ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
EGE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • YÖNETİM
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • VİZYONUMUZ
    • MİSYONUMUZ
    • ETİK İLKELERİ
    • HİZMET STANDARTLARI
  • BÖLÜMLER
    • BAHÇE BİTKİLERİ
    • BİTKİ SAĞLIĞI
    • BİYOÇEŞİTLİLİK VE GENETİK KAYNAKLARI
    • HAYVANCILIK
    • MERKEZ LABORATUVAR
    • TARLA BİTKİLERİ
    • İŞLETME VE ÜRETME
  • PERSONEL
    • TEKNİK PERSONEL
    • İDARİ PERSONEL
  • YAYINLAR
    • ANADOLU DERGİSİ
    • KİTAPLAR
    • EĞİTİM BROŞÜRLERİ
    • TEKNİK BROŞÜRLER
  • GEN BANKALARI
    • ULUSAL TOHUM GEN BANKASI
    • ULUSAL ARAZİ GEN BANKASI
  • MERKEZLER
    • ARICILIK ARAŞTIRMA MERKEZİ
    • TAHIL PAS HASTALIKLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ
  • BİZE ULAŞIN
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksEge Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Buğday Şubesi

Şube Hakkında
Şube Şefi: Rıza ÜNSAL

Tarihçe:
Ege Tarimsal Arastirma Enstitüsünün (ETAE) kuruldugu 1963 yilinda baslattigi bugday arastirmalari, 1969 yilindan itibaren hizlandirilmis çagdas yöntemlerle devam etmektedir. Baslangiç yillarinda Ege sahil bölgesinde dekara 200 kilogramin altinda olan bugday verimini, ortalama 450-500 kilograma çikaran bu çalismalarin sonucunda 12 ekmeklik ve 7 makarnalik bugday çesidi gelistirilip, tescil ettirilmistir. Ekmeklik bugday çesitleri; Cumhuriyet75, Ata81, Izmir85, Marmara86, Kakliç88, Kasifbey95, Basribey95, Gönen98, Ziyabey98, META 2002, Menemen ve Alibey'dir. Makarnalik bugday çesitleri ise Gediz75, Ege88, Salihli92, Sölen 2002, Tüten 2002, Turabi ve GAP'dir. Enstitünün gelistirdigi çesit ve önerdigi yöntemlerle üretici tarlalarinda son yillarda dekardan 1000 kilograma varan ve hatta geçen verimler alinmaktadir. ETAE bugday arastirmalarinda; verim ve kalitenin yaninda genis uyum yetenegine de önem verilmektedir. Bu çalismalarin sonucunda gelistirilen çesitler, Çanakkale'den Sanliurfa'ya kadar uzanan ve Güney Marmara, Sahil Ege, Dogu Akdeniz, Hatay, Mardin ve Sanliurfa ovalarini kapsayan çok genis bir alanda ekilmektedir. Karadeniz ovalarindaki ekilislerle birlikte Enstitünün bugday çesitleri bir milyon hektardan fazla ekilis alanina sahiptir. Enstitünün görev alaninin 3 katina ulasan bu ekilisler çok basarili bir bugday arastirma programinin yani sira Ege Tarimsal Arastirma Enstitüsünün Türkiye'nin en basarili bugday tohumluk üretimi programina da sahip olmasindan kaynaklanmaktadir.
Araştırma Faaliyetleri ve Elde Edilen Bulgular:
Islah Çalismalari: Uygulanan islah yöntemi modifiye bulk metodudur. Materyalin ve diger bazi faktörlerin durumuna göre daha degisik islah metotlari da uygulanabilmektedir. Yerli ve yabanci gözlem bahçelerinden amaca uygun hatlar/çesitler seçilmekte, ayni zamanda uygun ebeveynlerin güdümlü melezlenmeleri yoluyla yaratilan varyasyonlardan yapilan seleksiyonla hedeflenen hatlar gelistirilmektedir. Seleksiyonlar, yapay pas epidemisi kosullarinda yapilmakta olup tek lokasyonda, tek yillik olarak baslatilan ön verim denemelerinden seçilen hatlar, önce verim denemelerine; oradan seçilen hatlarda çoklu lokasyonda, çok yillik bölge verim denemelerine aktarilarak çesit tesciline gidilmektedir. Seçilen ümitvar hatlarin ülkemizin diger bölgelerindeki performanslari da izlenmektedir. Çalismalarda; yüksek verim potansiyelli, uyum yetenekli, önemli bugday hastaliklarina dayanikli, ilkbahar geç donlarindan kaçabilen ya da tolerans gösteren, Kasim ayi ikinci yarisi ile ocak ayi ortalarina kadar genis bir dönemde ekilebilen, yazlik ve alternatif gelisme karakterinde, kisa ve orta boylu, yatmaya dayanikli, erkenci, kaliteli ekmeklik ve makarnalik bugday çesitlerini gelistirmek ve bu çesitlerin dereceli tohumluk üretimlerini yapmak amaçlanmaktadir.

