiyle dünya ikincisi olan (FAO, 2018) Türkiye dünya çam balı üretiminin %90’ını karşılamaktadır. Ege Bölgesi iklim şartları ve floral kaynakları nedeniyle ana arı, arı sütü ve paket arıcılık üretim mekezidir. Doğası, turizm alt yapısı ve antik kentleri nedeniyle apiturizm için potansiyel teşkil etmekle birlikte, hayıt, narenciye, karabaş püren, kestane ve pamuk balı üretimi yapılabilmektedir. Ege bölgesine adapte olmuş Anadolu arısının bir ekotipi olan Muğla arısı önemli bir gen kaynağımızdır. Çam balı üretiminde; Muğla arısı ekotipi İzmir, Aydın, Muğla üçgeninde rahatlıkla faaliyet gösterebilmektedir. Arıcılık Araştırma Merkezimizin burada kurulmasının en önemli nedeni enstitüdeki arıcılık geçmişinin yanında, arı faaliyet bölgesinde bulunmasıdır Efes antik kentinin simgesi olan Arthemis heykelinde ve dönem paralarında figürünün bulunması geçmişte bölgede arıcılık potansiyelinin varlığının önemli bir kanıtıdır.
Bakanlığımızın desteklediği Ülkesel Islah Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sunucunda 2013 yılında ıslah materyaline damızlık üretim izni verilmiş, Zeybeklerin liderlerine verilen Efe (A.mellifera anatolica) ismi ile 2019 yılında resmi gazetede yayımlanarak tescil edilmiştir.
Hedefleri;
• Ülkemiz gen kaynaklarının muhafazasına katkıda bulunmak,
• Koloni yönetim, besleme, davranış konularında yapılacak çalışmalarla yetiştiricilerin sorunlarına katkıda bulunmak ve nitelikli ürün üretmelerini sağlamak,
• Arıcılık uygulamalarında teknolojinin yer alması için gerekli çalışmalarda bulunmak,
• İnovatif ürün geliştirmek ve Apiterapiye katkıda bulunmak,
• Özel Sektör ve Üniversite işbirliğinde sonuç odaklı projeler yapmak.