Bugday islah çalismalari, ekmeklik ve makarnalik bugday islahi olmak üzere 2 ana projede yürütülmektedir. Bu projeler kalite, hastalik, yetistirme teknigi ve genetik kaynaklari arastirmalariyla desteklenmektedir.
Agronomi Çalışmaları: Ülkesel Bugday Arastirma Projesinin uygulandigi yillarda farkli bugday çesitlerinin uygun ekim zamanlarinin saptanmasi, ekim sikligi, gübre çesit ve dozlari gibi bir çok agronomik çalismalar yapilmistir. Köy Hizmetleri Arastirma Enstitüsünce benzeri agronomik çalismalar agirlikli olarak yürütüldügünden son yillarda ETAE'de bu çalismalar ve temel arastirmalar tez çalismalari olarak yürütülmektedir.
Patoloji Çalışmaları: Islah materyalinin tamami tarla kosullarinda yapay epidemi altinda sari, kara ve kahverengi pas yönünden degerlendirilmekte ve bu hastaliklara dayaniklilik gösteren hatlar/çesitler, islah programlarina dayanikli ebeveyn olarak aktarilmaktadir. Dogal epidemi sartlari altinda, külleme ve diger hastaliklar yönünden hatlar/çesitler degerlendirilmektedir. Ayrica yapay inokulasyon yapilarak, sürme ve rastik hastaliklari açisindan da bazi materyal incelenmektedir. Bunlarin yani sira konukçu-patojen iliskileri, bölgedeki pas virülens çalismalari ve dayanikliligin özelligini açiklamaya yönelik diger çalismalar da yapilmaktadir.
Bitki Genetik Kaynaklari Çalışmaları: Toplama, üretim/yenileme, degerlendirme ve karakterizasyon seklinde yürütülmektedir. Bu projenin amaci; ülkemizin islah edilmemis, kültürü yapilan tahil çesitleri ve bunlarin yabani akrabalarinin sörveyi, toplanmasi, üretilmesi, yenilenmesi, degerlendirilmesi, bunlara ait bilgilerin islenmesi, uzun süreli saklanmasi ve istenildiginde arastirmacilara sunulmasidir. Proje, tahillarda genetik çesitliligi korumayi da amaçlamaktadir.
Bazi kaplica bugdaylari ile köy populasyonlarinin bugday islahinda kullanilma olanaklarinin arastirildigi iki çalisma tamamlanarak, bilhassa kahverengi pasa dayaniklilik ve kalite açisindan kullanilabilecek hatlar belirlenmistir. Hedef kendi öz varliklarimizdaki mevcut yüksek adaptasyon kabiliyetinin ve kalite özelliklerinin kültür hatlarina/çesitlerine aktarilmasidir.

Tohumluk Üretim Çalışmaları: Her yil 500 tonun üstünde elit ve orijinal bugday tohumlugu üretip dagitan ETAE, bölge çiftçilerinin tohumluk ihtiyacini karsilamada büyük paya sahiptir. Tohumluk üretiminde hem ülkesel hem de uluslar arasi standartlara uyulmakta ve çesit safiyetini korumak için gelismis tüm teknikler uygulanmaktadir. Tescilli bugday çesitlerinin tek basaktan gelen elit tohumlarindan orijinal sinif üretimler yapilarak, öncelikle tohumluk üretimi yapan resmi ve özel kurumlarin tohumluk ihtiyaçlari saglanmakta, kalan tohumluklar çiftçimizin kullanimina sunulmaktadir. Orijinal siniftaki bu baslangiç tohumlar, üreticiye en az 4-5 yil kendi tohumunu hazirlama ve kullanma imkani saglamaktadir. Degismeyen hedefimiz; tohumlukta kalitedir.
Uluslar Arası İsbirliği: 1960'li yillarda Ülkesel Bugday Arastirma Projesi ile baslayan uluslar arasi iliskiler halen devam etmekte ve dünyadaki gelismeler takip edilmektedir. Uluslar arasi enstitülerin gelistirdigi öne çikmis hatlar/çesitler ETAE'de denenmektedir. CIMMYT-ICARDA ve Türkiye'nin yer aldigi kislik bugday gelistirme programi (IWWIP) dahilinde, özellikle kislik x yazlik melezleme çalismalari yürütülmektedir. Her yil 200-500 kombinasyonun melezleri ve program dahilinde gönderilen materyalin tarla kosullarinda hastalik gözlemleri de yapilmaktadir.
Ülkesel Proje Koordinasyon Çalışmaları:ETAE 2002 yilindan itibaren ülkemizin Yazlik Dilim Bugday Arastirmalarinin koordinasyonunu da üstlenmistir. Bu faaliyetler çerçevesinde; ülkemiz sahil kusaginda yapilmakta olan bugday arastirmalarinda, Ülkesel Bugday Arastirma Projesi döneminde var olan koordinasyon ve isbirligini yeniden olusturmak, yapilmakta olan bazi benzer faaliyetleri (melezleme vs.) tek bir merkezde toplayarak tekrardan kaçinmak ve kaynak israfini önlemek, yeterli alt yapi ve isgücü olmayan kuruluslara destek saglamak amaçlanmaktadir. Sahil Kusaginda birbirinden kopuk bir sekilde yürüyen bugday islah çalismalari, isbirligi ve yardimlasmanin güçlenmesiyle, ülkesel ve bölgesel bir bütünlük içerisinde ele alinmaktadir. Bu baglamda melezleme ve materyal dagitimi gibi faaliyetlerin önemli bir kismi ETAE'de yapilmaktadir. Koordinasyon ve isbirligi içerisinde yapilan çalismalar materyal hakkinda bilgi birikimi ve tecrübelerin paylasimini beraberinde getirmekte, bunun sonucu olarak da bugday üreticisi ve tüketicisinin kabul edecegi yeni çesitler ortaya çikmaktadir. Bu isbirligi ayni zamanda projede görev alan yeni arastiricilarin tecrübe kazanmasini da saglamaktadir. Ülkemizin bugday verim potansiyelinin yüksek oldugu Sahil Kusaginda bu potansiyeli daha genis alanlarda gösterebilecek, önemli hastalik etmenlerine dayanikli, teknolojik kalitesi yüksek çesitlerin varligi, kaliteli standart bugday ihtiyaci içinde olan sektörün de yurt içi kaynaklara yönelmesini tesvik edecektir. Önemli miktarda kaliteli standart tip bugday üretiminin ekonomiye katkisi, ithalatin azalmasi yaninda ihraç olanaklarinin da artmasiyla olacaktir.
Eğitim ve Yayım:
Ege Tarimsal Arastirma Enstitünün tescilli bugday çesitlerini tanitan ve yetistirme önerilerini içeren çiftçi brosürleri güncellenerek üreticilerimizin hizmetine sunulmaktadir. Her yil düzenlenen hizmet içi egitim programlari ile teknik elemanlarin egitimleri gerçeklestirilmekte; TAYEK projesi kapsaminda yayim teskilati olan Tarim Il Müdürlükleri ve yayim mühendisleri ile devamli isbirligi yapilmaktadir.
Geleceğe Yönelik Hedefler:
sanayinin istedigi kaliteyi yakalamak ve verimden feragat etmeden yüksek kaliteli, genis adaptasyon kabiliyetli standart çesitler gelistirmektir.
Şube Personeli
​Riza ÜNSAL Ziraat Yüksek Mühendisi​riza.unsal@tarimorman.gov.tr1410
Dr. ​Hatice GEREN Ziraat Yüksek Mühendisihatice.geren@tarimorman.gov.tr1412
Nedim ACAR Ziraat Yüksek Mühendisinedim.acar@tarimorman.gov.tr1419
​İsmail SEVİM​Ziraat Mühendisi​ismail.sevim@tarimorman​.gov.tr1414​
Levent GÜLHANZiraat Mühendisi​levent.gulhan@tarimorman​.gov.tr​
Sonuçlanan Projeler

İçerik​

Devam Eden Projeler

1- IWWIP (Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Projesi)

2- Ege Bölgesi Ekmeklik Buğday Islah Araştırmaları

3- Ege Bölgesi Makarnalık Buğday Islah Araştırmaları

4- Tahıl Genetik Kaynakları Araştırma Projesi​

Tescilli Çeşitler


Ekmeklik Buğday
Cumhuriyet 75
İzmir 85
Basribey 95
Kaşifbey 95
Gönen 98
Ziyabey 98
Kaklıç 88
Ata 81
Marmara 86
Meta 2002
Menemen
Alibey
Efe
Kayra
Toplam: 14


Makarnalık Buğday
Gediz 75
Ege 88
Salihli 92
Tüten 2002
Şölen 2002
GAP
Turabi
Alatay
Yaren
Toplam: 9


Tritikale
Ege Yıldızı


Şube Resimleri

​İçerik

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

İLETİŞİM

    Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
  • Adres : Cumhuriyet Mah. Çanakkale Asfaltı Cad. No: 138 Menemen/İZMİR Posta Kodu: 35660 Posta Kutusu: 9

  • Telefon : 0 232 846 13 31-35

  • Faks : 0 232 846 1107

  • E-Posta : etae@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​